Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυξάνεται η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ καταγγέλλουν «πράξεις δολιοφθοράς»

tags :
Αυξάνεται η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ καταγγέλλουν «πράξεις δολιοφθοράς»
Αυξάνεται η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ καταγγέλλουν «πράξεις δολιοφθοράς»
Αυξάνεται η ένταση στον Κόλπο όπου, σύμφωνα με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, πλοία έγιναν στόχος σαμποτάζ, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τροποποίησε το σχέδιο του ταξιδιού για να συζητήσει με τους ευρωπαίους αξιωματούχους «το θέμα του Ιράν».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας J. Hand προειδοποιεί για τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης «από ατύχημα» στην περιοχή του Κόλπου.
Σήμερα (13/5), οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, στενής συμμάχου της Ουάσινγκτον, ανέφεραν «πράξεις σαμποτάζ» κατά σαουδαραβικών πλοίων ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πολύ στενής συμμάχου του Ριάντ και των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν ενισχύσει την ναυτική τους παρουσία στον Κόλπο.
«Δύο σαουδαραβικά τάνκερ έγιναν στόχος ενεργειών σαμποτάζ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανοικτά των ακτών του εμιράτου Φουζάιραχ, καθώς ήταν έτοιμα να εισέλθουν στον Αραβικό Κόλπο», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Χθες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ενέργειες σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων εμπορικών όπλων διαφόρων εθνικοτήτων ανοικτά των Εμιράτων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε υπευθύνους. Τα περιστατικά χαρακτηρίσθηκαν «σοβαρά» από το Αμπού Ντάμπι.
Στην Τεχεράνη, οι αρχές χαρακτήρισαν «ανησυχητικές» τις «ενέργειες σαμποτάζ» κατά πλοίων ανοικτά των Εμιράτων και ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας.
«Αυτά τα περιστατικά στην Θάλασσα του Ομάν είναι ανησυχητικά και λυπηρά», δήλωσε ο Α. Mousavi, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας για «τυχοδιωκτισμό» «ξένων» «παραγόντων», με στόχο «την διατάραξη της ναυσιπλοΐας».
Ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι ενέργειες κατά των σαουδαραβικών τάνκερ δεν προκάλεσαν θύματα ούτε θαλάσσια ρύπανση, αλλά «σημαντικές ζημίες στην δομή των δύο πλοίων».
Ένα από τα δύο τάνκερ βρισκόταν καθ΄οδόν για φόρτωση πετρελαίου στο λιμάνι του Ρας Τανούρα με προορισμό «αμερικανούς πελάτες», διευκρίνισε.
Αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας «καταδίκασε» την «εγκληματική πράξη», που συνιστά «σοβαρή απειλή» για την ναυσιπλοΐα και «έχει αρνητική επίπτωση στην ειρήνη και την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».
Όπως και το Αμπού Ντάμπι, ούτε το Ριάντ αναφέρθηκε σε πιθανό υπεύθυνο. Οι δύο χώρες δεν προσδιόρισαν σε τι είδους «ενέργειες σαμποτάζ» αναφέρονται.
Ωστόσο, χθες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε από την διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της για να εμποδιστεί η διάπραξη τέτοιων πράξεων από παράγοντες που επιδιώκουν να πλήξουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».
Το λιμάνι του Φουζάιραχ είναι ο μόνος τερματικός σταθμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα, δηλαδή πέρα από τα Στενά του Χορμούζ, από όπου περνά η πλειονότητα των εξαγωγών πετρελαίου του Κόλπου.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα απειλήσει με κλείσιμο των στρατηγικών Στενών του Χορμούζ, που είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και την τροφοδοσία σε πετρέλαιο, σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Αμερικανικές ενισχύσεις

Το εμιράτο του Φουζάιραχ διαθέτει πετρελαϊκό τερματικό σταθμό και πετρελαιαγωγό που τροφοδοτείται με πετρέλαιο που προέρχεται από το Αμπού Ντάμπι, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αποθεμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η καταγγελία αυτών των «περιστατικών» από δύο τόσο στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον γίνεται σε μία συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα τις ΗΠΑ και το Ιράν μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η οποία έχει στο μεταξύ αναστείλει την τήρηση ορισμένων από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Την Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή πολεμικού πλοίου που μεταφέρει αμφίβια οχήματα και μία συστοιχία πυραύλων Patriot, για να ενισχύσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52 που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Το βράδυ της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει «επείγοντα θέματα», και κυρίως το Ιράν, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά συνέπεια, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Μόσχα, διευκρίνισε αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Pompeo έχει ήδη ματαιώσει τις τελευταίες ημέρες τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και την Γροιλανδία για να αφιερωθεί στο ιρανικό θέμα.
Η ένταση αυξήθηκε αιφνιδίως χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Κόλπου, όταν φιλοϊρανικές και φιλορωσικές ενημερωτικές ιστοσελίδες μετέδωσαν είδηση για σειρά εκρήξεων στο λιμάνι του Φουζάιραχ, αναφέροντας ότι τουλάχιστον επτά τάνκερ είχαν παραδοθεί στις φλόγες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέψευσαν το γεγονός, όμως, αργά το απόγευμα, ανάφεραν «ενέργειες σαμποτάζ» κατά τεσσάρων εμπορικών πλοίων.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο σύρραξης από ατύχημα εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων. Θα μοιραστούμε τις ανησυχίες αυτές με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τον Pompeo», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Pompeo.
«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην ξαναβάλουμε το Ιράν στον δρόμο της πυρηνικοποίησης. Διότι εάν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη, οι γείτονές του θα θέλουν πιθανότατα να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις», εξήγησε ο Hand.
«Είναι η πιο ασταθής περιοχή στον κόσμο και θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς την λάθος κατεύθυνση».
«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία περίοδος ηρεμίας, για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν αυτό που σκέπτεται η άλλη πλευρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης