Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Οι Podemos δεν είναι σε θέση να θέσουν όρους στον Sanchez

Ισπανία: Οι Podemos δεν είναι σε θέση να θέσουν όρους στον Sanchez
Ο Iglesias  δεν βρίσκεται πλέον στην πλεονεκτική θέση του 2016, όταν είχε ξαναπροτείνει από θέση υπεροχής στον Sanchez μία κυβερνητική συμμαχία προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Rajoy
Τη στιγμή που όλα τα κόμματα κάνουν τον απολογισμό τους για το αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου, ο ηγέτης των Podemos Pablo Iglesias επέλεξε να αναβάλει για τις 6 Μαΐου τη σύνοδο των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος, προκειμένου να εκτιμήσoυν την κατάσταση και να σχεδιάσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξη ενόψει του νέου πολιτικού πανοράματος και των επερχόμενων εκλογών για τους Δήμους, Περιφέρειες και την Ευρωβουλή.
Ο Iglesias μετά το κλείσιμο της κάλπης είχε τονίσει πως κύρια γραμμή του κόμματος θα παραμείνει ο στόχος «να εργασθεί προς την κατεύθυνση μίας κυβέρνησης συνεργασίας» με τους Σοσιαλιστές του PSOE.
Ωστόσο, από χθες η πρόθεση των Σοσιαλιστών απέναντι στη διαθεσιμότητα που δήλωσαν οι Podemos εκφράσθηκε μέσω της Carmen Calvo. αντιπροέδρου του Sanchez, η οποία επεσήμανε πως το κόμμα της «πρωτίστως θα επιδιώξει να κυβερνήσει μόνο του».
Ο Iglesias  δεν βρίσκεται πλέον στην πλεονεκτική θέση του 2016, όταν είχε ξαναπροτείνει από θέση υπεροχής στον Sanchez μία κυβερνητική συμμαχία προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Rajoy.
Τότε, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόνο 400.000 ψήφοι—με το «ξεπέρασμα» (sorpaso) να φαίνεται προ των πυλών—ενώ σήμερα είναι 3,5 εκατ. ψήφοι που χωρίζουν τα δύο κόμματα και οι Podemos δεν μπορούν να θέσουν τους ίδιους όρους που διεκδικούσαν τότε σε ένα δικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Σήμερα, ο πήχης τους έχει κατέβει στις προτάσεις «για την σύνθεση ενός κυβερνητικού προγράμματος».
Πράγμα για το οποίο όμως οι Σοσιαλιστές δεν δείχνουν να ανυπομονούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου για τους δήμους, τις Αυτόνομες Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο, που ενδεχομένως να παγιώσουν την εκλογική τους δύναμη και να τους επιτρέψουν να κυβερνήσουν μόνοι τους, με κατά περίσταση συμμαχίες στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Iglesias στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλει όρους.
Τα συντριπτικά για το κόμμα του αποτελέσματα -όπου σε τρεις Αυτόνομες Περιφέρειες (Καστίλια και Λεόν, Καστίλια-Λα Μάντσα και Εξτρεμαδούρα) δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή- και τα ισχνά αποτελέσματά του αλλού, ενδέχεται να επηρεάσουν και τη στάση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης