Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: ΗΠΑ και Κίνα θα συμφωνήσουν, μόλις «βιώσουν» τις συνέπειες των δασμών

tags :
Goldman Sachs: ΗΠΑ και Κίνα θα συμφωνήσουν, μόλις «βιώσουν» τις συνέπειες των δασμών
Μια συμφωνία στο τέλος του Ιουνίου φαίνεται πλέον πιο πιθανή, καθώς οι πρόεδροι Trump και Xi πρόκειται να συναντηθούν στη συνεδρίαση του G20
Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και πάλι, όπως διαπιστώνει στην τελευταία ανάλυσή της η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι όσο υψηλότεροι είναι οι συντελεστές των δασμών στο σινοαμερικανικό εμπόριο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος.
Αν και η αύξηση του δασμολογικού συντελεστή των ΗΠΑ από 10% σε 25% ισχύει για τις αποστολές μετά τις 10 Μαΐου (οι οποίες συνήθως χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να φτάσουν) και τα κινεζικά αντίποινα δεν θα αρχίσουν πριν από την 1η Ιουνίου, η Goldman Sachs δεν αναμένει κάποια συμφωνία πριν αυτές οι αποφάσεις δείξουν πως θα επιδράσουν στις εμπορικές σχέσεις.
Μια συμφωνία στο τέλος του Ιουνίου φαίνεται πλέον πιο πιθανή, καθώς οι πρόεδροι Trump και Xi πρόκειται να συναντηθούν στη συνεδρίαση του G20.
Αυτό θα αρκούσε για να αποφευχθεί η καθολική χρέωση σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα που ανακοίνωσε ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Lighthizer τη Δευτέρα (13 Μαΐου).
Όμως η συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαια, με την Goldman Sachs να πιστεύει ότι ο κίνδυνος υπερβολικών χρεώσεων έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 30%.

Ο κύριος οικονομικός δίαυλος μέσω του οποίου οι ναύλοι επηρεάζουν την αμερικανική οικονομία είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός, ενώ μερικές πρόσφατες ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων δασμών μέχρι σήμερα ήταν κάπως μεγαλύτερος από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Χρησιμοποιώντας πολύ λεπτομερή στοιχεία, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι (α) οι κινέζοι εξαγωγείς δεν απορρόφησαν κανένα από τους δασμούς στα περιθώρια κέρδους τους και β) οι ανταγωνιστές των εισαγωγών από τις ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές τους ως απάντηση.
Με βάση αυτές τις μελέτες, η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι οι δασμοί Trump που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής όχι μόνο στην Κίνα, ενισχύουν σήμερα τον πληθωρισμό κατά 0,2%.
Αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ανέλθει από 0,6 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες εάν η διοίκηση Trump επιβάλλει επίσης αυτόματους δασμούς σε όλα τα προϊόντα.

Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή επηρεάζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών, και επομένως τη ζήτηση και την παραγωγή.
Οι μεγαλύτερες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μεταφράζονται επίσης σε μεγαλύτερες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.
Ο αντίκτυπος εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός, σε περίπου 0,15% στη γραμμή βάσης και 0,25% σε ένα γενικό σενάριο, αλλά αυτό αποκλείει την επίδραση της μεγαλύτερης αποστροφής έναντι των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Δεδομένου ότι ο Trump με tweets του στις 5 Μαΐου εγκαινίασε την τελευταία κλιμάκωση, η αμερικανική αγορά αντέδρασε έντονα σπασμωδικά.

Έτσι, ο συνολικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη σε κάθε σενάριο εξαρτάται από την πορεία και των μετοχικών αγορών, με την επιφύλαξη να υπάρξει κάποια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου.
Η Κίνα ενδέχεται να πληγεί κάπως περισσότερο σε κάθε σενάριο, αλλά υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται κατάρρευση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Πρώτον, εκτιμά ότι η προστιθέμενη αξία των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα σε μόλις 2,5% του ΑΕΠ, αντανακλώντας εν μέρει την ταχεία ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας την τελευταία δεκαετία.
Δεύτερον, η Κίνα είναι πιθανό να μετριάσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων δασμών επιτρέποντας στο νόμισμά της να υποτιμηθεί μετρίως.
Και τρίτον, η ανάλυσή δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης του 2018 προκλήθηκε από την πτώση της πιστωτικής επέκτασης από 15% στα τέλη του 2017 σε 10% στις αρχές του 2019, όχι στους δασμούς.
Με την αύξηση της σταθερότητας των πιστώσεων, η οικονομία της Κίνας έχει αναπτυχθεί από 5% σε περίπου 7%, παρά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα τιμολόγια των δασμών.
Έτσι, η Goldman Sachs εξακολουθεί να βλέπει την σταθεροποίηση της ανάπτυξης σε κλίμακα 6% -7%, ακόμη και με τις ανανεωμένες εμπορικές εντάσεις.

Στις ΗΠΑ, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων έχει ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η FOMC θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 60 μβ στα τέλη του 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις επιδράσεις ανάπτυξης και πληθωρισμού, επειδή τα βασικά αποτελέσματα φαίνονται ετεροχρονισμένα, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε στην πραγματικότητα κάπως ασταθείς επιπτώσεις.
Είναι αλήθεια ότι το σημάδι θα μπορούσε να αναστραφεί εάν οι συνθήκες εμπιστοσύνης και οικονομικής συγκυρίας επιδεινωθούν πολύ πιο έντονα ή εάν οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν την αύξηση του πληθωρισμού πολύ πιο έκτακτη.
Στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την οικονομική αδυναμία, η Goldman Sachs δηλώνει ότι παραμένει στην άποψή της ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης ενδέχεται να βελτιωθεί κάπως στο δεύτερο εξάμηνο, λόγω της Κίνας, της διευκολυντικής δημοσιονομικής πολιτικής και του σωρευτικού αποτελέσματος της συνεχιζόμενης βελτίωσης της αγοράς εργασίας.
Ως εκ τούτου, αναμένεται τουλάχιστον ένα μικρό πακέτο χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 6ης Ιουνίου, με περαιτέρω επιμήκυνση του guidance και των ευνοϊκών όρων για τις επικείμενες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTROs).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης