Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of Italy: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας

Bank of Italy: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας
Νέα προειδοποίηση από τη Bank of Italy
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ιταλία και παγκοσμίως αυξάνονται, προειδοποιεί στη μηνιαία της έκθεση της η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bank of Italy), επικαλούμενη τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ιταλική οικονομία.
Όπως σημειώνεται, η πιο ευνοϊκή στάση των κεντρικών τραπεζών συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς από την αρχή του έτους.
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών βελτιώνεται στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι περισσότερες εξ αυτών αγωνίζονται να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας.

Image

«Οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω και στην Ιταλία.
Οι τιμές των ομολόγων παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα είναι υψηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στους πρώτους μήνες του 2018. (…)
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών είναι σταθερές αλλά επηρεάστηκαν από την επιβράδυνση στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και από τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Image

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων επιβραδύνεται, αλλά η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους παραμένει ισχυρή χάρη στα χαμηλά επιτόκια και τους πιο υγιείς ισολογισμούς.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύει από αθέτηση υποχρεώσεων θα αυξηθεί σημαντικά μόνο σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των κυκλικών συνθηκών που συνδέονται με την απότομη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας εξακολουθεί να ενισχύεται, αλλά, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται και οι δείκτες ρευστότητας βελτιώνονται. (…)
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ευάλωτες στις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ακόμη και αν ο αντίκτυπος είναι μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν», σχολιάζει η κεντρική τράπεζα.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης