Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ -5%, Alpha -4% αλλά ΟΠΑΠ +3% το ΧΑ +0,06% στις 773 μον. – Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 3,38% λόγω S&P

Με ΔΕΗ -5%, Alpha -4% αλλά ΟΠΑΠ +3% το ΧΑ +0,06% στις 773 μον. –  Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 3,38% λόγω S&P
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες χωρίς διάθεση διόρθωσης παρά τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s.
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 773 μονάδες με επίκεντρο τις πιέσεις στην ΔΕΗ -5,41% και της Alpha Bank -4,03% οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη +2,67% του ΟΠΑΠ - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -  στο απόηχο της απόφασης της S&P να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 26 Απριλίου 2019.
Στις υπόλοιπες τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την Eurobank +1,22% και Πειραιώς +0,78% ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Εθνική -0,31% με χαμηλό ημέρας -4,59%
Στα χαμηλά της ημέρας -4,65%  έκλεισε και η Attica bank με χαμηλές συναλλαγές.
Επανήλθαν οι πιέσεις στην ΔΕΗ - με χαμηλό ημέρας -8,18%-  μετά τις μεγάλες ζημιές που δημοσίευσε  και τη βουτιά της μετοχής κατά 28% σε δύο συνεδριάσεις ενώ στην συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης καταγράφηκε μία μικρή τεχνικής φύσης  αντίδραση χωρίς να πείθει με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε λίγες μέρες καθώς θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Ωστόσο η απόφαση της Standard and Poor’s να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα επέδρασε αρνητικά στην αγορά ομολόγων όπου ασκήθηκαν πιέσεις με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 3,38%.
Να σημειωθεί ότι το 7ετές ομόλογο που θα εκδοθεί θα είχε σήμερα επιτόκιο 2,95% από 2,70% εκτιμώμενο επιτόκιο πριν λίγες ημέρες.
Η αγορά είχε εκτιμήσει ότι η Standard and Poor’s  θα αναβάθμιζε προκαταβολικά εκ νέου την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ στις 26 Απριλίου παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί η έγκριση της DGComp της Αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού για το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 3 Μαίου 2019 όπου ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ/Β από Β High δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Η μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard &Poor’s  δεν μεταβάλλει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,95% τα οποία προχωρούν κανονικά με πιθανή ημερομηνία  στις 7 Μαΐου 2019 ενώ στις 10 Μαΐου 2019 η  Ελλάδα θα αποπληρώσει 3,7 δισεκ. ευρώ μέρος των δανείων του ΔΝΤ ήτοι 3,7 δισεκ. ευρώ  σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon και η ιαπωνική Nomura εκτιμούν ότι παρά την πρόοδο της Ελλάδος  μετά την έξοδο της από τα μνημόνια, με επίκεντρο τις αναβαθμίσεις, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων και την επιστροφή στην ανάπτυξη θα χρειαστούν ακόμη 4 χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να θεραπεύσει πληγές
Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 3,38% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,58% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 80 μονάδες βάσης..
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 317 μονάδες βάσης προσεγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Φουρλής, Μυτιληναίος ενώ πτωτικά έκλεισαν  ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Grivalia, ΑΔΜΗΕ..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,74%
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες πλην της Alpha bank που πιέζεται ο o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +0,34% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,44%.  
Λίγο μετά τις 16:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές  πιέσεις  ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha bank -6,25% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,69% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,7%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 638,58 μονάδες με πτώση -1,31%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 773 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,16 μονάδες και χαμηλό στις 767,32 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο αλλά και στα πακέτα.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 23,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,2 εκατ. ευρώ και όγκου 6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,94 εκατ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ, η Εθνική 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 6,83 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχι ααξίας 339 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 120 χιλ. τεμάχια αξίας 1,49 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 58 χιλ. τεμάχια αξίας  551 χιλ. ευρώ.
Ο Τιτάν 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,93 εκατ. ευρώ και η Jumbo 37 χιλ. τεμάχια αξίας 599 χιλ. ευρώ.

Τα τραπεζικά νέα

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες το προσεχές διάστημα καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις με αποκορύφωμα το πράσινο φως από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για το Ιταλικό μοντέλο ή APS που αφορά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου
Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard από τον οποίο είχαν υποβαθμιστεί 14 και 30 Νοεμβρίου 2018 θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International στις 13 Μαΐου 2019.
Η Εθνική τράπεζα και η Eurobank θα είναι οι πρώτες που θα ενταχθούν στον MSCI Standard στις 13 Μαΐου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 29 Μαίου 2019.
Για την Eurobank βασικό σενάριο είναι η αναβάθμιση στις 13 Μαίου και πολύ μικρή πιθανότητα στις 8 Αυγούστου.
Το αργότερο 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 27 Νοεμβρίου 2019 θα αναβαθμιστεί και η Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard.
H αναβάθμιση των 2 τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard θα οδηγήσει σε εισροές 140 εκατ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Στις 16 Μαίου το investment day της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο όπου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι που θα πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον για την Εθνική τράπεζα.
Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα προ προβλέψεων έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ετησίως, η συμμετοχή στο ΛΕΠΕΤΕ θα είναι 30 εκατ. σχέση εξόδων προς έσοδα στο 50% κ.α.
Τέλη Μαΐου με αρχές 2019 το deal της Πειραιώς με τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση 28 δισ NPEs
Φαίνεται ότι η Πειραιώς έχει σχεδιάσει ένα σημαντικό deal το οποίο διασφαλίζει την τράπεζα και μηδενίζει τις πιθανότητες να ζητηθεί πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.
Μέσα Ιουλίου 2019 ο πλειοδότης για την διαχείριση 25 δισεκ. NPEs της Eurobank

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 625 - 635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της  αγοράς

Η προεργασία για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης των νοικοκυριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με το οικονομικό επιτελεί να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την κοστολόγηση του πακέτου, ενώ οι υπολογισμοί και η αξιολόγηση των μέτρων με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα θα συνεχιστούν.
Η «λίστα» με όλα τα θετικά μέτρα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ενώ όλο το «πακέτο» στήνεται με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος το 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το 3,96% που είναι η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022.  
Να σημειωθεί ότι οι παροχές θα συζητηθούν και με τους θεσμούς οι θα βρίσκονται 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, μετά την εμφάνιση του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας Juan Guaido, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Maduro.
Παράλληλα, ο Maduro καλεί το λαό της Βενεζουέλας σε λαϊκή εξέγερση, ενώ σύμφωνα με τον Jorge Rodriguez μια μικρή ομάδα «προδοτών» έχει καταλάβει μια γειτονιά του Καράκας, με στόχο να προωθήσει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης.
Ο Guaido υποστηρίζει ότι έχει τον στρατό στο πλευρό του, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας τον διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στο πλευρό του Maduro.
Τη σαφή προτίμησή τους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών του Pedro Sanchez και των φιλελεύθερων Ciudadanos δηλώνουν αγορές και οικονομική ελίτ της Ισπανίας.
Ωστόσο οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατέστησαν σαφές εξαρχής ότι προτιμούν μια συμμαχία με τους αριστερούς Podemos του Pablo Iglesias.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, με τους Podemos ωστόσο να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των Σοσιαλιστών του Sanchez.
Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την αγορά των F-35.
Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Erdogan επιτέθηκε στον Αμερικανό ομόλογο του, Donald Trump, τον οποίο προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία αποκλειστεί, το πρόγραμμα των F-35 είναι καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα έχει περιορίσει την εξάρτηση της από την ξένη αμυντική βιομηχανία στο 30% από το 80%.
Ως ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας, A.Merkel, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, E. Macron, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Α.Τσίπρα και Z.Zaev, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Βελτιωμένο χαρακτηρίζει το κλίμα στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικών σχετικά με το το Brexit,  συντάκτης της «Huffington Post» ενώ, όπως πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε για τον Observer το 55% των Βρετανών πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθεί ποτέ το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 δεδομένης της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας για το Brexit

Με μεικτά πρόσημα οι  ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για την μεταποιητική παραγωγή στην Κίνα, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Ειδικότερα ο  δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,52% στις 3078,34 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,65% στις 29699,11 μονάδες ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης..
Η πτώση σε τράπεζες και τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανία στην Κίνα επισκιάζουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,10%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq με απώλειες -0,85% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,41% (8,52 δολ.)

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πιέσεις στην Alpha Bank

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Alpha Bank και ακολούθησε με οριακή πτώση η Εθνική ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9540 ευρώ με πτώση -0,31%, με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3820 ευρώ με πτώση -4,03% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,8050 ευρώ με άνοδο +0,78% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7450 ευρώ με άνοδο +1,22% με όγκο 10,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,38 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2155 ευρώ με πτώση -4,65% με όγκο 143 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,12 ευρώ με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Απώλειες για την ΔΕΗ, κέρδη για ΟΠΑΠ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Φουρλής, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν  ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Grivalia, ΑΔΜΗΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 31,92 ευρώ με άνοδο +0,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,38 ευρώ με άνοδο +0,65% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,26 ευρώ με πτώση -5,41% και αποτίμηση 292 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7160 ευρώ με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 398 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,60 ευρώ με άνοδο +2,67% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,36 με άνοδο +0,83% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,25 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,74 ευρώ με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6650 ευρώ με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,20 ευρώ με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,34 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +1,89% και με την κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0916 ευρώ με πτώση -2,14% με την κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,38% λόγω Standard and Poor’s

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,38% μετά το πρόσφατο ράλι.
Η βασική αιτία της επιδείνωσης είναι ότι η Standard and Poor’s δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στις 26 Απριλίου.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,95%.  
Στην Ιταλία σημειώνονται σταθεροποιητικές τάσεις με το 10ετές στο 2,58%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,70% με απόδοση αγοράς 1,71% και απόδοση πώλησης 1,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,53 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,67% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,20% με απόδοση αγοράς 3,21% και απόδοση πώλησης 3,19%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,37% με απόδοση αγοράς 3,38% και απόδοση πώλησης 3,36%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,44 μονάδες βάσης και απόδοση 4,12%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,31%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 334μονάδες βάσης από 328 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 317 μονάδες βάσης από 320 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,17% ή 317 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,58%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/4/2019 στο +0,04% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,5170% σημειώθηκε στις 24 Απριλίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,12% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,58% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης