Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi: Τα NPLs κίνδυνος για κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών - Να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία

Draghi: Τα NPLs κίνδυνος για κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών - Να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία
Ο Draghi τονίζει ότι περαιτέρω πρόοδος στη διευθέτηση των NPLs θα βελτιώσει την ικανότητα των τραπεζών για προσέλκυση κεφαλαίων εάν χρειαστεί ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης
Την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για τη διευθέτηση του ζητήματος των NPLs που βαραίνουν τις ελληνικές τράπεζες τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος των NPLs, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.
Ο Draghi επεσήμανε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές «μπορούν να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες πρωτίστως διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση των NPLs (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθεστώς αφερεγγυότητας, νομικό πλαίσιο για πώληση ΜΕΔ, κ.λπ.) και παρέχοντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη διευθέτηση των NPLs».
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε στη διάρκεια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), όπως φαίνεται από τα  εποπτικά τραπεζικά στατιστικά  στοιχεία  που δημοσιεύονται από την ΕΚΤ σε τακτική βάση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων επιδεινώθηκε ελαφρώς τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, εξακολουθεί να συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο των σημαντικών ιδρυμάτων εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ)  (15,7% σε σύγκριση με  14,2%, αντίστοιχα).
Την ίδια στιγμή, όπως, υποστηρίζει τα αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να θέτουν σημαντικό κίνδυνο για την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
«Συνολικά, παρά τη σημαντική πρόοδοπου σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για να αποκαταστήσουν τη χρηματοοικονομική τους θέση» επισημαίνει ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης