Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μετέωρο το κοινοβούλιο στην Ισπανία – Δεν αποκλείονται νέες εκλογές

Scope: Μετέωρο το κοινοβούλιο στην Ισπανία – Δεν αποκλείονται νέες εκλογές
Το σχόλιο της Scope για την Ισπανία 
Δύσκολο θεωρεί τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία («Α-», σταθερό outlook) μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών η Scope Ratings, η οποία δεν αποκλείει μία νέα εκλογική αναμέτρηση.
Ως αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση παραμένουν προς το παρόν «ασαφείς».
Μετά την τρίτη εκλογή διαδικασία σε τέσσερα χρόνια, το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας μετατοπίστηκε έτσι από ένα πιο κατακερματισμένο και πολωμένο σύστημα.
Ενώ ο Pedro Sanchez ήταν φυσικά ο μεγάλος κερδισμένος, η αύξηση -από 85- των εδρών των Σοσιαλιστών (PSOE) σε 123, προήλθε σε μεγάλο βαθμό εις βάρος του Unidas Podemos, το οποίο έμεινε με 42 από 71 προηγουμένως.
Συνολικά, η αριστερά αποτελεί 165 έδρες, 11 μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών.
Προσθέτοντας τις έδρες των μικρότερων κομμάτων που δεν επιδιώκουν την περιφερειακή ανεξαρτησία, το σύνολο είναι 175 έδρες, οπότε το ένα δεν υπερβαίνεται η απόλυτη πλειοψηφία.
Κατά την άποψη της Scope, η έλλειψη πλειοψηφίας θα οδηγήσει σε μία αδύναμη κυβέρνηση, η ικανότητα της οποίας είναι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών τρωτών σημείων της χώρας -υψηλό δημόσιο χρέος, προκλήσεις στην αγορά εργασίας και χαμηλή παραγωγικότητα- θα είναι περιορισμένη.
Επίσης, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ του Ciudadanos και του PSOE (180 έδρες συνολικά).
Σε περίπτωση που οι δύο παραπάνω επιλογές δεν οδηγήσουν σε σταθερή κυβέρνηση, οι επαναληπτικές εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης