Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Πώς οι ΗΠΑ καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο στη Βενεζουέλα

Strategic Culture: Πώς οι ΗΠΑ καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο στη Βενεζουέλα
Για τεράστια λάθη της κυβέρνησης Trump κάνει λόγο σε ανάλυσή του το think tank
Για μεγάλα λάθη της αμερικανικής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, μετά την προσπάθεια αποπομπής του Nicolas Maduro από τον Juan Guaido, κάνει λόγο σε ανάλυσή του το think tank, Strategic Culture.
Σε αυτήν υποστηρίζει ότι «η  ανομία της αμερικανικής κυβέρνησης, ή ακριβέστερα «καθεστώτος», δεν γνωρίζει όρια, όπως φαίνεται περισσότερο από ποτέ από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα αυτή την εβδομάδα.
Η αρχική λεγόμενη «εξέγερση» από μια μικροσκοπική ομάδα στρατιωτών της Βενεζουέλας - που φέρεται ότι ήταν οπλισμένη με τουφέκια των ΗΠΑ αντί για τυποποιημένα πυροβόλα όπλα - υποκινήθηκε φανερά από ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και μάλιστα μέσω κορυφαίων ΜΜΕ.
Η παράνομη συμπεριφορά που ασκούν ανοιχτά οι ΗΠΑ έρχεται σε πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζουν την κυριαρχία των εθνών.
Όπως αποδεικνύεται, η προσπάθεια πραξικοπήματος ήταν μια απόλυτη αποτυχία, που μετατράπηκε σε φάρσα.
Δεν είναι η πρώτη φορά.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, η  Ουάσιγκτον προσπάθησε να προκαλέσει μακελειό στη Βενεζουέλα και απέτυχε.
Ωστόσο, μετά την καταφανή προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποσταθεροποιήσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo έχει το θράσος να κατηγορήσει τη Ρωσία για «εξωφρενική» παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Η διοίκηση Trump  κλιμακώνει απερίσκεπτα τη σύγκρουση καθώς διεθνοποιεί ένα αποκλειστικά εσωτερικό θέμα της Βενεζουέλας.
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί για χρόνια να αποσταθεροποιήσει μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στη Βενεζουέλα.
Τώρα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν τη Βενεζουέλα σε μια επικίνδυνη γεωπολιτική περιοχή με αδόκιμες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και της Κούβας, εξαιτίας του ότι επέλεξαν να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Nicolas Maduro.
Η αμερικανική πολιτική και διπλωματία έχει μετατραπεί σε έναν γκάνγκστερ, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα, προκειμένου να πάρει τα χέρια του τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
Υπάρχουν εδώ αρκετοί νομικοί λόγοι για να υπάρξει δίωξη ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Trump, για εγκλήματα κατά μίας ξένης χώρας και έναρξη πολέμου.
Η αποκαλούμενη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, με επικεφαλής, προσωπικότητες που στηρίζουν και καθοδηγούν οι ΗΠΑ, όπως ο αυτό- ανακηρυχθής «προσωρινός πρόεδρος» Juan Guaido δεν έχει καμία νομική ή λαϊκή εντολή να διώξει τον Maduro. Η Ουάσιγκτον προωθεί έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για να καταπνίξει την οικονομία της, η οποία εξαρτάται από το πετρέλαιο. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο Pompeo και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, John Bolton, έχουν επανειλημμένα ζητήσει από υπουργούς και στρατιωτικούς της Βενεζουέλας να «προδώσουν» την κυβέρνησή τους.
Όλες αυτές οι εξωφρενικές κινήσεις από τις ΗΠΑ έχουν επιδεινώσει τις κοινωνικές συνθήκες και τις εντάσεις στη Βενεζουέλα, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους, όπως φάνηκε και το τελευταίο διάστημα.
Αν και η ανομία της Ουάσιγκτον δεν ήταν αρκετή, έχει προχωρήσει περισσότερο στην τρελή συμπεριφορά της και κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία και την Κούβα «για υποστήριξη στη δικτατορία Maduro».
Η Ρωσία και τα περισσότερα (75%) των κρατών μελών του ΟΗΕ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυρίαρχη κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως νόμιμη αρχή.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, το Μεξικό, η Βολιβία, η Τουρκία, το Ιράν, μεταξύ πολλών άλλων, είναι αναμφισβήτητα από την πλευρά του διεθνούς δικαίου.
Οι αμερικανικές και ορισμένες δεξιόστροφες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να χρίσουν με το έτσι θέλω πρόεδρο της χώρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ψέμα των ισχυρισμών της Ουάσιγκτον σχετικά με την «υποστήριξη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα αποδεικνύεται από την επανειλημμένη αποτυχία να επιτευχθεί αλλαγή καθεστώτος
Η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας εξακολουθεί να υποστηρίζει την κυβέρνηση Maduro ή τουλάχιστον αδιαφορεί στις «προσκλήσεις» των ΗΠΑ να τον αποτρέψει.
Βασικά, ο στρατός της Βενεζουέλας παραμένει σταθερά πιστός στην κυβέρνηση και το σύνταγμα της χώρας.
Η απόπειρα πραξικοπήματος αυτή την εβδομάδα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει την παράνομη ατζέντα της στη χώρα.
Ο Pompeo επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη ενάντια στη Βενεζουέλα.
Αυτή η ρητορική είναι μια συναρπαστική πράξη εγκληματικής επιθετικότητας σε μια μακρά σειρά επιθέσεων.
Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση οι ΗΠΑ να έχουν οποιαδήποτε δικαιολογία "εθνικής ασφάλειας" για να ξεκινήσουν στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα. Είναι ισοδύναμο με την κρατική τρομοκρατία που αντιστοιχεί στα εγκλήματα που καταδικάστηκαν στη Νυρεμβέργη και για τα οποία οι ναζιστές ηγέτες καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα νομικό ή ηθικό δικαίωμα να απειλούν τη Βενεζουέλα και να εντείνουν την κρίση στη χώρα αυτή με την απώλεια ζωών από τη βία και τη στέρηση.
 Σίγουρα, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πώς έχουν σφάλλει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην υποστήριξή τους στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα.
Το αμερικανικό μονοπάτι είναι ένας δρόμος προς την καταστροφή και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιστρέψουν τη συνενοχή τους στις μεταρρυθμίσεις του εγκληματικού καθεστώτος της Ουάσιγκτον.
Ο αμερικανικός δρόμος για καταστροφή της Βενεζουέλας κλιμακώθηκε δραματικά αυτή την εβδομάδα με το αποτυχημένο πραξικόπημα, τις θανατηφόρες συγκρούσεις που προκάλεσε και, επιπλέον, τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του Trump προσπαθεί να ενορχηστρώσει μια διεθνή σύγκρουση με τη Ρωσία με φόντο την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Μετά το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων το 1961, όταν ένα αμερικανικό μυστικό πραξικόπημα στην Κούβα απέτυχε, η Ουάσιγκτον είχε την ντροπή να διώξει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης