Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno και Scholz συστήνουν προσοχή στην Ελλάδα για τις παροχές - Χουλιαράκης αντί Τσακαλώτου στο Eurogroup για να αποφύγει την... κριτική

tags :
Centeno και Scholz συστήνουν προσοχή στην Ελλάδα για τις παροχές - Χουλιαράκης αντί Τσακαλώτου στο Eurogroup για να αποφύγει την... κριτική
«Αλλαγή φρουράς» τελευταία στιγμή: Στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Γιώργος Χουλιαράκης
(upd3) Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Την προσοχή της Ελλάδας επέστησε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, ενώ ο επίτροπος της ΕΕ, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι τα μέτρα θα υπολογιστούν.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη και πετυχαίνει τους στόχους τους πρωτογενούς πλεονάσματος.
Περιμένουμε να παραμείνει πίστη στις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Centeno, την ώρα που στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός για τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το 2019 και το 2020.
Όπως είπε αν και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, «αν προκύψει θέμα θα το συζητήσουμε».

Moscovici: Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα - Υπό αξιολόγηση τα μέτρα της κυβέρνησης

Μουδιασμένες φαίνεται πως είναι οι Βρυξέλλες μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο για μείωση του ΦΠΑ, παροχή 13ης σύνταξης αλλά και την ανακοίνωση των σχεδίων για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πλέον οι παροχές της κυβέρνησης έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για οπισθοχώρηση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων.
Η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου, Pierre Moscovici, είναι χαρακτηριστική...
«Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο.
Τα μέτρα θα υπολογιστούν και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα είναι ένα success story - Στο τέλος όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί

Την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης επέστησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες για νέες παροχές αλλά και την ανακοίνωση των σχεδίων για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Scholz αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, πρόσθεσε με νόημα ότι στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί.
«Η Ελλάδα είναι ξανά στις αγορές.
Όλοι στο τέλος θα είναι πιο προσεκτικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά συνδέοντας τις παροχές της κυβέρνησης με την αντίδραση των αγορών και τα σχέδια για την έκδοση νέου ομολόγου.

Χουλιαράκης αντί Τσακαλώτου για να αποφύγει την... κριτική

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το baningnewws.gr, μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για το αυξημένο κόστος των παροχών που αντήχησαν έως τις Βρυξέλλες, το σημερινό Eurogroup 16 Μαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία έστω και αν η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της επίσημης «ατζέντας».
Για το λόγο αυτό στην σημερινή υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (σ.σ. βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό και θα πάει απευθείας στην Βελγική πρωτεύσουσα) και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προτίμησε να μείνει στην Αθήνα.
Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν είναι παρών στη σημερινή συνεδρίαση αλλά στην επόμενη της 13ης Ιουνίου.
Έτσι ο «κλήρος» για πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση Τσίπρα για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022 με δέσμευση χρημάτων 5,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ,  «πέφτει» στον Γιώργο Χουλιαράκη. 
Ο αναπληρωτής υπουργός είναι αυτός που θα κληθεί να υπερασπίσει τα επιχειρήματα της  ελληνικής πλευράς ότι η ελληνική πρόταση δεν παραβιάζει τους συμπεφωνημένους στόχους του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Αθήνα.
Τα λεφτά υπάρχουν ήδη στο «μαξιλάρι της ρευστότητας» και είναι επιπλέον του δανείου των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) τον Αύγουστο του 2018,όταν εξήλθε από τα μνημόνια.
Επίσης, η χρήση των κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» δεν αλλάζει, θα παραμείνει συμβατή με τους όρους του προγράμματος για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ οι τόκοι θα εξυπηρετούνται από τα υπερπλεονάσματα.
Αυτά σε ότι έχει να κάνει με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός σχετικά με το σχέδιο μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.
Είναι σαφές ότι το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή αφού πρώτα η ελληνική πλευρά εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει απόπειρα μονομερούς τροποποίησης της τριπλής συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.
Η οποία, αν παραβιαστεί οι πιστωτές «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στην Ελλάδα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος».
Πρόσθετες διευκρινίσεις θα κληθεί να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός και για τις παροχές.
Ο ίδιος, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολόγησε με τους συνεργάτες του «ένα προς ένα» τα μέτρα Τσίπρα με βάση την «λίστα» που του παρέδωσε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση  Χουλιαράκη επέρχεται απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ από τις παροχές το 2019 μέρος της οποίας σύμφωνα με τον Ευκλείδης Τσακαλώτο θα καλυφθεί από τις νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων που θα μπουν σύντομα σε εφαρμογή.
Τα μέτρα Τσίπρα αντιστοιχούν σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δις. ή 0,6% του ΑΕΠ τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας δεν βλέπει με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να υπάρχει…

Η απάντηση στον Στουρνάρα: Στο 4,1% το πρωτογενές πλεόνασμα 2019

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε τη δική του απάντηση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα σχετικά με τις προειδοποιήσεις του για το αυξημένο κόστος των παροχών της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6%.
Αυτό αναφέρει σε δήλωση του προς το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Χουλιαράκης, με αφορμή τα όσα είπε χθες ο κ.Στουρνάρας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Μάλιστα ο κ.Χουλιαράκης ζητά από τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει το πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα.   
«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής:
1. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο.
Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.
2. Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση» τονίζει ο κ.Χου

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης