Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωεκλογές 2019: Κατακερματισμός με σαφή ισχυροποίηση των εθνικιστών

Ευρωεκλογές 2019: Κατακερματισμός με σαφή ισχυροποίηση των εθνικιστών
Δεύτερη ισχυρότερη κομματική ομάδα θα αναδειχθούν -σε περίπτωση ένωσης- οι ακροδεξιοί και εθνικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μόλις 2,5 εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2019 και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί θα είναι εξαιρετικά διαιρεμένο, με σαφέστατους νικητές της όλης διαδικασίας τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα.
Όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Europe Elects, υπάρχει μία «κρυφή» εικόνα των επερχόμενων Ευρωεκλογών ή ορθότερα του αποτελέσματός τους, καθώς σε αρκετές δημοσκοπήσεις δεν απόλυτα ορθή μέτρηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων.
Αυτό συμβαίνει καθώς από τη μία πλευρά καταγράφεται η δύναμη της επονομαζόμενης «κίνησης Salvini» ξεχωριστά από τα κόμματα που έχουν ανάλογες θέσεις με τη Lega αλλά δεν έχουν θελήσει να ενωθούν, τουλάχιστον προ των Ευρωεκλογών, με αυτήν.
Όπως φαίνεται στον πίνακα-γράφημα που ακολουθεί, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ-ΕΛΚ) θα παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη καθώς εκτιμάται ότι θα κατακτήσει 180 έδρες.
Βέβαια θα υποστεί ήττα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014, καθώς τότε είχε κατορθώσει να κατακτήσει 221 έδρες.

Ιδιαίτερα ισχυρός εμφανίζεται ο κομματικός συνδυασμός European Alliance of Peoples and Nations (ENF/EAPN) του οποίου ηγείται ο Salvini, καθώς εκτιμάται ότι θα κατακτήσει 84 έδρες, από μόλις 37 που ήταν το 2014.
Στην «κομματική γραμμή», όμως, του ENF/EAPN μπορούν να θεωρηθεί ότι ανήκουν τόσο οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) όσο και κόμματα όπως αυτό του Nigel Farage στη Βρετανία.
Αποτέλεσμα αυτής της –έστω και θεωρητικής – πρόσθεσης είναι τα ακροδεξιά-εθνικιστικά κόμματα να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες ψήφους από τις 84 του ENF/EAPN και πιθανώς να καθίσταται η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ένας ακόμη παράγοντας-πονοκέφαλος για το ΕΛΚ είναι η στάση που θα κρατήσει η Ουγγαρία και ο ηγέτης της, Viktor Orban.
Τυπικά το κόμμα του κ. Orban ανήκει στο ΕΛΚ αλλά ο ίδιος και φυσικά οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τον επικεφαλής του ΕΛΚ, M. Weber για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης