Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και η Engie πούλησε 4 λιγνιτικές μειώνοντας κατά 200 εκατ. ευρώ το χρέος της - Προς παράταση ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

tags :
Και η Engie πούλησε 4 λιγνιτικές μειώνοντας κατά 200 εκατ. ευρώ το χρέος της - Προς παράταση ο διαγωνισμός της ΔΕΗ
Ενώ η γαλλική εταιρία μεταβιβάζει τέσσερις λιγνιτικές, οι υποψήφιοι αγοραστές Φλώρινας και Μεγαλόπολης σκοπεύουν να ζητήσουν παράταση του διαγωνισμού 

Την ώρα που η ΔΕΗ προσπαθεί να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας λόγω της υποχρέωσης που έχει αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, η γαλλική Engie συμφώνησε στην πώληση τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ολλανδία και τη Γερμανία στο πλαίσιο της στρατηγική της να επικεντρωθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες της ΔΕΗ λήγει την προσεχή Δευτέρα 6 Μάιου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές προσανατολίζονται στο να ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση ώστε να κερδίσουν το χρόνο που χάθηκε λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Όπως είναι γνωστό το τελικό κείμενο του SPA αναρτήθηκε στο data room την Μεγάλη Τετάρτη μετά την έγκριση του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μαζί και με τη συμφωνία προμήθειας λιγνίτη της μονάδας της Μελίτης από τα ορυχεία Αχλάδας.
Έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε λόγο να ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, κυρίως για να έχουν χρόνο να μελετήσουν τα νέα δεδομένα αλλά και για να εκδώσουν τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές εφόσον τελικώς υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Ενδεχόμενη θετική ολοκλήρωση της πώλησης εκτιμάται ότι θα φέρει «ανάσα» για τη ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις μετά και την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2018.

Οι Γάλλοι μπορούν…

Και ενώ η ΔΕΗ προσπαθεί να υλοποιήσει τα υπεσχημένα, μάλλον με μισή καρδιά, η γαλλική Engie ανακοίνωσε ότι πωλεί τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα στη Γερμανία και την Ολλανδία συνολικής ισχύος 2,345 MW στην επενδυτική εταιρία Riverstone Holdings LLC.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η συμφωνία θα μειώσει το καθαρό ενοποιημένο χρέος της Engie κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και μετά την πώληση, ο άνθρακας θα αντιπροσωπεύει το 4% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας της Engie από 13% στο τέλος του 2015, όταν παρουσίασε τα σχέδια της για σταδιακή κατάργηση ή διάθεση μονάδων της με καύση άνθρακα.
Τρία εργοστάσια δυναμικότητας 350 MW, 472 MW και 726 MW βρίσκονται στις γερμανικές πόλεις Farge, Zolling και Wilhelmshaven, αντίστοιχα.
Το τέταρτο εργοστάσιο, το οποίο έχει δυναμικότητα 731 MW, βρίσκεται στο  Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Σημειώνεται ότι η Engie είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μονάδας Zolling των 472 MW κοντά στο Μόναχο και του εργοστασίου Farge δυναμικότητας 351 MW και έχει μερίδιο 52% στην μονάδα ισχύος 731 MW στο Wilhelmshaven.
Σημειώνεται ότι η Engie είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία στην Ευρώπη.
«Η συναλλαγή αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με τη στρατηγική του Ομίλου να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση προς τη μηδενική χρήση άνθρακα. Επικεντρώνουμε τις επενδύσεις στην μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απαραίτητη προσαρμογή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Engie, Isabelle Kocher.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης