Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις για την εργατική Πρωτομαγιά

tags :
Συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις για την εργατική Πρωτομαγιά
Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στις συγκεντρώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί
(upd) Ολοκληρώθηκσαν τα απεργιακά συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλες. 
Στο κέντρο της Αθήνας η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, ο πορείες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν από την Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί με κατεύθυνση τη Βουλή.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε την απεργιακή του συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Ανάλογες απεργιακές διοργανώνουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Παράλληλα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς επίσης και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν καλέσει συγκέντρωση στο Μουσείο επί της Πατησίων.
«Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του εργατικού κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε όχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναυπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις».
«Σήμερα αυτή η λαίλαπα των μνημονίων και των εργοδοτών και της κυβέρνησης είναι εναντίον μας, να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα είμαστε παρών και πιο πολλοί», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυταπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοινωσή του, «133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, υψώνουμε τις σημαίες του αγώνα και με οδηγό το φετινό σύνθημα "ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών", συνεχίζουμε αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, να μην παγιδευτούν, να μην δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές».

Τσίπρας: Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων

Με ένα απολογισμό για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο εργασιακό μέτωπο ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ & η επιβολή ποινών σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων.
Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής.
Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!» έγραψε στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Κουτσούμπας: Αφετηρία για ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος

«Η Πρωτομαγιά του 2019 ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» αναφέρει σε μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Πιο αναλυτικά στο μήνυμα του αναφέρει:
«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Για τον σοσιαλισμό.
Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Γεννηματά: Με τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις θα δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της ανάπτυξης

«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για  όλους όσους αγωνίστηκαν και  έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε όχι στις πολιτικές της δεξιάς και στη διαρκή λιτότητα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη.
Λέμε ναι μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σε  έναν άλλο δρόμο με ισχυρό κοινωνικό κράτος και σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας», σημειώνει σε δήλωσή της για την Πρωτομαγιά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή, Φώφη Γεννηματά.
«Σε πλήρη αντίθεση», συνεχίζει, «με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
Για την δημιουργία υπερπλεονασμάτων και τη διανομή επιδομάτων που κρατούν τους πολίτες ομήρους μέσα στη φτώχεια.
Λέμε ναι στο Σχέδιο Ελλάδα για παραγωγή νέου πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη».
«Είμαστε εδώ να δώσουμε ξανά μαζί με τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις και να κερδίσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της ανάπτυξής, της δημιουργίας, της προκοπής», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, απ’ όπου μέλη των διοικήσεών τους απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης, «για τις αιματοβαμμένες Πρωτομαγιές, για τις μεγάλες κατακτήσεις και για καλύτερες συνθήκες εργασίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, σημείωσε ότι «η εργατιά πρέπει να δικαιωθεί για όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».
Σε απεργιακό ψήφισμα που εκδόθηκε, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, το ΕΚΘ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης κατάργησης του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, αξιώνοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται μνεία υπέρ της ανακούφισης των φορολογούμενων μισθωτών και συνταξιούχων, με εφαρμογή ενός δίκαιου και φορολογικού συστήματος, αλλά και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Δημήτρης Μάρδας, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και αρκετοί υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.
Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε ο πρόεδρος του συνδικάτου τροφίμων και ποτών Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Κυριαζίδης.
«Για εμάς είναι καθαρό πως ο δρόμος της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων περνάει μέσα από την ασίγαστη πάλη με το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό τους, είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος» τόνισε στην ομιλία του, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για «νέες διεκδικήσεις, κάλυψη των απωλειών, αξιοπρεπή ζωή (...) γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά».
Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, από τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) όπου συμμετείχαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων.
Όσοι παρέστησαν στις δύο παραπάνω συγκεντρώσεις συγκρότησαν πορείες που κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το Μνημείο του Εργάτη.

Πάτρα

Με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικάτα τίμησαν σήμερα την εργατική πρωτομαγιά.
Η συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας ξεκίνησε με συναυλία που έδωσαν μουσικοί, μέλη εργατικών σωματείων και ακολούθησαν ομιλίες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Κώστας Σπανός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας» και πρόσθεσε: «Φθάνουν πια οι καταστροφικές πολιτικές σε βάρος μας, για αυτό η απάντηση του κόσμου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αγωνιστική και ενωτική».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Σπανός επεσήμανε ότι «απαιτούμε την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων των μνημονίων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων, καθώς και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας».

Το κάλεσμα των συνδικάτων

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.
Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του οκτάωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, κ.ά.» θυμίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.
Όπως επισημαίνει, «στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες, βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό».
«Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.
Από την μεριά του, το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει με σύνθημα «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση & τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - Με σωματεία εργατών όχι των κυβερνήσεων & των εργοδοτών».

Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Ο πρώτος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα έγινε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη.
Ο εορτασμός δεν έγινε όμως την πρώτη, αλλά τη δεύτερη μέρα του Μαΐου, αφού η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο, εργάσιμη ημέρα. Έτσι, αποφασίστηκε να μετατεθεί την επόμενη μέρα, Κυριακή, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε ψήφισμά του ζητά 8 ώρες εργασία, αργία και ανάπαυση την Κυριακή και τέλος κρατική μέριμνα κι ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Αποφασίζεται το ψήφισμα να επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής επτά μήνες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 1893.
Η καθυστέρηση όμως του προέδρου να εκφωνήσει το ψήφισμα προκαλεί τις διαμαρτυρίες του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος κατόπιν εντολής του προέδρου συλλαμβάνεται, οδηγείται στη δικαστική αίθουσα όπου καταδικάζεται σε δέκα μέρες φυλάκισης.
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 1911 πρωταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη στη γιορτή της Πρωτομαγιάς.
Συγκεκριμένα, η Φεντερασιόν (Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) με ιδρυτή και ηγέτη τον σοσιαλιστή Αβραάμ Μπεναρόγια και μέλη σοσιαλιστές εργάτες, προερχόμενους κυρίως από την προοδευτική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και διάφορους διανοούμενους, αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, ο οποίος εξορίζεται στη Σερβία.
Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού στο Μετς, με ίδιο σύνθημα της εξέγερσης του Σικάγου, «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».
Την επόμενη αμέσως χρονιά, το 1912 γιορτάζεται και πάλι στο Μετς, ενώ περνάνε επτά χρόνια, το 1919, για να κατέβουν εργάτες στους δρόμους σε 12 ελληνικές πόλεις.
Το 1936 γράφονται οι μαύρες σελίδες στην ιστορία της Πρωτομαγιάς.
Της ματωμένης Πρωτομαγιάς, όπως χαρακτηρίστηκε, όταν καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Από την 1η και έως τις 8 Μαΐου, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Βόλο.
Στις 9 Μαΐου ξεκινά γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι σε ένδειξη συμπαράστασης στους καπνεργάτες.
Οργανώνονται συλλαλητήρια και πορείες, ενώ άνδρες της Χωροφυλακής προσπαθούν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο.
Με πυροβολισμούς προσπαθούν να διαλύσουν και άλλες συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Στη συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν 8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το Μνημείο του Καπνεργάτη. Συνολικά οι νεκροί φτάνουν τους 12 και οι τραυματίες τα 300 άτομα. Ο θρήνος της μητέρας πάνω από τον νεκρό γιο της, που απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό, ενέπνευσε τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, στο έργο «Επιτάφιος».
Το 1937 καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά ως «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας», ενώ η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν η ημέρα που επιλέχθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές για την εκτέλεση 200 φυλακισμένων κομμουνιστών, εξόριστων από την εποχή του Μεταξά στην Ακροναυπλία και αλλού.
Η ομαδική εκτέλεση ήταν αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του στις 27 Απριλίου του 1944, σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας.
Οι 200 της Καισαριανής μεταφέρθηκαν απ' το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν κρατούμενοι, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκεί εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μια χρονιά μετά, το 1945 η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως και το 1946 που ήταν μια ανοιχτή συγκέντρωση- η τελευταία πριν ξεσπάσει ο Εμφύλιος. Το 1975 έγινε η πρώτη συγκέντρωση μετά τη δικτατορία, στην Πλατεία Κοτζιά όπου γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά και ακολούθησε πορεία στο Πολυτεχνείο, ενώ η Πρωτομαγιά του 1976 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Αλέκου Παναγούλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης