Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz (Αυστρία): Η Συνθήκη της Λισσαβόνα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί - Έχουν αλλάξει πολλά από το 2009

Kurz (Αυστρία): Η Συνθήκη της Λισσαβόνα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί - Έχουν αλλάξει πολλά από το 2009
H αναδόμηση της ΕΕ πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό μετά τις Ευρωεκλογές
Επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισσαβόνας του 2009 ζήτησε ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz εγκαινιάζοντας πανηγυρικά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του στη Βιέννη για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, παρόντος του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Weber, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις οπότε απαιτείται η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Sebastian Kurz, γνωστός για τις ακραίες αντιμετανευστικές του προτάσεις, που στηρίζονται και από το ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο, υποστήριξε ότι μία «αναδόμηση της ΕΕ» είναι απαραίτητη καθώς από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη.
«Είχαμε μία κρίση χρέους, μία κρίση του ευρώ, τη μεταναστευτική κρίση, την κλιματική κρίση, το χάος του Brexit» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να υπάρξουν «αυστηρότεροι μηχανισμοί κυρώσεων για χώρες-μέλη οι οποίες δημιουργούν χρέος, ποινές για χώρες που δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να διέρχονται από το έδαφός τους, καθώς επίσης να υπάρχουν συνέπειες για παραβιάσεις κατά του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ενώ, κατά την άποψή του, αυτή η «αναδόμηση της ΕΕ πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό μετά τις Ευρωεκλογές».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εστίασης από την ΕΕ σε μεγάλα ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας, όμως, κατά την άποψή του δεν θα υπάρξει ένας στρατός της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, "οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες την απόφαση για την αποστολή των δικών τους στρατιωτών σε περιοχές κρίσης".
Ο Kurz υποστήριξε εκ νέου να δοθεί ένα τέλος του «περιφερόμενου τσίρκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το οποίο έως τώρα συνεδριάζει στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, και να έχει ως μοναδική έδρα του τις Βρυξέλλες, και προς τούτο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει η υποχώρηση από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία αντιδρά σε αυτή την μεταρρύθμιση.
Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επανέλαβε την απαίτησή του για μία μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως σήμερα υπάρχουν ήδη περισσότεροι επίτροποι από τομείς αρμοδιότητας και τόνισε ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει κάθε χώρα αυτόματα να έχει και τον επίτροπό της, αλλά η κάλυψη των θέσεων να γίνεται εκ περιτροπής στη βάση ενός δίκαιου συστήματος.
Ως προς τους «δεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη» --στην ομάδα των οποίων στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει το συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων-- ο Kurz διατεινόταν πως αυτοί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στους συμμάχους κατά την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ, καθώς, όπως «δεν θέλουμε να παραδώσουμε την ΕΕ στους αριστερούς και στους δεξιούς χαοτικούς, αλλά χρειάζεται μία ισχυρή πολιτική του κέντρου» όπως είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης