Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -8% και ΧΑ -2,10% στις 743 μον. πολύ κρίσιμες τεχνικά οι 750 μον. – Πωλήσεις στα ομόλογα 3,44%, αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -8% και ΧΑ -2,10% στις 743 μον. πολύ κρίσιμες τεχνικά οι 750 μον. – Πωλήσεις στα ομόλογα 3,44%, αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα
Οι εξαγγελίες - παροχές Τσίπρα παρέσυραν τράπεζες και ομόλογα - Ξεχώρισε μόνο η ΔΕΗ +2,29%
(upd14)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις έως -7,6% καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ αρνητικά επέδρασε και η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της αποδοκιμασίας των επενδυτών για τις εξαγγελίες - παροχές Τσίπρα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και μόνο πειστική καθοδική διάσπαση - φίλτρο 3 ημερών - θα οδηγήσει στις 730 μονάδες.
Οι 750 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον Γενικό Δείκτη. 
Ειδικότερα, στις τράπεζες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Πειραιώς -7,6%, Alpha Bank -4,32% και Attica Bank -4,57%.
Απώλειες -4,26% κατέγραψε η Eurobank  ενώ η Εθνική η οποία έδειξε ενδοσυνεδριακά την καλύτερη συμπεριφορά από τις υπόλοιπες τράπεζες έκλεισε στο -1,55%.
Πιέσεις ασκήθηκαν και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE με εξαίρεση την ΔΕΗ που έκλεισε με κέρδη +2,29% καθώς ευνοείται από την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Το βασικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές  ομόλογο στο 3,44% και το ιταλικό 10ετές στο 2,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 81 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι ξένοι πουλάνε ελληνικά ομόλογα καθώς αποδοκιμάζουν τις παροχές Τσίπρα.  
Η επιδείνωση στα ομόλογα καθιστά πιο δύσκολη την έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 14 Μαίου καθώς ο ΟΔΔΗΧ θέλει επιτόκιο 2,90% και ήδη η αγορά το προσδιορίζει για 3% με 3,10%.

Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας καθώς βρίσκεται στις 314 μονάδες βάσης
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού με τις ανησυχίες να αυξάνονται αναφορικά με την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743 μονάδες ενώ έως τις ευρωεκλογές  αναμένεται η χρηματιστηριακή αγορά να παραμείνει εντός του εύρους 730 με 780 μονάδων και το 10ετές ομόλογο να κινηθεί πέριξ των 3,30%
Σε ένα ευνοϊκό σενάριο μετά τις ευρωεκλογές με κύριο κριτήριο το ποσοστό νίκης της ΝΔ, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί προς την ζώνη των 820-825 μονάδων και το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3%.
Σε ένα δυσμενές σενάριο όπου οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρές το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει προς τις 700-680 μονάδες και το 10ετές ομόλογο στο 3,5%.
Στο Εurogroup της 13ης Ιουνίου, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές, μεταφέρεται η συζήτηση της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ώς το 2022.
Όπως ανέφερε χθες 7 Μαίου 2019, ο Πρωθυπουργός - επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ  που μετέδωσε νωρίτερα το «Βankingnews» - πρόκειται να ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός (escrow account) στον οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει 5,55 δισ. ευρώ.
Μένει να δούμε αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Υπουργική Σύνοδο του Ιουνίου κάνουν αποδεκτή την ελληνική πρόταση με την «εγγύηση» των 5,55 δισ. ευρώ που «πληρώνει»   προκαταβολικά η Αθήνα ή θέσουν άλλες «ρήτρες» κυρίως από τον Γερμανικό άξονα, όπως π. χ. μία «ρήτρα ανάπτυξης» που είναι και το πιο πιθανό σενάριο για να μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.
Από την άλλη, αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis καθώς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Grivalia, Jumbo, Aegean,  Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών με τον Γενικό Δείκτη στο -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,51%
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς με απώλειες -7,63% και στην δεικτοβαρή Alpha Bank -4,32% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE με εξαίρεση την ΔΕΗ και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,03% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -2,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,10% στις 743 μονάδες έχοντας υψηλό στις 757,64 μονάδες και χαμηλό στις 743,01 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 9,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 35,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 26,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,7 εκατ. ευρώ και όγκου 7,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 2,79 εκατ. τεμάχια αξίας 5,36 εκατ. ευρώ και Eurobank 4,28 εκατ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξάις 575 χιλ. ευρώ και η Autohellas 21,9 χιλ. τεμάχια αξίας 551 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες.
Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 730 και 705 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 730 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 595,7 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 550-560 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα εταιρικά νέα

Μεγάλη κερδισμένη η ΔΕΗ από τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% καθώς πέρα από την σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το μέτρο θα επιφέρει μείωση κατά 53% στις ανταγωνιστικές (κατανάλωση ρεύματος) και ρυθμιστικές χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος (Τέλη μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ κλπ).
Για τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο  ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των λογαριασμών του ρεύματος και ότι η ΔΕΗ ελπίζει σε έμμεση θετική επίπτωση αύξησης των διακανονισμών.
Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα υπάρξουν «σοβαρές προσφορές», ενώ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις τιμολογίων και ότι η ΔΕΗ το 2019 θα «γυρίσει σε κέρδη».
Για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση για τους καταναλωτές
Σήμερα (8/5) οι μετοχές της εταιρείας Jumbo διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) ενώ μετά την παρακράτηση φόρου (10%) ανέρχεται σε 0,1710 ευρώ ανά μετοχή.
Tο έργο των δορυφορικών διοδίων φαίνεται πως θα είναι το πρώτο έργο που θα συνεργαστούν και θα αναλάβουν από κοινού Ακτωρ και Intrakat, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και εκτιμήσεις των στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου.
Yπενθυμίζεται ότι οι προσφορές υπέβαλλαν δύο κοινοπρακτικά σχήματα.
Το σχήμα της Άκτωρ έλαβε 117,45 στην τεχνική αξιολόγηση, ενώ το σχήμα της Μυτιληναίος 106,95.
Μετά τις τεχνικές προσφορές θα ακολουθήσουν και οι οικονομικές προσφορές, ενώ το αποτέλεσμα των δυο αξιολογήσεων θα κρίνει και τον τελικό ανάδοχο.
Αύριο (9/5) πριν το άνοιγμα της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο ΟΤΕ.

Η επικαιρότητα

Στην σκιά της θύελλας που προκάλεσαν η υπόθεση Πολάκη και η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι έκανε διακοπές στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα ελάφρυνσης από το Ζάππειο.
Με την επίσπευση του νέου πακέτου παροχών ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει, από τη μία πλευρά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, να στοιχηθεί με τα κριτήρια ψήφου των πολιτών προσδοκώντας ότι θα βρει αντίκρισμα στην κάλπη.
Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν στριμωχτεί  το τελευταίο διάστημα αποκτούν ένα αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες.
Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι εξετάζει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αυξάνονται  οι ανησυχίες ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως θα μπορούσαν να καταρρεύσουν
Σύμφωνα με τον κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, ο αντιπρόεδρος της χώρας Liu He αναμένεται να βρεθεί αύριο (9/5) στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εντός της εβδομάδας είναι περιορισμένες.
Σημειώνεται  ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα υπαναχώρησε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων γεγονός που οδήγησε τον D. Trump να δηλώσει την Κυριακή ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από το 10% έως τα τέλη της εβδομάδας και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ενδέχεται να κλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δημιουργώντας επίσης μείωση στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.
Ένα εκρηκτικό μίγμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης απειλεί την Ιταλία.
Τελευταία εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση, αποτελεί η απόφαση του πρωθυπουργού G. Conte να καρατομήσει τον A. Siri από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών.
Σημειώνεται ότι ο Α.Siri είναι κορυφαίο στέλεχος της Lega και σύμβουλος του Matteo Salvini και ελέγχεται για διαφθορά, καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του.
Ωστόσο η Lega, σε μια προσπάθεια να απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς, έσπευσε να δηλώσει ότι θεωρεί τον Siri αθώο αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα προκληθεί κυβερνητική κρίση.
Από την άλλη, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) επέμεινε ότι ο Siri οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.
Από την άλλη, σε τροχιά νέας σύγκρουσης βρίσκονται Ιταλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η ιταλική οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τις εαρινές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας στο 3,5% το 2020 ενώ η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν για το 2020 έκανε λόγο για έλλειμμα 3,1%..
Τα στοιχεία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να χαρακτηρίζει ψευδή τα στοιχεία.
O Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκατειλημμένη τη στάση των Ευρωπαίων, έναντι της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.
Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων κατήγγειλλε ότι η ΕΕ επιχειρεί να πλήξει πολιτικά την ιταλική κυβέρνηση, κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές δεχόμενες πιέσεις από την νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,46%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,12% στις 2893,76 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,23% στις 29003,20 μονάδες

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με έκδηλη την ανησυχία των επενδυτών μετά και το χθεσινές πιέσεις στη Wall Street.
Oι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας επιμένουν, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα μεταβεί τελικά στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,40% ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,15%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq με απώλειες -0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,22% (8,10 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς στο επίκεντρο

Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,90 ευρώ με πτώση -1,55% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,24 ευρώ με πτώση -4,32% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,63 ευρώ με πτώση -7,60% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7185 ευρώ με πτώση -4,26% με όγκο 10,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,40 ευρώ με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 625 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1880 ευρώ με πτώση -4,57% με όγκο 482 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 87 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,80 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Grivalia, Jumbo, Aegean,  Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο η ΔΕΗ..
H Coca Cola έκλεισε στα 32,02 ευρώ με πτώση -0,59% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,50 ευρώ με πτώση -0,69% και αποτίμηση 5,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4320 ευρώ με άνοδο +2,29% και αποτίμηση 332 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6660 ευρώ με πτώση -2,23% και κεφαλαιοποίηση 387 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με πτώση -1,41% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,82 με πτώση -1,98% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,00 ευρώ με πτώση -2,91% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,72 ευρώ με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,26 ευρώ με πτώση -1,70% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,54 ευρώ με πτώση -4,07% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,18 ευρώ με πτώση -4,44% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,14 ευρώ με πτώση -2,84% και με την κεφαλαιοποίηση στα 266 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,086 ευρώ με πτώση -1,15% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,44% - Αποδοκιμάζονται οι παροχές Τσίπρα

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,44% απόρροια των πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια…που δεν επικροτούν τις παροχές Τσίπρα.
Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου ίσως 14 Μαΐου τελεί υπό την αίρεση ότι το επιτόκιο θα κινηθεί κάτω του 3% στο 2,90%.
Εάν το επιτόκιο παραμείνει πάνω από 3% η έκδοση θα μετατεθεί εκ νέου.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις οριακής επιδείνωσης με το 10ετές στο 2,63%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 81 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,68% με απόδοση αγοράς 1,71% και απόδοση πώλησης 1,64%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,46 μονάδες βάσης και απόδοση 2,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,59 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,22% με απόδοση αγοράς 3,24% και απόδοση πώλησης 3,20%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,43% με απόδοση αγοράς 3,44% και απόδοση πώλησης 3,42%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,83%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,24 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,18 μονάδες βάσης και απόδοση 4,33%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 349 μονάδες βάσης από 332 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 314 μονάδες βάσης από 308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,14% ή 314 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,63%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/5/2019 στο -0,05% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,492% σημειώθηκε στις 8 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074% που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης