Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις εάν ο Τσίπρας μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις εάν ο Τσίπρας μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα
Πιθανές κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που πληρώνει η χώρα για δάνεια
Μπροστά στο ενδεχόμενο κυρώσεων από τους Ευρωπαίους δανειστές βρίσκεται η Ελλάδα, εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραβιάσει τις υποχρεώσεις της χώρας για το χρέος, και προχωρήσει σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτό υποστηρίζει το Bloomberg αναφορικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων.
Συγκεκριμένα το Bloomberg αναφέρει ότι οι δανειστές περιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα παραβιάσει τη συμφωνία που απαιτεί πλεόνασμα 3,5%.
Οι δανειστές έλαβαν υπόψη τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν τα κλιμάκια στην Ελλάδα, για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο το επισήμαναν και οι δανειστές, στην ανακοίνωσή τους μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ποιές μπορεί να είναι οι κυρώσεις 

«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει να αποτιμηθεί πλήρως, οι δανειστές αναμένουν κυρώσεις για την Ελλάδα όταν ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος το φθινόπωρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Πιθανές κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που πληρώνει η χώρα για κάποια από τα δάνεια», αναφέρει το Bloomberg και επισημαίνει ότι η ΕΚΤ και ο ESM αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για αυτό το θέμα.
«Η ανανέωση της πίεσης από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο για τον Τσίπρα», σημειώνει το δημοσιευμα.
«Οι εγχώριες πολιτικές πιέσεις αυξάνονται, καθώς η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο και η χώρα είναι σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει ευρωεκλογών.
Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι η τελευταία δημοσιονομική κίνηση θα τον βοηθήσει να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε δημοσιονομικούς στόχους με τους δανειστές με αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Ο Τσίπρας είπε την Τρίτη ότι ακόμη και με ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, μεταφέροντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμό ως εγγύηση για τους δανειστές», καταλήγει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης