Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Βελτιώνεται η εμπιστοσύνη

tags :
Moody's: Credit positive η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Βελτιώνεται η εμπιστοσύνη
Η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειώσει τις δαπάνες της Ελλάδας για την κάλυψη των τόκων, ενώ θα επιμηκύνει και το προφίλ ωρίμανσης του χρέους
Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody's την εξέλιξη της έγκρισης που έλαβε η Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή του 40% του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως εξηγεί μάλιστα ο οίκος, η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις δαπάνες της χώρας για την κάλυψη των τόκων, ενώ θα επιμηκύνει και το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.
Βέβαια, τα δάνεια από το ΔΝΤ είναι μόλις στο 2,6% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, εντούτοις, οι τόκοι που πληρώνει η χώρα είναι σημαντικά υψηλότεροι.
Ειδικότερα, το επιτόκιο είναι στο 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος των δανείων από τον EFSF και τον ESM, και της απόδοσης 3,45% που είχε η πρόσφατη έκδοση πενταετών ομολόγων και 3,875% της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.
Η Ελλάδα θα καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, εξοικονομώντας περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων.
Η κάλυψη της αποπληρωμής αυτής θα γίνει από το μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα, ύψους 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Μετά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.
Ο οίκος τέλος υπενθυμίζει ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, οι οποίες είχε διασωθεί, προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης