Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν αναιρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015

tags :
Το Ιράν αναιρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015
Το Ιράν παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015
Το Ιράν ανέστειλε επισήμως σήμερα (15/5) τη συμμόρφωσή του με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα έπειτα από απόφαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στο πρακτορείο ISNA.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ενημέρωσε την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του να πάψει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, ακριβώς ένα χρόνο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από αυτή και επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Βάσεις της συμφωνίας αυτής η Τεχεράνη μπορούσε να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και να βαρύ ύδωρ ως και 130 τόνους, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Ιράν πλέον δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.
Η κίνηση αυτή του Ιράν δεν φαίνεται αρχικά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όμως έχει προειδοποιήσει ότι αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν προστατεύσουν την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις σε διάστημα 60 ημερών, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης