Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Απογοητευτικά τα σημάδια για την Ευρωζώνη - Τι δείχνει ο δείκτης δραστηριότητας

tags :
S&P: Απογοητευτικά τα σημάδια για την Ευρωζώνη - Τι δείχνει ο δείκτης δραστηριότητας
Η ανάπτυξη για το 2019 αναμένεται στο 1,1% στην Ευρωζώνη
Οι εκτιμήσεις για την υγεία μιας οικονομίας απαιτούν τακτικά εκτιμήσεις της τρέχουσας και της πρόσφατης δραστηριότητας, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποία δημοσιοποίησε τα ευρήματα του δείκτη δραστηριότητας για την Ευρωζώνη, και τα οποία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.
Με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο δείκτης μας υποδεικνύει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε μόνο οριακά στο 0,25% το πρώτο τρίμηνο του 2019 , από 0,22% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, βάσει περαιτέρω ανάλυσης ο οίκος πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς υψηλότερη, στο 0,3% για το πρώτο τρίμηνο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η εξωτερική ζήτηση παρέμεινε υποτονική στις αρχές του 2019, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσωρινοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη στα τέλη του περασμένου έτους έχουν εξασθενήσει.
Αρχικά, η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε ραγδαία αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων από πέρυσι.
Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία έχουν τώρα πολύ πιο περιορισμένο αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες, όπως δείχνει η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Γαλλία τους τελευταίους τρεις μήνες.
Επιπλέον, στην Ιταλία, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι θα τερματιστεί η ύφεση χάρη στην έντονη δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών και στην ανάκαμψη των αυτοκινήτων.
Για τη συνολική ευρωζώνη, ενώ ο δείκτης προμηθειών κατασκευής (PMI) έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω της εξασθένισης της παγκόσμιας ζήτησης, ο PMI των υπηρεσιών έχει ανακάμψει από το τέλος του 2018.
Αυτό υπογραμμίζει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι ακόμα αρκετά ισχυρή για να στηρίξει την ανάπτυξη του 1,1% για ολόκληρο το έτος 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης