Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το εμπάργκο των ΗΠΑ έχει στοιχίσει στη Βενεζουέλα 350 δισ. δολ. - Tα στοιχεία του CELAG

tags :
Το εμπάργκο των ΗΠΑ έχει στοιχίσει στη Βενεζουέλα 350 δισ. δολ. - Tα στοιχεία του CELAG
Το CELAG παρουσιάζει μια λίστα με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ
Στα 350 δισ. δολ. υπολογίζει το Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής της Λατινικής Αμερικής (CELAG) το κόστος του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα από το 2013.
Οι σημαντικότερες συνέπειες του εμπάργκο σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στις εισαγωγές ζωτικών προϊόντων για τη Βενεζουέλα, όπως φάρμακα, τρόφιμα, βασικοί πόροι για τη γεωργία, καθώς και αύξηση του κόστους στην αναζήτηση εναλλακτικών.
Οι καθυστερήσεις ή τα εμπόδια στις εισαγωγές βασικών αγαθών έχουν επίδραση και στο κόστος εργασιών, σύμφωνα με τη μελέτη του CELAG.
Κι αυτό γιατί τα λιμάνια της Βενεζουέλας ταξινομούνται ως λιμάνια σε εμπόλεμη ζώνη, γεγονός που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος ασφάλισης για τα εμπορεύματα, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές.
Την ίδια ώρα, οι πληρωμές στους προμηθευτές έχουν καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι ξένες τράπεζες στις τραπεζικές μεταφορές, καθώς και λόγω της άρνησής τους να ανοίξουν νέους λογαριασμούς για την κυβέρνηση ή οργανισμούς της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.
Από την στιγμή που η χώρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει μέσω των τραπεζών, έχει αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών, για παράδειγμα μέσω funds, με επιπλέον κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις.
Το CELAG παρουσιάζει μια λίστα με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον Απρίλιο του 2016 οι τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές σε δολάρια από οργανισμούς της Βενεζουέλας.
Τον Μάιο του 2016 η γερμανική τράπεζα Commerzbank έκλεισε τους λογαριασμούς των τραπεζών της Βενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.
Τον Ιούλιο του 2017 η Citibank αρνήθηκε να λάβει κεφάλαια της Βενεζουέλας για την εισαγωγή 300 χιλ. δόσεων ινσουλίνης.
Τον Μάιο του 2018 μπλοκαρίστηκε πληρωμή ύψους 9 εκατ. δολαρίων για την αγορά προμηθειών αιμοκάθαρσης.
Τον Νοέμβριο του 2018 η Τράπεζα της Αγγλίας δέσμευσε ποσό 1,2 δισ. δολ. που ανήκαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ.
Το εμπάργκο των ΗΠΑ στην PDVSA είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές να υποχωρήσουν στα 12 δισ. δολ. το 2017, από περίπου 60 δισ. δολ. το 2011-2013, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CELAG.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο αποκλεισμός της οικονομίας λόγω του διεθνούς μποϊκοτάζ, σε συνδυασμό με το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση.



O ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Στον χορό μπήκαν και οι αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης.
Παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2014-2017 η Βενεζουέλα κατέβαλε 68,653 δισ. δολ. για την πληρωμή χρέους και δεν αθέτησε τις πληρωμές της, αξιολογήθηκε με τους χειρότερες βαθμίδες από τη Moody's και τη Standard and Poor's, με το country risk να εκτοξεύεται.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η Βενεζουέλα εκτελούσε σταθερά τις πληρωμές της, βαθμολογήθηκε χαμηλότερα ακόμη και από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία.

Οι λόγοι του εμπάργκο

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ δεν έχει επιβληθεί για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα, συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με το CERG, οι λόγοι του αποκλεισμού είναι πολιτικοί και σχετίζονται με την ηγεμονία των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και με την εμπλοκή Ρωσίας και Κίνας.
Φυσικά εξίσου σημαντικοί είναι και οι οικονομικοί λόγοι, οι οποίες σχετίζονται με την αμφισβήτηση της ηγεμονίας του δολαρίου, καθώς και με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βενεζουέλας.
Ο πλούτος της Βενεζουέλας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και χρυσό είναι τεράστιος.
Η Βενεζουέλα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη, με 18% των συνολικών αποθεμάτων παγκοσμίως, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 300,9 δισ. βαρέλια.
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 5,7 τρισ. κυβικά μέτρα, που κατατάσσουν τη χώρα στην 8η θέση παγκοσμίως.
Όσον αφορά τον χρυσό, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 8.900 τόνους, με τη Βενεζουέλα να φιγουράρει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Αυστραλία.







www.bankingnews.gr



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης