Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O εφιάλτης του Ιράν επέστρεψε - Οι 3 ανησυχίες της Ευρώπης και τα μυστικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ

O εφιάλτης του Ιράν επέστρεψε - Οι 3 ανησυχίες της Ευρώπης και τα μυστικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ
Το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του Ιράν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει ακόμα μία «ακυβέρνητη περιοχή» στη Μέση Ανατολή
Έντονη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράν μετά τις σκληρές κυρώσεις, τις απειλές για το θαλάσσιο εμπόριο αργού πετρελαίου αλλά και την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Περσικό Κόλπο.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Gatestone Institute αναλύονται οι τρεις βασικές ανησυχίες της Ευρώπης για το Ιράν και επισημαίνεται ότι για την Ευρώπη, το Ιράν ήταν ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που όλοι εύχονταν να φύγει.
«Πριν από δύο χρόνια, πολλοί στην Ευρώπη πίστευαν ότι το πρόβλημα είχε ξεπεραστεί.
Τώρα, όμως, ο εφιάλτης επέστρεψε για εκδίκηση με τα τύμπανα του πολέμου να ακούγονται στο βάθος» αναφέρεται στο άρθρο.
Η αλήθεια είναι ότι, εκτός από το να εύχεται ο εφιάλτης να φύγει, η ΕΕ  δεν είχε εφαρμόσει ποτέ μια συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Έπειτα από οκτώ χρόνια όπου ο Barack Obama περιφερόταν γύρω από το θέμα του Ιράν, οι Ευρωπαίοι ανέβαλαν τη σοβαρή ανάλυση του θέματος και τελικά τώρα φαίνεται να ακολουθούν τη σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.

Οι τρεις ανησυχίες

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η ΕΕ έχει τρεις βασικές ανησυχίες όσον αφορά το Ιράν.
Η πρώτη είναι ότι η πολιτική, που επικεντρώνεται στο πείσει τους Χομεϊνιστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αλλαγή καθεστώτος με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Το ερώτημα είναι: ποιος θα πάρει τα ηνία στο Ιράν και θα βεβαιωθεί ότι η τεράστια χώρα δεν θα μεταμορφωθεί σε μια άλλη "μη κυβερνημένη περιοχή" στην καρδιά της Μέσης Ανατολής;» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες ροές προσφύγων που τελικά θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όσον αφορά το προσφυγικό, λόγω της Συρίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνο της Συρίας, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρώπη ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωποι με 4πλάσιο αριθμό προσφύγων.
Τέλος, η τρίτη ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ότι η στρατηγική του Trump μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.
 
Τα μυστικά στρατιωτικά σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου

Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση οι πληροφορίες θέλουν τον Λευκό Οίκο και τη διακυβέρνηση Trump να επεξεργάζονται στρατιωτικά σενάρια για τη διαχείριση κρίσης από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε στον πρόεδρο Trump επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για την περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, ή επιταχύνει την προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι σχεδιασμοί αυτοί παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε την περασμένη Πέμπτη και στην οποία πήραν μέρος ο Trump και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αρμόδια για θέματα ασφάλειας.
Το Reuters αναφέρει πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ενώ δεν υπήρξε απάντηση από το Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο.
Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώνεται διαρκώς ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ το 2015 να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και να επαναφέρει σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.
Ενδεικτικό είναι ότι κορυφαία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης υποστηρίζουν πως πλέον οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή αποτελούν πλέον στόχο και όχι απειλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης