Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Investment day Εθνικής: Τα NPEs κάτω από το 5% ή 1,7 - 2 δισ. το 2022 - Οι στόχοι για κεφάλαια και έσοδα - Αισιόδοξος ο Μυλωνάς

tags :
Investment day Εθνικής: Τα NPEs κάτω από το 5% ή 1,7 - 2 δισ. το 2022 - Οι στόχοι για κεφάλαια και έσοδα - Αισιόδοξος ο Μυλωνάς
Στο invesment day της Εθνικής κλήθηκαν δεκάδες διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
(upd)Μείωση των NPEs στο 5% ή μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ, μείωση του κόστους προς έσοδα στο 45%, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15%, στοχοθεσίες για προμήθειες, έσοδα στα 1,71 δισ. έως το 2022, μερίδια αγοράς, καταθέσεις και άλλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο investment day, σήμερα 16 Μαΐου στο Λονδίνο.
Πάντως, το πρώτο συμπέρασμα από το business plan της Εθνικής, το οποίο και εξασφάλισε το bankingnews.gr, είναι ότι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση είναι μεν εφικτοί και ρεαλιστικοί, αλλά δεν εμπεριέχουν κάποια σημαντική έκπληξη που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τις θετικές προοπτικές.

Όπως σημείωσε όμως ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, η Εθνική παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα μετασχηματισμού σε ολόκληρο τον όμιλο με σαφείς ευθύνες και ισχυρή πειθαρχία εκτέλεσης, με στόχο το 2022 να είναι μια «καθαρή» και κερδοφόρα τράπεζα.
Αφετηρία είναι η μεγάλη πελατειακή βάση, το αξιόπιστο brand και η ισχυρότερη ποιότητα και ρευστότητα στην ελληνική αγορά, ενώ το λειτουργικό περιβάλλον βελτιώνεται.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, σύμφωνα με τον Μυλωνά, είναι τα αυξημένα επίπεδα των NPEs, η υψηλή βάση κόστους, οι χαμηλές πωλήσεις, η ξεπερασμένη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η περιορισμένη προβολή του MIS και η λογοδοσία του προσωπικού και η χαμηλή διείσδυση σε επενδύσεις.
Έτσι, στην αναλυτική παρουσίαση των 71 σελίδων που έχει εξασφαλίσει το bankingnews.gr αναφέρονται οι 6 βασικές  προτεραιότητες:
1) Εκκαθάριση ισολογισμού
Εμπροσθοβαρής μείωση των μη εξυηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με στόχο ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει στο ~ 5%

Η δομή του σχεδίου μείωσης των NPEs της Εθνικής

Η μείωση θα γίνει χωρίς dilution στους μετόχους



2) Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της κινητικότητας του προσωπικού
Ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους, με περιορισμό καταστημάτων και αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού.
Πλήρεις μειώσεις FTE και εξορθολογισμός, με στόχο μείωση κατά 17% του λειτουργικού κόστους.


3) Ενίσχυσης της παραγωγής εσόδων

Βελτίωση του προσανατολισμού των πωλήσεων και των υπηρεσιών αυξάνοντας τα έσοδα με λιγότερες επισφάλειες, με στόχο τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών καναλιών

4) Επιβράβευση απόδοσης και ευθύνης
Επιβράβευση προσωπικού και παρότρυνση για ευθυγράμμιση των μεμονωμένων στόχών με τους στρατηγικούς στόχους
5) Βελτίωση της ορατότητας και του ελέγχου
Βελτίωση των εργαλείων προγραμματισμού και διεύθυνσης πελατών που επιτρέπουν αποφάσεις βάσει αξίας και κινδύνου
6) Τεχνολογική αναβάθμιση υποδομών
Επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής υποδομής, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και τα επίπεδα υπηρεσιών



Οι στόχοι της διοίκησης για τα μεγέθη της Εθνικής

Η διοίκηση της Εθνικής έχει θέσει ως στόχο ο δείκτης RoE να διαμορφωθεί στο 11% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να μην υποχωρήσει κάτω από το 15%.


Η διοίκηση της Εθνικής στοχεύει στη βελτίωση της αξίας των μετόχων, με τους εξής στόχους:
Καθαρό περιθώριο επιτοκίου: 300 μ.β.
Προμήθειες/συνολικό ενεργητικό: 60 μ.β.
Κόστος/έσοδα: 45%
Κόστος Κινδύνου: 80 μ.β.
RoE: 11%


Ικανοποίηση Π. Μυλωνά για την Investor Day της Εθνικής

Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των επενδυτών κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, εξέφρασε ο Παύλος Μυλωνάς.
Μετά το τέλος της συνάντησης στο Λονδίνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.  
Έχουμε άλλωστε καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα Μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα.  
Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.  
Και έχουμε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι όλοι οι συντελεστές ολοκλήρωσής του είναι ευνοϊκοί.  
Κατ’ αρχάς, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ευνοεί την υλοποίηση του Σχεδίου μας.  
Από την άλλη, ο  εν λόγω μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας κεφαλαιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και την καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού.  
Σε μια αγορά όπου η αξιοπιστία της Τράπεζας μας υπήρξε ανέκαθεν ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασισμένοι στα δυνατά μας σημεία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό, που θα αποτελέσει την Εθνική Τράπεζα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.
Η βεβαιότητα για την επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ομάδα Διοίκησης, αποφασισμένη και συντονισμένη να το υλοποιήσει.  
Η νέα Διοικητική μας ομάδα συνδυάζει τη γνώση και την εμπειρία με τη φρεσκάδα, το δυναμισμό και το ταλέντο , λειτουργεί ομαδικά και με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες.
Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και πάλι την Τράπεζά μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων μας και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας.
Είμαι βέβαιος  ότι θα δημιουργήσουμε και πάλι την Τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία.  
Την Τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες».

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Τι ανακοινώνει σήμερα 16/5 στο Λονδίνο η Εθνική τράπεζα; - Μείωση NPEs κάτω από 5%, κέρδη 500 εκατ και ομολογιακό tier 2 το 2020

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και σήμερα 16 Μαΐου παρουσιάζει στο Λονδίνο το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022.
Στο invesment day της Εθνικής έχουν κληθεί δεκάδες διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και αναμένεται μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον.
Οι εκπλήξεις θα αφορούν την πορεία των κερδών αλλά και το πώς θα μεταμορφωθεί η Εθνική τράπεζα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δύνανται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην μετοχή και στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Το επιχειρηματικό πλάνο θα περιλαμβάνει
-Συγκεκριμένους στόχους για κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ.
-Στόχους για τα κεφάλαια και με βασική σταθερά ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται διακριτά πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75%.
Υπάρχουν σκέψεις πριν τα stress tests του Ιουλίου 2020 να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα σε έκδοση ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο άκρως ανταγωνιστικό.
-Θα περιλαμβάνει το σχέδιο – αναλυτικά της μείωσης των NPEs που ανέρχονται σε 15,4 δισεκ. ευρώ.
Για το 2019 θα υποχωρήσουν κάτω από 11 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να βρίσκεται το NPEs ratio κάτω του 5%.
-Θα περιέχει στόχο σχέσης εξόδων προς έσοδα το 50% που θα επιτευχθεί μέσω αύξησης των εσόδων και μεγάλης μείωσης των εξόδων – προγραμματίζεται μεγάλη εθελούσια έξοδος πάνω από 2000 άτομα –
-Το νέο επιχειρηματικό πλάνο θα αναλύει πως η Εθνική θα καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.
-Θα ανακοινώσει το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 30 εκατ ευρώ για ορισμένα χρόνια.
-Θα ανακοινώσει τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία αν και είναι γνωστές οι επιλογές.
-Η Εθνική στην επόμενη 2ετία σχεδόν θα έχει μηδενίσει τις νέες προβλέψεις από 299 εκατ το 2018 θα μπορούσαν το 2021 να είναι σχεδόν μηδενικές.
Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
- Ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά από την Εθνική του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα «προικισθεί», προηγουμένως, με μια 10ετή σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας για την προώθηση, μέσω του δικτύου της τράπεζας, ασφαλιστικών της προιόντων.
Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση των συμβούλων πώλησης (Morgan Stanley, Goldman Sachs), αλλά και την απευθείας εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διοίκηση της Εθνικής προκύπτουν τα εξής ενθαρρυντικά στοιχεία:
Για πρώτη φορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από στρατηγικούς αγοραστές.
Ασφαλιστικούς ομίλους, δηλαδή, που θεωρητικά εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδος, είτε μεμονωμένα, είτε σε σύμπραξη με funds.
Το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών εδρεύουν στην Ευρωπαική Ένωση δείχνει ότι πρόκειται για αξιόπιστους παίκτες.
Ο αυστριακός όμιλος UNICA καθώς και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία αντασφαλίσεων είναι κάποιοι από όσους έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.
Για πρώτη φορά, επίσης, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ισχυρά private equity funds, σε κοινοπραξία με ασφαλιστικές ή με ανθρώπους της αγοράς, που ξέρουν το αντικείμενο και μπορούν να τρέξουν την μπίζνα, επίσης ενδιαφέρον έδειξε και η Eurolife.
Δεν πρόκειται για νεότευκτα funds, που επιδιώκουν με όχημα την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής να σηκώσουν κεφάλαια, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση της Exin.
Τέλος, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί, εκ νέου, από τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης.
Η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε τη χρήση 2018, με κέρδη προ φόρων σε επίπεδο μητρικής 63,1 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου 62,8 εκατ. ευρώ.
Παρά την κερδοφορία τα ίδια κεφάλαια του ομίλου μειώθηκαν κατά 5,6 εκατ. ευρώ στα 822,7 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών αποτίμησης από θέσεις σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, που επιβάρυναν απευθείας την καθαρή θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης