Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ΗΠΑ - Σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ΗΠΑ - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ από τη DBRS
Σε «ΑΑΑ» και «R-1 (high)» και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ η DBRS, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend) στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
O καναδικός οίκος «βλέπει» στο 2,3% και 1,9% την οικονομική ανάπτυξη το 2019 και 2020, αντίστοιχα, έναντι 2,9% το περασμένο έτος.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, θα διογκωθεί στο 5,1% φέτος από 3,8% το 2018, για να υποχωρήσει ελαφρά το 2020, στο 4,9%.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 80,7% και 81,6% του ΑΕΠ το 2019 και 2020 αντίστοιχα, από 77,8%.
Σύμφωνα με τον οίκο, η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η ισχύς της οικονομίας, των ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αξιολόγηση.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρή, αλλά επιβραδύνεται προς το δυναμικό, καθώς οι περιορισμοί της αγοράς εργασίας και οι λιγότερο ευνοϊκές πολιτικές αρχίζουν να ισχύουν. Παρά το ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη φαίνονται αυξημένοι, η Federal Reserve διαθέτει πολιτικό χώρο για να αντιμετωπίσει μια απροσδόκητη κάμψη και οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα είναι γενικά σε καλή κατάσταση.
Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο, διευρύνθηκε, δημιουργώντας δύο προβλήματα, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μεσοπρόθεσμο, σημειώνεται.
«Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και ο συρρικνούμενος ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Οι πολιτικοί θεσμοί των ΗΠΑ παραμένουν ιδιαίτερα ανοικτοί και διαφανείς.
Τα πρόσφατα σημάδια ενδεχόμενης παρατεταμένης παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων φαίνονται κατάλληλα, δεδομένης της κάπως απαλότητας των οικονομικών στοιχείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το 1ο τρίμηνο του 2019.
Η αγορά στέγασης, και ιδίως σε περιοχές υψηλού κόστους, φαίνεται να έχει μαλακώσει ως απάντηση στα αυξανόμενα επιτόκια και τις αλλαγές στη φορολογική έκπτωση των κρατικών και τοπικών φόρων.
Ωστόσο, η οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα και η καθαρή αξία των νοικοκυριών έχει αυξηθεί σταθερά (εξαιρουμένης της προσωρινής πτώσης κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 λόγω της πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς). (…)
Σε αυτή τη φάση, η απειλή των αυξανόμενων επιτοκίων μετριάστηκε κάπως με τη μετατόπιση της στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η DBRS εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μόχλευση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης