Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στο 1,3% «προσγειώνεται» η ελληνική ανάπτυξη το 2019 – Η επίδραση των εκλογών

tags :
Morgan Stanley: Στο 1,3% «προσγειώνεται» η ελληνική ανάπτυξη το 2019 – Η επίδραση των εκλογών
Η μέση ανάπτυξη στη διετία 2019 - 2020 θα αγγίξει το 1,7%
Αισιόδοξη αλλά με αστερίσκους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζεται η Morgan Stanley σε έκθεσή της, στην οποία εξετάζει το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα «προσγειωθεί» στο 1,3% από 1,9% που ήταν το 2018.
Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί με ετήσιο ρυθμό 1,7% για τη διετία 2019-2020, προχωρώντας σε υποβάθμιση της εκτίμησής της σε σύγκριση με προηγούμενες εκθέσεις της.
Αιτία, όπως αναφέρει, αυτής της υποβάθμισης η όχι και τόσο θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ήπια διόρθωση κατά το δ’ τρίμηνο του 2018 ήταν «μία μη επαναλαμβανόμενη ανατάραξη».
Σημειώνει, επίσης,  ότι πιθανότατα η ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο του 2019 είναι καλύτερη, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί ένα επίπεδο αδυναμίας.
Πιο αξιοσημείωτη επιτάχυνση αναμένεται να λάβει χώρα από το β’ τρίμηνο και μετά, καθώς βελτιώνεται το κλίμα από τα συνεχιζόμενα θετικά βήματα εξόδου από τα προγράμματα στήριξης.

Τα επιτεύγματα της Ελλάδας και τα ρίσκα

Ο όμιλος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά ορόσημα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.
Στα θετικά η ύπαρξη του «μαξιλαριού» ρευστότητας αλλά και η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, την ίδια ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να πληρώσει πρόωρα μέρος των ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Αυτά είναι τα βήματα που ακολούθησαν και άλλες χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνια και είναι θετικά από άποψη βιωσιμότητας του χρέους, επισημαίνει η MS.
Κατά την άποψη του οίκου, η ελληνική οικονομία είναι σε φάση σταδιακής μετάβασης προς πιο διατηρήσιμη ανάπτυξη και πιο «δομικό» πρωτογενές πλεόνασμα.
Για να συνεχιστεί αυτό, θα πρέπει να διατηρηθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς-κλειδιά, αλλά και η πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση.
Ένα βασικό ρίσκο για την Ελλάδα σχετίζεται με ενδεχόμενη σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για τις αναδυόμενες αγορές, ίσως μετά από μια παρατεταμένη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στον αντίποδα, εάν βρεθεί σύντομα λύση στο μέτωπο του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο παράγοντας εκλογές και η Νέα Δημοκρατία

Ο όμιλος τονίζει ότι βάσει των δημοσκοπήσεων το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται σταθερά του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο δίνει έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η αισιοδοξία των αγορών για την οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, εάν η επόμενη βουλή επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να διενεργηθούν το φθινόπωρο.
Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει «μήνυμα», για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο των δημοσκοπήσεων, θα μπορούσε να ενισχυθεί η αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης