Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ανακάμψει από την κρίση και τρέφουν τον λαϊκισμό

tags :
ING: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ανακάμψει από την κρίση και τρέφουν τον λαϊκισμό
Κάποιες περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση - Εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο λαϊκισμός
Σχεδόν μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανακάμψει στο μεγαλύτερο μέρος της.
Παρ' όλα αυτά -σύμφωνα με έκθεση των ανώτατων οικονομολόγων της ING- υπάρχουν κάποιες περιοχές της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και ορισμένες στην Ελλάδα- που παραμένουν σε κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο λαϊκισμός.
Τα επίπεδα απασχόλησης εντός της ΕΕ είναι 2% πάνω από τα επίπεδα του 2008, αλλά κάποιες περιοχές δεν έχουν δει αυτή την ανάκαμψη.
Μάλιστα, ακόμα και σε χώρες που έχουν ανακάμψει υπάρχουν θυλάκια περιφερειακής αδυναμίας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γερμανίας που έχει επιδείξει ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης, περιοχές όπως η Σαξονία - Άνχαλτ και η Θουριγγία είναι σε σταθερή πτώση υποχώρηση από την προηγούμενη δεκαετία.
Στην Ιταλία, οι βόρειες περιοχές και η περιοχή γύρω από τη Ρώμη παρουσιάζουν εικόνα ανάκαμψης, αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας στο Νότο είναι φρικτή.
Όπως σχολιάζει το CNBC, που παρουσιάζει την έκθεση, τα σημάδια της κρίσης επηρεάζουν ακόμα τις περιφερειακές αγορές εργασίας, με διαρθρωτικές ανισότητες που οφείλονται εν μέρει στην ψηφιακή υποδομή της περιοχής, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και στην ευάλωτη θέση της παγκοσμιοποίησης.
Ο αντίκτυπος είναι εμφανής σε περιφέρειες που διατηρούν υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό ανεργίας και η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές επηρεάζεται από διάφορους διαρθρωτικούς παράγοντες εκτός του επιχειρηματικού κύκλου, σύμφωνα με την έκθεση της ING.
Ειδικότερα, οι ψηφιακές υποδομές και οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης προσφέρουν σημαντικά θεμέλια για την ανάπτυξη.
Οι περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ευρυζωνικής πρόσβασης σημείωσαν αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και έγιναν περιφερειακά κέντρα οικονομικής δραστηριότητας, με μεγάλα τμήματα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να υστερούν και να παραμένουν σταδιακά σε ύφεση.
Οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές ήταν άμεσα ανάλογες με την οικονομική ανάκαμψη.
Ομοίως, οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη συσχετίζονται έντονα με την αύξηση της απασχόλησης κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περιφέρειες που είναι «κόμβοι γνώσης» δημιουργούν θέσεις εργασίας με ταχύτερο ρυθμό από εκείνες που δεν είναι.
Οι πόλεις με κατά κεφαλήν δαπάνη 1.000 ευρώ ή περισσότερες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σχηματίζουν μια σχεδόν διαγώνια ζώνη από τη Λίβερπουλ στη Βιέννη, μαζί με πολλές σκανδιναβικές περιοχές.
 
Νικητές και χαμένοι

Ο δείκτης «Employment Strength» της ING εξετάζει τη σχετική ισχύ των ευρωπαϊκών περιφερειών με βάση την ανάπτυξη της απασχόλησης κατά την τελευταία 10ετία και δείχνει ότι οι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές και τα βιομηχανικά κέντρα ανακάμπτουν καλύτερα, ενώ οι ασθενέστερες περιοχές συγκεντρώνονται στη νότια Ευρώπη.
Οι Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Braunschweig στη βόρεια κεντρική Γερμανία, το Hovedstaden, η πρωτεύουσα της Δανίας και η νοτιοδυτική γερμανική πόλη Στουτγάρδη ήταν οι πέντε πιο επιτυχημένες περιοχές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, η βουλγαρική περιοχή του Severozapaden, η φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα, παράλληλα με την περιοχή Centro της Πορτογαλίας και τις ιταλικές περιοχές της Καλαβρίας, του Molise και της Puglia.
Οι 20 πιο αδύναμες περιοχές προέρχονται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, εξαιρουμένου του Severozapaden.
Με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της παρατεταμένης στασιμότητας, η ING προτείνει ότι ίσως η Κομισιόν πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις διαρθρωτικές αδυναμίες.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι αυτό είναι απίθανο λόγω της επίδρασης του Brexit και της ενδεχόμενης αντίστασης των πλουσιότερων χωρών και περιοχών στην αναδιανεμητική πολιτική.
Οι προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να μετρηθεί η διάθεση για ψήφο υπέρ του λαϊκισμού, αλλά με την αναμενόμενη συνέχιση του περιφερειακού οικονομικού χάσματος, «η στήριξη για τον λαϊκισμό είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», κατέληξε η έκθεση της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης