Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Τα σκάνδαλα με «ξέπλυμα» χρήματος απειλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Scope: Τα σκάνδαλα με «ξέπλυμα» χρήματος απειλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το σχόλιο της Scope για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο κίνδυνος σημαντικότατου πλήγματος (στη φήμη και την οικονομική κατάσταση) από υποθέσεις «ξεπλύματος» χρήματος είναι υπαρκτός για όλες πλέον τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σχολιάζει σε σημείωμά της η Scope Ratings, με αφορμή τα πρόσφατα σκάνδαλα της Danske Bank και λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής.
Η σημερινή εστίαση των ερευνών για ξέπλυμα αφορά τη Βαλτική, αλλά η γεωγραφική απειλή είναι πολύ ευρύτερη, υπογραμμίζεται.
Τα παράνομα κεφάλαια της Ρωσίας, της Ουκρανίας ή της Κεντρικής Ασίας ξεπροβάλλουν αλλού -την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Μάλτα, καθώς και τους τροπικούς φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων εδαφών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου).
Επιπλέον, υπάρχουν χρήματα που πρέπει να «ξεπλυθούν» από άλλα μέρη του κόσμου -την Ανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική.
Πολλά από αυτά τα χρήματα εξακολουθούν να διοχετεύονται μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως επειδή οι επιτήδειοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ρωγμές και τρύπες στην εποπτική δομή της ΕΕ, ορατά περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, που διαθέτουν αυστηρότερο εποπτικό καθεστώς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αυστηρότερες απαιτήσεις για τις τράπεζες και με περισσότερα ποινικά πρόστιμα.
«Το εποπτικό πλαίσιο ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος για τις τράπεζες της ΕΕ παραμένει υποτονικό. (…)
Αν επιβληθούν, τα πρόστιμα είναι χαμηλά και οι έρευνες σε ποινικές υποθέσεις είναι λίγες και προσωρινές», σχολιάζει ο οίκος, επισημαίνοντας ως φωτεινή εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης