Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Ιράν προειδοποιεί ότι ο ΟΠΕΚ κινδυνεύει να καταρρεύσει

Το Ιράν προειδοποιεί ότι ο ΟΠΕΚ κινδυνεύει να καταρρεύσει
Λόγω «μονομερών ενεργειών» ορισμένων κρατών – μελών του
Τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΟΠΕΚ έκρουσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, καθώς «ορισμένα κράτη – μέλη του προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες», σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη Σ. Αραβία.
«Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ λόγω των συμφερόντων του και αν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ επιδιώξουν να απειλήσουν το Ιράν ή να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά του, το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό», τόνισε ο Zanganeh, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο SHANA.
Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για άσκηση «μέγιστης πίεσης» ενάντια στο Ιράν, προκειμένου να υπάρξει μείωση των εξαγωγών του στο μηδέν, Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι θα φροντίσουν, μέσω της αύξησης της δικής τους παραγωγής, να μην υπάρξουν προβλήματα τροφοδότησης των διεθνών αγορών.
Ο Zanganeh προσέθεσε, ακόμη, ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας τέτοιων κινήσεων και μάλιστα παρουσία του γενικού γραμματέα του οργανισμού, Mohammad Barkindo, ο οποίος με τη σειρά του διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι «ο ΟΠΕΚ κάνει τα πάντα προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικοποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Κάθε φορά που υπάρχει σύνοδος του ΟΠΕΚ τονίζω στους συναδέλφους μου ότι θα πρέπει να… αφήσουν τα διαβατήριά τους στο σπίτι και να σκεφθούν μόνο το καλό για τον οργανισμό».
Ο Barkindo εκτίμησε, ακόμη, ότι «είναι αδύνατον να «εξαλειφθεί» το ιρανικό πετρέλαιο από τις διεθνείς αγορές.
Εδώ και 60 χρόνια ο ΟΠΕΚ έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, ακόμη και πολύ σοβαρά, αλλά έχουμε κατορθώσει να τα λύσουμε και να διατηρήσουμε την ενότητά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης