Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM για εξαγγελίες Τσίπρα: Εξετάζουμε εάν τα νέα μέτρα είναι σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος

tags :
ESM για εξαγγελίες Τσίπρα: Εξετάζουμε εάν τα νέα μέτρα είναι σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος
Σύμφωνα με τον ESM, ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί
Στο μικροσκόπιο των Θεσμών μπαίνουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), με επίσημη, πλέον, ανακοίνωσή του, όσο και η Κομισιόν, μέσω δήλωσης του αντιπροέδρου της, Valdis Dombrovskis, ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας θα εξετασθού προσεκτικά.
Την ίδια ώρα πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι συνεχίζεται ο διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM για την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα (σσ. συμμετείχε και το ΔΝΤ) τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αξιολογηθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος.
«Η αποστολή πραγματοποίησε είχε συζητήσεις για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Αυτό περιελάμβανε συζητήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η αποστολή ενημερώθηκε για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα αξιολογηθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι και εάν η Ελλάδα είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι Θεσμοί ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
«Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί» αναφέρει ο ESM και διευκρινίζει ότι στην αποστολή συμμετείχε και το προσωπικό της ΕΚΤ «ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότηση».

H ανακοίνωση

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του ESM αναφέρονται τα εξής:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.
Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019.
Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.
Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.
Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

Κομισιόν: Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται ως μέρος της μεταμνημονιακής αποστολής».
«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να καθορίσουμε τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συνοχή τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.
Θα αναφέρουμε τα ευρήματά μας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ο διάλογος θα συνεχιστεί

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών βρέθηκαν οι χθεσινές (7/5/2019) εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκαν και οι τριήμερες επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης