Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και funds θα "χτυπήσουν" τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - Επιμερισμός διαθεσίμων και business plan στην τελική ευθεία

tags :
Και funds θα
Περί τα 110 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΠΑ θα μεταβιβαστούν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 70 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ Υποδομών
Ολοκληρώνεται σύντομα το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της ΔΕΠΑ πρόκειται εντός των επόμενων 15 ημέρων να οριστικοποιηθεί το business plan της νέας επιχείρησης.
Με αυτό τον τρόπο, επιλύεται μία από τις βασικές εκκρεμότητες για τον διαγωνισμό πώλησης των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, από εκεί και πέρα εναπόκειται στο Ταμείο το πότε θα προχωρήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας.
Πάντως, η ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ προς το ΥΠΕΝ είναι πως η πρόσκληση θα «βγει στον αέρα» εντός του μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι απαραίτητη για τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς συνιστά βασικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι επενδυτές, ώστε να εκτιμήσουν τις προοπτικές της εταιρείας και να διαμορφώσουν τη στάση τους σχετικά με τη διεκδίκησή της.

Ποιοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τη ΔΕΠΑ, στις εταιρείες του εξωτερικού που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησης, έχουν πλέον προστεθεί και fund από την Αγγλία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ επισημαίνουν πως έχει γίνει ήδη ο επιμερισμός των ταμειακών διαθέσιμων της υφιστάμενης επιχείρησης, στο πλαίσιο του οποίου 110 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 70 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατανομή του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΠΑ στις δύο νέες εταιρείες, με τη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων να υπάγεται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς μόλις τέσσερις θα πάνε στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Όσον αφορά τους εργολαβικούς εργαζόμενους, για τους οποίους η διοίκηση της ΔΕΠΑ και το ΥΠΕΝ έχουν δεσμευθεί πως θα μονιμοποιηθούν, τα στελέχη της ΔΕΠΑ σημειώνουν πως ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι να προσληφθούν  από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ), παρέχοντας υπηρεσίες που θα παραχωρηθούν στη μητρική.

Έτοιμο σχέδιο του ΥΠΕΝ για τα ΕΛΠΕ

Από την άλλη πλευρά, με χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο, όταν στην ατζέντα της αξιολόγησης από τους Θεσμούς θα περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, προγραμματίζονται οι κινήσεις για την «επόμενη ημέρα» των ΕΛΠΕ, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% του Ομίλου.
Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν προς ποια κατεύθυνση κινείται αυτό το σχέδιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση την πρόταση που έχει εκπονήσει το υπουργείο, θα διαβουλευτεί με τους Θεσμούς, αλλά και τον ιδιώτη βασικό μέτοχο του Ομίλου (την Paneuropean συμφερόντων Λάτση), ώστε να αποφασισθεί η τύχη των ΕΛΠΕ.
Πάντως, όπως συμπληρώνουν, οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αυτό να γίνει εντός Μαΐου.

Προς νέες συμπράξεις στον διαγωνισμό των λιγνιτικών

Τέλος, όσον αφορά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, με βάση την παράταση που δόθηκε πρόσφατα έως τις 28 Μαΐου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ανοίγει ένα χρονικό «παράθυρο» 10 ημερών ώστε οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία να προχωρήσουν σε συμπράξεις. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι στον νέο διαγωνισμό θα υποβληθούν περισσότερες προσφορές, συγκριτικά με την πρώτη απόπειρα της αποεπένδυσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης