Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ένα καινούργιο μεγάλο καρτέλ αναδύεται στις πετρελαϊκές αγορές

tags :
Ένα καινούργιο μεγάλο καρτέλ αναδύεται στις πετρελαϊκές αγορές
Ένα καινούργιο μεγάλο καρτέλ αναδύεται στις πετρελαϊκές αγορές
Η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται κοντά στην ίδρυση ενός συλλόγου αγοραστών πετρελαίου για να έχουν λόγο στην τιμολόγηση και την προμήθεια αργού πετρελαίου λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ και των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν Βενεζουέλα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου εργάζονται για τη δημιουργία ενός πετρελαϊκού «συλλόγου».
Η Ινδία και η Κίνα έχουν συζητήσει τη δημιουργία μιας «λέσχης αγοραστών πετρελαίου» για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές με τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου και θα επιδιώξουν να εισαγάγουν περισσότερο πετρέλαιο από τις ΗΠΑ προκειμένου να μειώσουν την επιρροή του ΟΠΕΚ τόσο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου όσο και στις τιμές.
 
Reuters

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους Κίνα και Ινδία έχουν ανταλλάξει επισκέψεις ανώτερου επιπέδου αρκετές φορές από τότε και έχουν σημειώσει πρόοδο στην «κοινή προμήθεια αργού πετρελαίου».
Οι εκθέσεις της ενισχυμένης κινεζικής-ινδικής συνεργασίας σε ενδεχόμενο σχηματισμό ενός «συλλόγου αγοραστών πετρελαίου» έρχονται ακριβώς τη στιγμή που λήγουν οι απαλλαγές -από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- για αγορές ιρανικού πετρελαίου.
Η Κίνα είναι ο νούμερο ένα πελάτης του Ιράν, ενώ η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, οπότε το τέλος των απαλλαγών των ΗΠΑ θα επηρεάσει ως επί το πλείστον τα διυλιστήρια των δύο χωρών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προμηθεύσουν αργό πετρέλαιο από άλλες πηγές ή να ρισκάρουν να μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει να το κάνουν για να προσελκύσουν περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη για να καταστήσουν τις τιμές του πετρελαίου πιο βιώσιμες», δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru Srikanth Kondapalli στους Global Times σε πρόσφατη συνέντευξη, σχολιάζοντας τα οφέλη ενός συλλόγου αγοραστών πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης