Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή σήμερα 13/5 οι παροχές Τσίπρα - Στο Eurogroup στις 16 Μάιου η ετυμηγορία των θεσμών για τις ελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ

Στη Βουλή σήμερα 13/5 οι παροχές Τσίπρα - Στο Eurogroup στις 16 Μάιου η ετυμηγορία των θεσμών για τις ελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ
Οι νέες διατάξεις  θα κατατεθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το «πακέτο» φορο - ελαφρύνσεων Τσίπρα συνολικού ύψους ύψους 1,060 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την καταβολή «13ης σύνταξης» και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από τον επόμενο κιόλας μηνα.
Οι νέες διατάξεις  θα κατατεθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και δεν αποκλείεται  την τελευταία στιγμή να γίνουν  βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ρύθμιση στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς προβλέπει εξόφληση των οφειλών μόλις σε 18 δόσεις για τις τακτικές και 30 για τις έκτακτες οφειλές, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους από τη Δευτέρα 20 Μαΐου με το κόστος για τον προϋπολογισμό να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.
Αλλά 260 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες εσόδων από τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ τα οποία προβλέπουν μετάταξη όλων των τροφίμων από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μείωση του ίδιου φόρου για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
Η ψήφιση του νομοσχέδιου θα ανοίξει επίσης τις ηλεκτρονικές πύλες  των εφαρμογών μέσω των οποίων οι οφειλέτες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να υπαχθούν στις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις.
Τα υπόλοιπα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν σε ορίζοντα διετίας, θα νομοθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020 μαζί με την αναμενόμενη ακύρωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου.
Οι προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση εξετάζονται μία προς μίας από τους δανειστές οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση και για την έκταση τους και γι΄αυτό δεν αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.
Εντούτοις θεωρούν ότι δεν πρέπει οι παροχές να καλύπτουν παραπάνω δημοσιονομικό χώρο από αυτόν που αφήνουν τα υπερπλεονάσματα της Αθήνας, ήτοι 1,14 δισ. ευρώ για το 2019.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί η χώρα απειλείται με κυρώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της και συγκεκριμένα με τη μη επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ύψους 644 εκατ. ευρώ η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο παροχών και το μείγμα των μέτρων που επελέγη μαζί με την ελληνική πρόταση για την μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup  αυτής της Πέμπτης 16 Μαίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης