Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βγάζει ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, γιατί έχει ανάγκη ρευστότητας

tags :
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βγάζει ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, γιατί έχει ανάγκη ρευστότητας
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος;
«Καίγεται» για ρευστό η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας, η οποία σπεύδει εναγωνίως στην έκδοση ομολόγων.
Η διοίκηση της Τράπεζας και προσωπικά ο πρόεδρος κ Αναστάσιος Λάππας από την πρεμούρα του να προλάβει τις εξελίξεις ξεκίνησε τη διαδικασία των έκτατων γενικών συνελεύσεων μέσα στο Πάσχα.
Στις 30 Απριλίου έγινε η πρώτη γενική συνέλευση η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας, η δεύτερη θα γίνει σήμερα Τρίτη 7 Μαίου χωρίς να λάβει αποφάσεις για να φθάσει η διοίκηση της Τράπεζας  την Τρίτη 14  Μαΐου  ζητώντας ως ελάχιστη συμμετοχή 400 άτομα σε σύνολο 13.000 μεριδιούχων.
Η διοίκηση του κ. Αναστάσιου Λάππα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεσητων μετοχών καθώς ο μηχανισμός της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα εργαστεί προς την κατεύθυνση να βρεθεί η αναγκαία συμμετοχή.
Οι παρευρισκόμενοι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους για την έκδοση 7ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης.
Επίσης στην ημερήσια διάταξη έχει συμπεριληφθεί η έγκριση όρων ομολόγου μετατρέψιμου υπό όρους σε εταιρικές μερίδες αορίστου διάρκειας.
Η διοίκηση του Αναστασίου Λάππα λέει σε απλά ελληνικά ότι το ομόλογο επταετούς  διάρκειας είναι μειωμένης εξασφάλισης δηλαδή ο αγοραστής του ομολόγου θα αναλάβει υψηλό ρίσκο ενώ η τράπεζα προτίθεται να δώσει υψηλό επιτόκιο.
Τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο ανακτά την εμπιστοσύνη στις αγορές  με το  επιτόκιο της δεκαετίας να κινείται στην περιοχή του 3%, ενώ  η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας για να  βρει χρηματοδότες - αιμοδότες  θα τους προσφερθούν επιτόκια πιθανόν στα επίπεδα του  8% και 9% με την ελπίδα κάποιοι επενδυτές που έχουν άγνοια κινδύνου να αγοράσουν τα ομόλογα του κ. Α. Λάππα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα ομόλογα γίνουν με δημόσια  τοποθέτηση θα απαιτηθεί ενημερωτικό δελτίο  ενώ αν ακολουθηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση μέχρι 150 επενδυτές δεν απαιτείται ενημερωτικό δελτίο  σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος σοβαρός  επενδυτής θα βάλει100.000 ευρώ για ένα ομόλογο από το οποίο δεν θα πάρει πότε πίσω το κεφάλαιό του καθώς η έκδοση  δεν  θέτει ορίζοντα λήξης.
Η προσδοκία ανεύρεσης επενδυτών πιθανόν να εστιασθεί από την κατηγορία των δανειοληπτών έτσι ώστε να βοηθήσουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο διοικητής κ Γιάννης Στουρνάρας πρέπει άμεσα να παρέμβει με απώτερο σκοπό  να προστατεύσει κάποιους καταθέτες που θα τους προταθεί να αγοράσουν ομόλογα διότι  θα τους δώσουν επιτόκια που καμία άλλη τράπεζα δεν δίνει χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν και τους υπόλοιπους όρους της έκδοσης.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης