Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται άμεσα sell off σε αναδυόμενες αγορές και Ασία, έως 12%, λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Morgan Stanley: Έρχεται άμεσα sell off σε αναδυόμενες αγορές και Ασία, έως 12%, λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα επιδράσει αρνητικά στο ΑΕΠ της Κίνας
Σοβαρούς κινδύνους βλέπει για τις αγορές η Morgan Stanley, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, βλέποντας άμεσο sell off που θα φτάσει ακόμη και το 12% στις αναδυόμενες αγορές και στην Ασία.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 6 Μαΐου 2019, 14σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Tariff Re-escalation A Credible Risk to Markets" (κλιμάκωση των δασμών - Ένας υπαρκτός κίνδυνος για τις αγορές), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley βλέπει αρνητική επίδραση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων φέτος στο ΑΕΠ της Κίνας, η οποία θα επεκταθεί και στην επόμενη χρονιά.
Για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της Ασίας βλέπει άμεση διόρθωση της τάξεως του -12%.
Βέβαια, βασικό σενάριο για την Morgan Stanley είναι οι ΗΠΑ και Κίνα να καταλήξουν σε συμφωνία που θα καταργεί σταδιακά τους δασμούς, αλλά θα συνεχιστούν οι μακροπρόθεσμοι μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί.
Όμως τα σχόλια από τις ΗΠΑ, που απειλούν για περισσότερους δασμούς, δημιουργούν νέα αβεβαιότητα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία: μια πραγματική πιθανότητα ότι ένας άλλος γύρος κλιμάκωσης των δασμών.
Όλα θα εξαρτηθούν από την αποστολή της Κίνας στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα έχει σαφή εντολή: ή να επιταχύνει τη συμφωνία ή να δείξει πυγμή έναντι των αμερικανικών αιτιάσεων.
Έτσι, οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεχιστεί, καθώς δεν αποκλείεται η Κίνα να ακυρώσει το ταξίδι της, λόγω της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις.


Η αμερικανική πολιτική

Οι ΗΠΑ απειλούν να αυξήσουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ύψους 200 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας τον συντελεστή σε 25% από 10% σήμερα, λόγω της αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, όπως παραδέχεται η Morgan Stanley Θα μπορούσε να είναι μια τακτική πίεσης για την επιτάχυνση μιας συμφωνίας, αλλά η κλιμάκωση αυξάνει εγγενώς την αβεβαιότητα και οι περαιτέρω πιέσεις υπονομεύουν τις αγορές.
Μια ξαφνική μετατόπιση της αμερικανικής στάσης στις εμπορικές συνομιλίες θα μπορούσε να οφείλεται σε μια άτακτη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των υφιστάμενων δασμών ή / και λεπτομέρειες σχετικά με την επιβολή ενός μηχανισμού με βιομηχανικές επιδοτήσεις.
Κατά την άποψη της Morgan Stanley, αυτό θα μπορούσε να επιβάλει μια εκ νέου κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων επί των δασμών.

Οικονομία της Κίνας

Μια αναπροσαρμογή των δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση 0,3% του ΑΕΠ της Κίνας, αλλά και να "θολώσει" τις προοπτικές ανάπτυξης.
Στο βασικό σενάριο της Morgan Stanley, η ανάπτυξη της Κίνας θα κυμανθεί μεταξύ 6,4%-6,6% το 2019, υπό την προϋπόθεση της εξομάλυνσης των εμπορικών εντάσεων.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αυξήσουν τον δασμολογικό συντελεστή σε 200 δισ. δολ. κινεζικών προϊόντων σε 25% από 10% σήμερα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στην Κίνα κατά 0,3 π.μ. σε ετήσια βάση.
Το Πεκίνο θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη δημοσιονομική χαλάρωση, τα κίνητρα των καταναλωτικών δαπανών και τη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης.



Εμπόδια στο Εμπόριο

Εάν επιβεβαιωθεί η κλιμάκωση των δασμών των ΗΠΑ, η Κίνα μπορεί να ανταποκριθεί αυξάνοντας το μέσο σταθμισμένο τιμολόγιο σε 60 δισ. δολ. αμερικανικών προϊόντων σε 15% από 7% σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά πέρυσι, μειώνοντας την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 0,1 π.μ. σε ετήσια βάση.
Στην περίπτωση αυτή, το Πεκίνο θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω την αντικυκλική πολιτική στήριξη: οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα διατηρούσαν μια αντικυκλική στάση εν μέσω συνεχών πιέσεων στην απασχόληση, υπό την ηγεσία ενός σημαντικού πακέτου δημοσιονομικής χαλάρωσης (1,75% του ΑΕΠ).
Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία εμπορική συμφωνία, η Morgan Stanley αναμένει περισσότερη πολιτική στήριξη από την Κίνα, ευνοώντας τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης