Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Τα 3 σενάρια για τις αγορές πετρελαίου - Η επίδραση της Βενεζουέλας

RBC Capital Markets: Τα 3 σενάρια για τις αγορές πετρελαίου - Η επίδραση της Βενεζουέλας
Η RBC Capital Markets περιγράφει τα τρία βασικά σενάρια για τις αγορές πετρελαίου με φόντο την κρίση στη Βενεζουέλα
Τις επιπτώσεις της κρίσης στη Βενεζουέλα στις αγορές πετρελαίου περιγράφουν οι αναλυτές της  RBC Capital Markets.
Στην ανάλυση περιλαμβάνονται τρία βασικά σενάρια για τη Βενεζουέλα και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν -στην εκάστοτε περίπτωση- στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Σενάριο 1: Ο Maduro αποχωρεί, o Guaido αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου

Μια ξαφνική απομάκρυνση του Maduro και η μετάβαση σε μια κυβέρνηση υπό τον Juan Guaido θα παρείχε θα προκαλούσε πολλές ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας.
Αυτό το σενάριο παρουσιάζει θα έχει τις μικρότερες επιδράσεις στις τιμές του πετρελαίου, κυρίως καθώς πολλοί επενδυτές θα υπέθεταν ότι η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη και χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση ότι ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι δύσκολος δεδομένου ότι η οικονομία έχει καταρρεύσει.

Σενάριο 2: Ο Maduro παραμένει

Εάν ο Maduro καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις και να παραμείνει στην προεδρία, η RBC επισημαίνει ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας θα επιταχυνθεί αναμφίβολα καθώς αναμένεται και κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
«Πιθανότατα ο Λευκός Οίκος θα επιδιώκει να διαβρώσει περαιτέρω τα έσοδα της χώρας από την εξαγωγή πετρελαίου εξαναγκάζοντας τις καταναλώτριες χώρες όπως η Ινδία να περιορίσουν τις αγορές τους από τη Βενεζουέλα.
Η Ουάσινγκτον μπορεί επίσης να ζητήσει από τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να παύσουν να λειτουργούν στη χώρα και από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να σταματήσουν να παρέχουν αραιωτικά και άλλες υπηρεσίες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA» αναφέρεται στην ανάλυση.
Στην περίπτωση αυτή η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα συμπιεστεί περαιτέρω και ενδεχομένως να πλησιάσει το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν πιο επίπονο για τις τιμές του πετρελαίου και «είναι αρκετά εύλογο δεδομένης της ουσιαστικής στήριξης που λαμβάνει ο Maduro από τη Μόσχα καθώς και του γεγονότος ότι οι κατώτεροι αξιωματικοί ήταν οι κυριότεροι αποστάτες».

Σενάριο 3: Ο Maduro αποχωρεί αλλά ισχύει ο στρατιωτικός νόμος

Ακόμα ένα σενάριο είναι, η στρατιωτική ηγεσία να απομακρύνει τον Maduro έναντι ενός άλλου υποψήφιου που θα αποφύγει τις σαρωτικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ένα τέτοιο πραξικόπημα θα παγώσει τις κυρώσεις ενώ ο Λευκός Οίκος θα αναρωτιέται πόσο ακόμα θα ασχοληθεί με τη Βενεζουέλα από τη στιγμή που έχει απομακρυνθεί ο Maduro» επισημαίνεται στην ανάλυση της RBC Capital Markets.
Αυτό θα αποτελούσε ένα αρκετά bullish σενάριο για το αργό.
«Ένας υποψήφιος από τον στρατό μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει την απαραίτητη διεθνή στήριξη για την αναζωογόνηση του πετρελαϊκού τομέα, ακόμη κι αν δεν επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις από την πρώτη στιγμή» υποστηρίζουν οι αναλυτές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης