Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία ο Πάπας Φραγκίσκος - Αντιδράσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία Βουλγαρίας

Σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία ο Πάπας Φραγκίσκος - Αντιδράσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία Βουλγαρίας
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην καθολική θεία λειτουργία και την προσευχή 
Περιοδεία στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία πραγματοποιεί από σήμερα (5/5) ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς και στις δύο αυτές χώρες η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι.
Πρόκειται για το 28ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό και το 11ο στην Ευρώπη. Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στη Σόφια, όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τον πρωθυπουργό της χώρας Boiko Borishov.
Δεν είχε όμως την ίδια θετική ανταπόκριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας η οποία πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην καθολική θεία λειτουργία και την προσευχή.
Ο Πατριάρχης Νεόφυτος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου επιθυμούν μεν να συναντήσουν το Πάπα, αλλά δεν θέλουν να εμφανιστούν στο πλευρό του κατά την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός ότι την ώρα που η Ιερά Σύνοδος αποστασιοποιήθηκε από την επίσκεψη του Πάπα στη Βουλγαρία, οι πιστοί αντέδρασαν πολύ θετικά.
«Ως ορθόδοξος θεολόγος θεωρώ την επίσκεψη του Πάπα στη Βουλγαρία ως μια τιμή ακόμη και για μας τους Ορθόδοξους» δηλώνει στη Deutsche Welle ο θεολόγος Bogidar Antonov, που έχει σπουδάξει ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
«Οι περισσότεροι μητροπολίτες διατηρούν προσωπικές επαφές με την Καθολική Εκκλησία» υπογραμμίζει λέγοντας ότι «φυσικά ανάμεσά τους υπάρχουν και συντηρητικοί μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι. Τέτοιοι υπάρχουν και στη Γερμανία. Δεν είναι όλοι ανοιχτοί και θετικά διακείμενοι σε άλλα θρησκεύματα.
Οι περισσότεροι ωστόσο όπως και η Θεολογική Σχολή έχουν επαφές, αλλά επίσημα θέλουν να δείξουν ότι είναι ορθόδοξοι, ανεξάρτητοι και ότι παίρνουν τις αποφάσεις μόνοι τους» καταλήγει.
Ο Πάπας κατά την παραμονή του στη Βουλγαρία θα έχει επαφές με πολιτικούς της χώρας, ενώ θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση σε κεντρική πλατείας της Σόφιας ενώ θα επισκεφθεί κι έναν καταυλισμό προσφύγων.

Σύντομη η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία

Την ερχόμενη Τρίτη (7/5) ο Ποντίφικας θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία όπου θα παραμείνει μόνο για δέκα ώρες. Στο επίκεντρο της επίσκεψής του στα Σκόπια θα είναι η επίσκεψη του στο μνημείο της καθολικής Μητέρας Τερέζας, η οποία γεννήθηκε το 1910 στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, που βρισκόταν τότε υπό οθωμανική κατοχή.
Η Μητέρα Τερέζα, που έγινε παγκόσμια γνωστή από την προσφορά της στους φτωχούς της Καλκούτας στην Ινδία ιδρύοντας το τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» έλαβε το 1979 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη φιλανθρωπική της δράση.
Το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος την ανακήρυξε αγία.
Στο σπίτι που γεννήθηκε θα συναντήσει φτωχούς της χώρας, στην οποία το ποσοστό των Καθολικών δεν ξεπερνά το 1%. Ωστόσο, η μορφή και το έργο της είναι πολύ γνωστό. Η Μητέρα Τερέζα είναι στη Βόρεια Μακεδονία η πιο γνωστή καθολική μοναχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης