Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο -0,63% και τις 21.054,33 μονάδες ο Nikkei

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο -0,63% και τις 21.054,33 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 28.300 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (16/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,63% στις 21.054,33 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Toyota και Honda υποχώρησαν κατά -1,04% και -0,61% αντίστοιχα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,20% στις 2.067,69 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά -2,35%, ενώ πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,28% και τις 10.474,61 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 28.300 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και AAC υποχώρησαν κατά -5.02% και -2,61% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,58% στις 2.955,71 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος που σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,35% και τις 9.291,55 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,69% στις 6.327,80 μονάδες, με τη μετοχή της Beach Energy να ενισχύεται κατά +1,48%.
Χθες (14/5) το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κάνουν κατάχρηση της εθνικής εξουσίας» προκειμένου να αμαυρώσουν τη φήμη των κινεζικών εταιρειών, τονίζοντας παράλληλα ότι μία τέτοια συμπεριφορά «δεν είναι έντιμη».
Ωστόσο, το ΥΠΕΞ της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εθνική ασφάλεια ως «πρόσχημα» για τέτοιες ενέργειας, και ότι θα δημιουργήσουν ένα «δίκαιο περιβάλλον» για τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι αναμένει να ταξιδέψει «σύντομα» στο Πεκίνο, προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,57% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 72,18 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,64% στα 62,42 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 800 χιλ. βαρέλια.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες τα αποθέματα αμερικανικού αργού είχαν υποχωρήσει κατά σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια.
«Ενώ αναμέναμε να υπάρξουν πτώσεις, είδαμε αυξήσεις σχεδόν παντού», σχολίασε ο Tariq Zahir του αμερικανικού fund Tyche Capital Advisors, προσθέτοντας ότι «είχαμε μία απροσδόκητη άνοδο 5,4 εκατ. βαρελιών ενώ αναμέναμε πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια».
«Αυτή η έκπληξη της τάξεως των 6 εκατ. βαρελιών θα πρέπει να θέσει ένα ταβάνι στις τιμές», επεσήμανε ο κ. Zahir, ενώ παράλληλα τόνισε ότι στο παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί και η επί τα χείρω αναθεώρηση του IEA για τη ζήτηση πετρελαίου το τρέχον έτος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Alfonso Esparza, δήλωσε ότι «οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί, με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, εκενώνοντας παράλληλα την πρεσβεία τους στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας», γεγονός που αντισταθμίζει την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού και ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS