Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pew Research: To 84% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τη δημοκρατία στη χώρα

tags :
Pew Research: To 84% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τη δημοκρατία στη χώρα
Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Ιταλία και Ισπανία φθάνουν στο 70% και 81%
Οι πολίτες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι και τόσο ικανοποιημένη με την «ποιότητα» της δημοκρατίας στις χώρες τους, όπως αποδεικνύει έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center την οποία επικαλείται το Politico.
Βάσει της έρευνας -η οποία, πάντως, έγινε το καλοκαίρι του 2018 - το 84% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τη δημοκρατία στη χώρα μας, ενώ αρκούντως υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Ιταλία (70%) αλλά και Ισπανία (81%).
Αντίθετα το 69% των Σουηδών και το 64% των Δανών δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Μεταξύ των 10 χωρών της ΕΕ που αποτελούν το ευρωπαϊκό δείγμα της έρευνας, ο μέσος όρος «ικανοποίησης» φθάνει στο 47%, ενώ αυτοί που δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι αγγίζουν το 52%.
«Στην Ευρώπη, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία συνδέεται με τις απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι μετανάστες υιοθετούν τα εθνικά έθιμα και τις στάσεις απέναντι σε λαϊκίστικα κόμματα», κατέληξαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 29/4.
«Οι Ευρωπαίοι που έχουν αρνητική άποψη για την ΕΕ τείνουν να είναι πιο δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στις χώρες τους από εκείνους που έχουν θετική άποψη για την ΕΕ», πρόσθεσαν.

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, «αυτοί που πιστεύουν ότι οι μετανάστες θέλουν να είναι ξεχωριστοί από την κοινωνία είναι πιο πιθανό να μην είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία από εκείνους που πιστεύουν ότι οι μετανάστες θέλουν να υιοθετήσουν τα έθιμα της χώρας», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Και εκείνοι που έχουν «ευνοϊκές απόψεις για τα λαϊκιστικά κόμματα» θα «τείνουν να είναι πιο δυσαρεστημένοι».
Η μελέτη βρήκε επίσης έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ δημοκρατικών επιδόσεων και υγείας της οικονομίας.
Σε 24 από τις 27 χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα σε ολόκληρο τον κόσμο, "οι άνθρωποι που λένε ότι η εθνική οικονομία είναι κακή κατάσταση είναι πιο πιθανό ... να μην είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία".

Για παράδειγμα, περίπου οκτώ στους 10 Ούγγρους, οι οποίοι υπολόγισαν την οικονομία, δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, έναντι μόλις 26% όσων πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση.
"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια με τη δημοκρατία σχετίζεται με το καθεστώς των ατομικών δικαιωμάτων, την οικονομική απογοήτευση και τις αντιλήψεις ότι οι πολιτικές ελίτ είναι διεφθαρμένες και δεν ενδιαφέρονται για τους μέσους πολίτες", συνοψίζουν οι συντάκτες της έρευνας.                                    
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης