Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ανάμεσα στα πιο... επώδυνα αρνητικά στοιχήματα του Lansdowne - "Βατερλώ" των short παγκοσμίως

tags :
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ανάμεσα στα πιο... επώδυνα αρνητικά στοιχήματα του Lansdowne -
Το Lansdowne από τον Ιανουάριο 2019 έχει να «αναμοχλεύσει» τις short θέσεις στις τράπεζες
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ήταν ανάμεσα στα πιο επώδυνα αρνητικά στοιχήματα του fund Lansdowne.
Με αυτό το παράδειγμα οι Financial Times αναλύει το γεγονός ότι πολλές short θέσεις αποδείχθηκαν τελικά εξαιρετικά ζημιογόνες για τους short παγκοσμίως, αν και η επιλογή των πτωτικών μετοχών χρηματιστηριακές αγορές υπήρξε κάποτε ένα από τα αγαπημένα και πιο «επίφοβα» εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα hedge funds.
Σήμερα, πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αγωνίζονται να διαμορφώσουν μια κερδοφόρα στρατηγική, καθώς δεν μπορούν να «διαβάσουν» τις συνθήκες της αγοράς.
Η Carvana, μία από τις πιο σορταρισμένες μετοχές των ΗΠΑ, έχει διπλασιάσει την τιμή της μετοχής της μέχρι στιγμής φέτος, προκαλώντας αμφιβολίες για τις προοπτικές του αυτοαποκαλούμενου "Amazon των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων".
Ο όμιλος TransDigm της Αεροδιαστημικής, τον οποίο είχε πρώτο στη λίστα του ο short seller Andrew Left, μπορεί να υποχώρησε κατά τη διάρκεια του sell off του περασμένου έτους, αλλά αντίθετα ενισχύεται κατά 40% φέτος.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στους Financial Times, είναι πλέον πολύ δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς εναντίον των εισηγμένων εταιρειών σε μια εποχή εύκολου χρήματος.
Όπως αναφέρεται, τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύτηκαν στις αγορές λόγω ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, έχει ωθήσει μετοχές χαμηλής ποιότητας υψηλότερα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επωφεληθούν από τη θεμελιώδη ανάλυση.
"Σε ένα πιο ευχάριστο μακροοικονομικό περιβάλλον. . . είναι φυσικό οι ανοικτές πωλήσεις να μην είναι στη μόδα", αναφέρει ο Daniel Caplan της Citigroup.
Μεταξύ των πιο οδυνηρών αρνητικών στοιχημάτων φέτος, σύμφωνα με την ομάδα δεδομένων Breakout Point, είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σημείωσε άνοδο περίπου 115%, αν και έχει συγκεντρώσει short κεφάλαι, συμπεριλαμβανομένης της Lansdowne Partners με έδρα το Λονδίνο.
Ο Peter Davies και ο Jonathon Regis του Lansdowne προσπάθησαν να εξηγήσουν την κακή απόδοση του ταμείου τους σε μια επιστολή προς τους επενδυτές.
Σε αυτήν, έγραψαν: "Οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να αγνοήσουν προφανή διαρθρωτικά ζητήματα (ιδιαίτερα στους αμερικανικούς καταναλωτικούς ομίλους) για μεγάλο μέρος του έτους, δίνοντας άμεση κυκλική δύναμη".
Οι συνθήκες σήμερα απέχουν από την ακμή του sell off που παρατηρήθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν funds όπως το Paulson & Co και το Lansdowne κέρδισαν εκατομμύρια στοιχηματίζοντας εναντίον των τραυματισμένων τραπεζικών μετοχών.
«To short-selling εξαρτάται από τη συγκυρία», δήλωσε ο Paul Marshall, ιδρυτικό μέλος του Marshall Wace, ενός εκ των μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου, με περιουσιακά στοιχεία 39 δις. δολαρίων.
Το Marshall διατηρούσε επίσης short θέση στην ελληνική αγορά, αλλά συνολικά σημείωσε σημαντικά κέρδη τον Φεβρουάριο όταν τρεις μετοχές τις οποίες είχε σορτάρει κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές τους στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Oceanwood και Lansdowne κυριαρχούν στις short θέσεις στο ΧΑ

Μπορεί το χρηματιστήριο να βρίσκεται πάνω από τις 750 μονάδες, αλλά το Oceanwood και Lansdowne κυριαρχούν στις short θέσεις στο ΧΑ.
Οι συνολικές short θέσεις πλησιάζουν το στόχο 130 εκατ. μετοχών, ενώ σταδιακά το "παιχνίδι" των short γίνεται πιο σκληρό.
Να σημειωθεί ότι στθς 750 μονάδες του γενικού δείκτη τα short funds αντέχουν με άνεση τις ανοδικές κινήσεις των τραπεζών.
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν τα short funds να οδηγήσουν την χρηματιστηριακή αγορά στις 650 μονάδες από τις 750 μονάδες της τρέχουσας περιόδου.
Το σχέδιο δεν είναι δύσκολα υλοποιήσιμο καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις εισροές νέων κεφαλαίων από τους long επενδυτές.
Σημειώνεται ότι το bankingnews έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι στην περίοδο του ράλι στις τράπεζες δεν σημειώθηκε short covering δηλαδή κλείσιμο ανοικτών θέσεων και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε εκ των πραγμάτων.



Τι έγραφε στις 12 Απριλίου 2019 το bankingnews.gr

Το Lansdowne από τον Ιανουάριο 2019 έχει να «αναμοχλεύσει» τις short θέσεις στις τράπεζες – Θα είναι σηματωρός εξελίξεων

Στο Lansdowne πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 έχει να κινήσει τις short θέσεις στις τράπεζες και στην ΔΕΗ.
Είναι ενδεικτικό ότι το Lansdowne κατέχει 12 εκατ short θέσεις με μέσο κόστος κτήσης τα 2 ευρώ οριακά υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Σε γενικές γραμμές δεν έχουν απειληθεί οι short θέσεις παρά το πρόσφατο ράλι στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά στην Πειραιώς και Εθνική τράπεζα.
Οι short θέσεις του Oceanwood παρ΄ ότι αυξάνονται εσχάτως έχουν δευτερεύουσα σημασία.
Ο σηματωρός των short στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι fund της Lansdowne, ωστόσο υπάρχουν άλλα funds του Lansdowne τα οποία διατηρούν long θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση το Lansdowne διαμορφώνει τάση ως προς τις short θέσεις και με βάση σοβαρές ενδείξεις….το επόμενο διάστημα η στρατηγική που θα ακολουθήσει θα αποτελέσει σηματωρό εξελίξεων.
Είναι πολύ πιθανό στις 800 μονάδες να ξεκινήσουν διαφοροποιήσεις στις short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από τα βασικά hedge funds αν και ειδικά το Lansdowne ακολουθεί συχνά πυκνά παρελκυστική πολιτική.
Οι συνολικές short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο φθάνουν τα 117-118 εκατ μετοχές και είναι κατανεμημένες σε όλες τις τράπεζες.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ειδικά στον τίτλο της Eurobank έχουν αρκετά υψηλά περιθώρια σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Ούτως ή άλλως το deal Eurobank και Grivalia αποτελεί με τραπεζικούς όρους ένα καλό deal αλλά χρηματιστηριακά απότομα έδωσε αξία στο σχήμα ώστε να αποτιμάται σε σχεδόν διπλάσια αξία με όρους P/BV.
H Εθνική επίσης έχει σημειώσει ένα ράλι προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ ωστόσο στις 16 Μαΐου στο investment day θα κριθεί εάν οι διεθνείς επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα στην μετοχή.

Τα hedge funds ακόμη υστερούν έχασαν σχεδόν 10 χρόνια ράλι στην Wall

Τα hedge funds ή αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου χάνουν τους πελάτες και τα χρήματά τους, καθώς συνεχίζουν να σημειώνουν αποδόσεις πολύ χαμηλότερες από την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Από τις αρχές του 2015, τα συνολικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve και λιγότερο από το 1% αυτού του κέρδους σημείωσαν τα hedge funds.
Εκτός από ορισμένους διαχειριστές που συνεχίζουν να αυξάνουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου χάνουν χρήματα - μια μέση ετήσια εκροή 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας eVestment.
 "Από τα τέλη του 2015, η τριμηνιαία ροή ήταν αρνητική σε 10 από τα 14 τρίμηνα, έως το 1ο τρίμηνο του 2019."
Το 2018, τα hedge funds σημείωσαν τις χαμηλότερες εισροές  κεφαλαίων από το 2000.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο S & P 500 έχει ξεπεράσει το μέσο όρο των αποδόσεων των hedge fund περισσότερο από 100% από το 2009, σύμφωνα με ανάλυση της Axios.
Εάν ένας επενδυτής κατέθετε 100.000 δολάρια σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών στον S & P 500, θα εμφάνιζε κέρδος 301.489 δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.
Τα ίδια 100.000 δολάρια που επενδύθηκαν στο μέσο όρο του hedge fund θα είχαν απόδοση 174.787 δολάρια..
Οι διαχειριστές των hedge funds έχουν επίσης υψηλές προμήθειες.
Π.χ. στο χρηματιστήριο υπάρχουν εταιρίες που χρεώνουν σχεδόν μηδενικές προμήθειες έναντι 1,45% για τα διαχειριστικά τέλη και 17% για τις αμοιβές απόδοσης.
Η άνοδος των τιμών των μετοχών και της μεταβλητότητας στα τέλη του 2018 έδωσε ζωή στα hedge funds, αλλά τελικώς είδαν τις υψηλότερες εκροές από το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης