Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισχυρά τα αποτελέσματα α' 3μηνου 2019 του Μυτιληναίου, σύμφωνα με 9 αναλυτές

tags :
Ισχυρά τα αποτελέσματα α' 3μηνου 2019 του Μυτιληναίου, σύμφωνα με 9 αναλυτές
Σύσταση buy/outperform/overweight δίνουν οι αναλυτές για τον Μυτιληναίου
Ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα του α' 3μηνου για τον όμιλο του Μυτιληναίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι υποδέχτηκαν θετικά την αύξηση ρεκόρ των κερδών που σημειώθηκε σε επίπεδο τριμήνου.
Ειδικότερα, η Piraeus Securities, η οποία διατηρεί τη σύσταση outperform για τη μετοχή, επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα, καλύτερα του αναμενομένου.
Στα επιμέρους στοιχεία, η Piraeus Securities παρατηρεί ότι η κερδοφορία της μονάδας της Μεταλλουργίας παρέμεινε σταθερή, ενώ ενισχύθηκε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ ο τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών πέτυχε αυξημένες οικονομικές επιδόσεις στηριζόμενος στην εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα.
Η Piraeus Securities διατηρεί στα 14 ευρώ την τιμή στόχο, εκτιμώντας ότι οι τιμές της αλουμίνας θα στηρίξουν τα μελλοντικά αποτελέσματα, ενώ τα project στην Αφρική, τη Σλοβενία και την Ελλάδα στον τομέα των EPC θα ενισχύσουν τη δυναμική.
Θετική και η Axia για τον όμιλο, η οποία επισημαίνει τις ίδιες επιδόσεις, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία του Μυτιληναίου.
Οι τάσεις θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στους κινδύνους θεωρεί τα project στη Λιβύη.
Η τιμή στόχος παραμένει στα 12,80 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η σύσταση buy, ήτοι αγορά.
Η Euroxx επισημαίνει ότι ο όμιλος κατέγραψε σημαντική ενίσχυση μεγεθών τόσο σε επίπεδο Κύκλου Εργασιών, όσο και σε επίπεδο Kερδοφορίας.
O Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 513,9 εκατ. ευρώ το α' 3μηνο του έτους, έναντι 360,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 42,5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 92 εκατ. ευρώ έναντι 76,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 19,6%.
Η τιμή στόχος παραμένει στα 13,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου και η Beta, όπως και η NBG Securities, η οποία διατηρεί τη σύσταση outperform.
Επίσης, αναφέρει ότι οι οικονομικές επιδόσεις του Τομέα το 2019 αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά στα έργα που έχει αναλάβει η Εταιρεία στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζακστάν.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων σε Γκάνα και Καζακστάν έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το έργο Talasol που αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, στον δήμο Talaván, στο Cáceres της Ισπανίας, αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο τρίμηνο του έτους.
Σε αναμενόμενα επίπεδα ήταν τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου σύμφωνα με την Pantelakis, με τον κλάδο της ενέργειας να είναι η βασική κινητήρια δύναμη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο όμιλος επωφελείται από τη δυνατότητα εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα τόσο του Τομέα Ηλεκτρισμού, όσο και του Τομέα Μεταλλουργίας
Η Alpha Finance διατηρεί την τιμή στόχο στα 14,1 ευρώ, τονίζοντας ότι ο κλάδος της Μεταλλουργίας έδειξε σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι η τιμή της Αλουμίνας υποχώρησε και το κόστος αυξήθηκε.
Επίσης, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Εταιρείας τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας.
Σημαντικά βελτιωμένη είναι η απόδοση του Ομίλου, σύμφωνα με την IBG, η οποία τονίζει ότι η ισχυρή εκκίνηση του έτους είναι σύμφωνη με το guidance της διοίκησης το 2019.     
Τέλος, η Eurobank επισημαίνει τα ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου, τα οποία είναι καλύτερα των εκτιμήσεών της.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου

Στα 49,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος το α' 3μηνο του 2019 - Αύξηση 20,9%

Στα 49,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος το α' 3μηνο του 2019, καταγράφοντας αύξηση 20,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, όταν και είχαν ανέλθει στα 41,1 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα τα Κέρδη ανά Μετοχή ανήλθαν σε 0,348 ευρώ έναντι 0,288 ευρώ.
O Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 513,9 εκατ. ευρώ έναντι 360,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 42,5%, ενώ τα Λειτουργικά Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 92,0 εκατ. ευρώ έναντι 76,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 19,6%.


Τομέας Μεταλλουργίας

Ο Τομέας Μεταλλουργίας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για το Α΄ τρίμηνο, καθώς μέσω των σημαντικών επενδύσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τον αυστηρό έλεγχο του κόστους παραγωγής, επιτυγχάνεται η διατήρηση της Εταιρείας ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς αλουμίνας – αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πιο αναλυτικά, το Α΄ Τρίμηνο του 2019 χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη τιμή LME κατά 14% αλλά και την ενδυνάμωση του Δολαρίου ΗΠΑ, έναντι του Ευρώ.
Αναφορικά με την τιμή Αλουμίνας, ο δείκτης API παρά την υποχώρηση από τα πολύ υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, διαμορφώθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα με το Α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο κόστους  σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων, τόσο αναφορικά με την έκθεση στο LME, όσο  και στην ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας, η οποία κυμάνθηκε σε συγκρίσιμα επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Αναφορικά με την εξαγορά της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. που στοχεύει στην εδραίωση και ενδυνάμωση του Τομέα Μεταλλουργίας, υπήρξε θετική απόφαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα μέρη στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία ένταξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο πλάνο του Τομέα Μεταλλουργίας, για την επίτευξη των στόχων συνολικής αύξησης παραγωγής κατά 50 χιλ. τόνους σε ορίζοντα διετίας και παράλληλη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου

Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 και παράλληλα σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων Φυσικού Αερίου (κατά 35,6% σε σχέση με το 2018).
Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές CO2 (αυξημένες κατά 165% σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018) συνετέλεσαν καίρια στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα €68,02/MWh (αυξημένη κατά 36,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018).
Η Εταιρεία επωφελείται από τη δυνατότητα εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα τόσο του Τομέα Ηλεκτρισμού, όσο και του Τομέα Μεταλλουργίας.
Συγκεκριμένα, στο Α΄ Τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκε εισαγωγή τεσσάρων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δημιουργώντας ένα πλήρως διαφοροποιημένο «καλάθι» σε τιμές σημαντικά πιο ανταγωνιστικές από το μέσο κόστος αγοράς.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της Εταιρείας, είχαν ως συνέπεια την αύξηση της παραγωγής στις 1,44 TWh (αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018).
Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση 84% της παραγωγής από ΑΠΕ λόγω αυξημένης εγκατεστημένης δυναμικότητας, κατά 48 MW σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018, αλλά και ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.
Σημειώνεται ότι επιπλέον 34,45 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του έτους.
Η συνολική παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 1,56 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εισαγωγών) διασφαλίζοντας την επαρκή λειτουργεία του.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται σε 4,69% το Μάρτιο του 2019, από 4,0% στο τέλος του 2018.
Η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Εταιρείας τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας.

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών πέτυχε αυξημένες οικονομικές επιδόσεις στηριζόμενος στην εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές επιδόσεις του Τομέα το 2019 αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά στα έργα που έχει αναλάβει η Εταιρεία στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζακστάν.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων σε Γκάνα και Καζακστάν έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το έργο Talasol που αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, στον δήμο Talaván, στο Cáceres της Ισπανίας, αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο τρίμηνο του έτους.
Σχετικά με το έργο στη Λιβύη, η Εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε  εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, να ξεκινήσουν οι εργασίες.  
Σχετικά με την ανάληψη νέων συμβάσεων το 2019, η Εταιρεία ανακοίνωσε νέα σημαντικά έργα στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης σύμβασης έργο στην Τυνησία, τα οποία αναμένονται να ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις το επόμενο διάστημα.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ενισχύουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο ανήλθε σε €1 δισεκ. στα τέλη Μαρτίου 2019, εκ των οποίων περισσότερα από €260 εκ. αφορούν σε κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων. Παράλληλα, όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις καταδεικνύουν τη δυναμική της Εταιρείας και επιβεβαιώνουν την στρατηγική της, που εστιάζει σε τεχνολογίες αιχμής, παρέχοντας τις βέλτιστες τεχνολογικές λύσεις τόσο σε αναπτυγμένες, όσο και αναπτυσσόμενες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης