Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Ο Guaido θα πετύχει την ανατροπή του Maduro εάν υποστηριχθεί από τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού

tags :
RBC Capital Markets: Ο Guaido θα πετύχει την ανατροπή του Maduro εάν υποστηριχθεί από τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού
"Οι νεαροί αξιωματικοί των πραξικοπημάτων τείνουν να είναι αιματηροί, ασταθείς και τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα", είπε ο αναλυτής Croft
Το βαθύ χάος στη Βενεζουέλα, που ήταν κάποτε ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου της Αμερικής, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Μπορεί οι τιμές του αργού να έχουν υποχωρήσει από τότε που οι παρατηρητές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν εάν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaido που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα επιτύχει στην προσπάθειά του να καθαιρέσει τον πρόεδρο Nicolas Maduro, αλλά ακόμη ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει στο Καράκας», δήλωσε ο Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής της RBC Capital Markets.
"Θα ήμουν όμως προσεκτικός για να πούμε ότι είμαστε στην τελική φάση", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Croft, ο οποίος ήταν και πρώην αναλυτής της CIA, δήλωσε ότι είναι ασαφές αν η εξέγερση υποστηρίζεται από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς.
"Οι νεαροί αξιωματικοί των πραξικοπημάτων τείνουν να είναι αιματηροί, ασταθείς και τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα", είπε.
"Η κρίση στη Βενεζουέλα είναι εδώ και πολλές δεκαετίες.
Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι", δήλωσε ο Croft.
"Εάν ο Juan Guaido έρθει στην εξουσία, ο δρόμος θα είναι δύσκολος".
Η κρίση στη Βενεζουέλα έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο στις αγορές πετρελαίου.
Και σ’ αυτό συμβάλει και η αστάθεια των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Ακόμα κι αν η Βενεζουέλα έχει περισσότερα αποθέματα πετρελαίου από οποιοδήποτε έθνος στον πλανήτη, η παραγωγή έχει καταρρεύσει μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην PDVSA.
Εντούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας μπορεί να ανακάμψει γρήγορα εάν αναλάβει ο Guaido.
Με άλλα λόγια, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε γρήγορα να άρει τις κυρώσεις για τη Βενεζουέλα, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο περισσότερων βαρελιών στην αγορά.
"Αν απομακρυνθεί ο Maduro, αυτό θα ήταν πραγματικά καθοδικός καταλύτης για το πετρέλαιο", δήλωσε ο Ryan Fitzmaurice, ενεργειακός αναλυτής στην Rabobank.
Αλλά η ανάκαμψη δεν είναι πιθανόν να είναι γρήγορη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης