Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαφές μήνυμα Dombrovskis και ESM: H Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί

Σαφές μήνυμα Dombrovskis και ESM: H Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί
«Το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» διαμηνύει ο ESM σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε στο Bloomberg και συμπλήρωσε «θα χρειαστούμε κάποιες πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το τι έχουν στο μυαλό τους».
Μεταξύ των παροχών που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα σχέδια για μείωση του στόχου του πρωτογενού πλεονάσματος.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για αυτό δημιουργήθηκε ένας εγγυοδοτικός λογαριασμός όπου θα μεταφερθούν 5,5 δισ. ευρώ.
«Χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.
Τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται ως μέρος της μεταμνημονιακής αποστολής».
«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να καθορίσουμε τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συνοχή τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.
Θα αναφέρουμε τα ευρήματά μας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση του ESM

Τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ESM.
«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη.
Το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» σχολίασε εκπρόσωπος του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης