Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για τοκοχρεολύσια θα χρησιμοποιούνται όλες οι εκδόσεις ομολόγων ΗΠΑ από το 2024

tags :
Για τοκοχρεολύσια θα χρησιμοποιούνται όλες οι εκδόσεις ομολόγων ΗΠΑ από το 2024
Η αρχή του τέλους - Από το 2024 όλες οι εκδόσεις ομολόγων των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούνται για πληρωμές τοκοχρεολυσίων
Παρόλο που είναι γνωστό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αυξάνεται, αν και η αμερικανική οικονομία φέρεται να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό κατά μέσο όρο 2%, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες για τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων δίδυμων αμερικανικών ελλειμμάτων (Προϋπολογισμός και Τρεχούμενος) αυτό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι η όλο και πιο δυσοίωνη σύνθεση αυτού του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Όταν εξετάζει κανείς την κατάσταση εσόδων των ΗΠΑ, οι περισσότεροι αφορούν κατά πολύ ότι για τους τέσσερις πρώτους μήνες του οικονομικού έτους 2019, οι πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 221 δισ. δολάρια, 9% κατά την ίδια περίοδο πέντε μηνών το 2018, με ρυθμό αύξησης που κόβει την ανάσα (δείτε το διάγραμμα παρακάτω).
Ως υπενθύμιση, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τα τοκοχρεολύσια για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υα ανέλθουν σε ρεκόρ ύψους 591 δισ. δολαρίων το 2019ς, περισσότερο από το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 (483 δισ. δολάρια) ή και ισοδυναμεί με σχεδόν το 3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από το 2011.



Το αρνητικό είναι ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται από εκεί.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη Συμβουλευτική Επιτροπή Δανεισμού του Δημοσίου, υπάρχει ένα διάγραμμα που δείχνει την πρόβλεψη  για την ετήσια έκδοση χρεών των ΗΠΑ, που κατανέμεται μεταξύ των τριών συνιστωσών χρήσεων κεφαλαίων: Πρωτογενές έλλειμμα, τοκοχρεολύσια και «άλλα».
Το διάγραμμα αυτό προκαλεί ανησυχία, διότι ενώ το 2019 και το 2020 η άνοδος των  αμερικανικών τοκοχρεολυσίων αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στις άλλες συνιστώσες του ελλείμματος στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αυτά σταδιακά μειώνονται μέχρι το 2024 και στην πραγματικότητα το 2025 γίνονται πηγή «πλεονάσματος» του προϋπολογισμού.
Αλλά αυτό που είναι η πραγματική κόκκινη σημαία είναι ότι από το 2024, όταν το πρωτογενές έλλειμμα πέσει στο μηδέν σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, όλες οι εκδόσεις χρεών των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών τοκοχρεολυσίων, το οποίο εξαρτάται από το ισχύον επιτόκιο από τώρα και στη συνέχεια θα είναι οπουδήποτε μεταξύ 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο.



Εν ολίγοις, στον στυλιζαρισμένο κύκλο της αμερικανικής «Minsky Moment», οι ΗΠΑ θα εισέλθουν στην προτελευταία φάση του συστήματος Ponzi, αυτή στην οποία όλη η νέα έκδοση χρέους χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει μόνο τους τόκους επί του χρέους - κάποια στιγμή γύρω 2024.



Από εκείνη την στιγμή, κάθε αύξηση των επιτοκίων, η οποία τελικά θα συμβεί απλώς και μόνο λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, απλώς θα επιταχύνει τη διαδικασία ponzi, με την οποία θα πωληθεί ακόμη περισσότερο χρέος μόνο για να χρηματοδοτήσει τα αυξανόμενα τοκοχρεολύσια, την έκδοση και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσει τελικά η "Minsky Moment". Σε αυτό το σημείο, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο αποθεματικό νόμισμα - είτε fiat, σκληρό είτε ψηφιακό - μετά το δολάριο ΗΠΑ.
    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης