Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έτοιμο το αίτημα της «Αριάδνη» για χρηματοδότηση του Κρήτη-Αττική από τα διαρθρωτικά ταμεία

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έτοιμο το αίτημα της «Αριάδνη» για χρηματοδότηση του Κρήτη-Αττική από τα διαρθρωτικά ταμεία
Οι εργασίες για το Κρήτη-Πελοπόννησος έχουν ήδη ξεκινήσει και κινούνται εντός χρονοδιάγραμματος, με σκοπό την ηλέκτριση του έργου το 2020, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη
Η «Αριάδνη» είναι έτοιμη για την υποβολή αιτήματος στα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση της ηλ. διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο Μανουσάκης Μανούσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κατά την τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ για τη «μικρή διασύνδεση».
Στην ίδια εκδήλωση, ο Peter Jacob, επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, μίλησε για την προοπτική συνεργασίας της τράπεζας με τον ΑΔΜΗΕ και στη «μεγάλη διασύνδεση», μετά το δάνειο 178 εκατ. ευρώ για το Κρήτη-Πελοπόννησος.
«Με το δάνειο της ΕΤΕπ έχει διασφαλισθεί πλήρως πλέον η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες», ανέφερε στην εκδήλωση ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έργα που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ έχουν κομβικό ρόλο στον μεγάλο ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας προς την κατεύθυνση επίτευξης των κοινοτικών στόχων, ενώ με την προσθήκη και της «μεγάλης διασύνδεσης» αναμένεται να διπλασιάσουν σε 5 χρόνια την περιουσιακή βάση του Διαχειριστή.
Με την προσθήκη και της «μεγάλης διασύνδεσης», όπως συμπλήρωσε, θα προκύψουν τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή, με την ελάφρυνση των ΥΚΩ, καθώς από τα 700 εκατ. ευρώ που κινούνται σήμερα, άνω του 50% αφορά την Κρήτη. Επίσης, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των ΑΠΕ, καθώς και δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.
Όσον αφορά το Κρήτη-Αττική, εξέφρασε την εκτίμηση πως το έργο θα προκηρυχθεί σύντομα. «Μέσα στους επόμενους μήνες προσδοκώ να ανανεώσουμε το ραντεβού μας και για τη μεγάλη διασύνδεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως οι εργασίες για το Κρήτη-Πελοπόννησος έχουν ήδη ξεκινήσει και κινούνται εντός χρονοδιάγραμματος, με σκοπό την ηλέκτριση του έργου το 2020. Ανέφερε πως στα καλώδια εγκαθίστανται και οπτικές ίνες, δίνοντας έτσι επιπλέον προστιθέμενη αξία στην υποδομή.
Πρόσθεσε πως το το αμέσως επόμενο διάστημα θα «βγουν στον αέρα» οι διαγωνισμοί για το Κρήτη-Αττική, ενώ επισήμανε πως ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη εντάξει στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Επίσης, μελετά και τη διασύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ σημείωσε πως το δάνειο αντιστοιχεί στο 50% και πλέον του έργου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια διασύνδεσης, συμβάλλοντας στην κάλυψη κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών του νησιού. Όπως επισήμανε, εντός της τελευταίς 5ετίας, η ΕΤΕπ έχει παράσχει στη χώρας μας δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε έργα ΑΠΕ και υποδομές διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο οποίς υπογράμμισε πως το έργο αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού του νησιού. Όπως πρόσθεσε, μόλις ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση, η Κρήτη προσδοκά να να συμβάλει στην άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης και της Κύπρου.         

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS