Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Μία τεχνική διόρθωση είναι το πιθανότερο το σενάριο, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Μία τεχνική διόρθωση είναι το πιθανότερο το σενάριο, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου
Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια
Συνεχίζεται η συσσώρευση και οι αψιμαχίες πέριξ των 770 μονάδων στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση του με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται, με την γενική εικόνα να κρίνετε θετική.
Δεν έλειψαν όμως και οι αρνητικές εκπλήξεις, με προεξάρχουσα την ΔΕΗ, που έδωσε αφορμή για την βίαιη υποχώρηση της, χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη από την αρχή του έτους και προβληματίζοντας την αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι στον μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην κρατική αγορά ομολόγων.
Έτσι αν και το Δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δισ. ευρώ πηγή Eurostat), οι Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, εστιάζοντας κυρίως στο εντυπωσιακό υπέρ- πλεόνασμα του 2018 (4,4% πηγή Eurostat).
Οι αγορές όμως αγνοούν επιδεικτικά σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως:
• Την φορολογική εξάντληση, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται κατά 2,15 δισ. ευρώ το 1ο δίμηνο του 2019 (104,65 δις), με 4 εκατομμύρια ΑΦΜ κόκκινα, 1,186 εκατ. ΑΦΜ σε αναγκαστικά μέτρα και 1,836 εκατομμύρια ΑΦΜ καθ’ οδό προς αυτά. Η συνεχής πτώση των φορολογικών εσόδων που από 49,4% το 2016 έπεσε στο 47,8% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί το πιο ανησυχητικό σημάδι.
• Την Δραματική μείωση των παραγωγικών Δημοσίων Επενδύσεων κατά -2,3 δισ. ευρώ (5,6 δις το 2018) σε σχέση με το ήδη ισχνό 2017 (6,1 δις).
• Την αύξηση των Καταναλωτικών Δαπανών (Μισθοί – Συντάξεις – επιδόματα) κατά 3,3 δις το 2018, με την αθροιστική υπέρβαση των καταναλωτικών δαπανών στην 4-ετία να ανέρχεται σε 11,5 δις ευρώ.
• Την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έφτασαν τα 35 δισ. ευρώ με 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες να αναμένουν την προεκλογική τακτοποίηση μέσω νέου προγράμματος δόσεων.
• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις Ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 81,8 δισ. ευρώ (Πηγή Τράπεζα Ελλάδος).
Αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι φίλο-επενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, μάλλον υπερτερούν στο μυαλό των επενδυτών και δημιουργούν προσφορές συνθήκες για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου θετικού momentum στα Ελληνικά ομόλογα.
Έτσι η 10-ετη έκδοση κινείται πλέον πέριξ του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας 7ετούς έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.
Οι 4 συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη τους, του ΚΜΟ των 200 expo, χωνεύοντας τα τρέχοντα επίπεδα και διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια.
Όμως οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν μειωθεί αισθητά, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση τους.
Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να ξεπεράσει το δύσκολο επίπεδο των 790-800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπαση του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 και 860 μονάδων.
Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 762, 747(ΚΜΟ 25 expo), 730 και 723 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.
Αντίστοιχα ο FTSE25 αδυνατεί να διασπάσει την ζώνη των 2000-2010 μονάδων.
Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 και 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1935 (ΚΜΟ 25 expo) & 1890, 1870 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.
Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, θεωρούμε πιθανότερο το σενάριο μιας τεχνικής διόρθωσης, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου.
Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης