Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νευρικότητα λόγω MSCI και ανησυχία για τις ευρωεκλογές στο ΧΑ +0,50% στις 726 μον. με ΕΤΕ +3,5% - Ανάκαμψη στα ομόλογα 3,47%

tags :
Νευρικότητα λόγω MSCI και ανησυχία για τις ευρωεκλογές στο ΧΑ +0,50% στις 726 μον. με ΕΤΕ +3,5% -  Ανάκαμψη στα ομόλογα 3,47%
Έντονη μεταβλητότητα σε τράπεζες και FTSE 25 λόγω MSCI και ανησυχίας για τις ευρωεκλογές -  Στο επίκεντρο η Εθνική λόγω investment day
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο την Εθνική +3,48% ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη επιλεγμένων μη τραπεζικών blue chips όπως ΑΔΜΗΕ +3,46%, Motor Oil +1,12%, ΕΛΠΕ +1,05%...
Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα  με την Εθνική να διατηρεί τα κέρδη της σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ υψηλή μεταβλητότητα καταγράφηκε στις υπόλοιπες τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσης του MSCI αλλά και της ανησυχίας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 726 μονάδες με άνοδο +0,50% ενώ από τα υψηλά της ημέρας +1,48% γύρισε λίγο πριν τις 16:00 σε αρνητικό πρόσημο για να επανέλθει με κέρδη λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Οι εσωτερικές αναδιαρθρώσεις λόγω MSCI προκαλούν προσωρινούς τριγμούς στις ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα χωρίς να εμπνέουν όμως ανησυχία καθώς επενδυτές ρευστοποιούν επιλεγμένες μετοχές, που άλλες σχετίζονται με την αναδιάρθρωση αλλά και κάποιες που δείχνουν ότι αντλούν ρευστότητα από αλλού για να αγοράσουν Εθνική και Eurobank μετά την αναβάθμισή τους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ειδικότερα στην διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχει αναλυθεί εάν η ΝΔ κερδίσει με μικρή διαφορά 5 - 6 μονάδες θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη για το χρηματιστήριο, ουδέτερο γεγονός θα αποτελέσει η διαφορά  στο 7% όπου είναι και το πιθανό σενάριο ενώ το θετικό σενάριο όπου η αγορά θα σημειώσει ράλι είναι η διαφορά να κυμανθεί μεταξύ 8% με 10%.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +3,48% με υψηλό +4,75% και ακολούθησε η Πειραιώς με οριακή άνοδο +0,42% ενώ οι υπόλοιπες υποχώρησαν με την Eurobank -0,46% και την Alpha Bank -0,16%
Σήμερα η Εθνική παρουσίασε σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους όπως μείωση NPEs στο 5% ή μεταξύ 1,7 και 2 δισ., μείωση του κόστους προς έσοδα στα 45%, δείκτη κεφαλαικής επάρκειας στο 15%, στοχοθεσίες για προμήθειες, έσοδα, μερίδα αγοράς, καταθέσεις κ.α.. οι οποίες δύνανται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην μετοχή και στην κεφαλαιοποίηση
Από την άλλη, η διοίκηση της Eurobank θα επεξεργαστεί τα δεδομένα από τις προσφορές που υποβλήθησαν χθες, για την πώληση δύο μεγάλων πακέτων «κόκκινων» δανείων Pillar αξίας  2 δισ.ευρώ  και Cairo αξίας 7,2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS συνολικής αξίας 24 δισ.ευρώ.
Με βάση ενδείξεις το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι δύο τιτλοποιήσεις και η FPS να καταλήξουν στον ίδιο επενδυτή περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2019.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται σημαντική βελτίωση  με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,47% και το ιταλικό 10ετές  στο 2,69% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 78 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφονται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 331 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις  με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΧΑΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο όμιλος ΕΛΠΕ κατέγραψε άλλο ένα τρίμηνο με θετικές επιδόσεις καθώς τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το Α’ τρίμηνο 2019 διαμορφώνονται στα €123 εκατ.ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα €37 εκατ.ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά  με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,44% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,20%
Λίγο μετά τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +4,75% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,82%.
Περί τις 14:00 οι αγορές επεκτάθηκαν εκτός από τις τράπεζες και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,48%.
Λίγο πριν τις 16:00  σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και σε μη τραπεζικά blue chips και οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,12% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,13%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 598,57 μονάδες με άνοδο +0,73%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 726 μονάδες έχοντας υψηλό στις 733,58 μονάδες και χαμηλό στις 721,93 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,8 εκατ.  ευρώ, εξ αυτών τα 4,94 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 26,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,94 εκατ. ευρώ και όγκου 1,55 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 550 χιλ. τεμάχια αξίας 671 χιλ. ευρώ και η Εθνική 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 285 χιλ. τεμάχια αξίας 2,68 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 726 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 599 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη και πετυχαίνει τους στόχους τους πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ περιμένουμε να παραμείνει πίστη στις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Centeno, την ώρα που στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός για τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το 2019 και το 2020.
Σημειώνεται ότι την σημερινή υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης την χώρα μας εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ο οποίος θα δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση Τσίπρα για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022 με δέσμευση χρημάτων 5,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ
Το εκρηκτικό μίγμα πολιτικής και οικονομικής αναταραχής απειλεί τη συνοχή της ιταλικής κυβέρνησης λίγο πριν την τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Η νέα κρίση ξέσπασε με αφορμή τις απειλές του αντιπροέδρου και επικεφαλής της Lega, Μatteo Salvini, ο οποίος απείλησε με παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι απειλές προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές και την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria σπεύδει να ρίξει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, την ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης Ignazio Visco προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Από την άλλη, διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για τα επόμενα 4 χρόνια, ωστόσο οι πληροφορίες του ιταλικού Τύπου κάνουν λόγο για πολύ άσχημο κλίμα στην ιταλική κυβέρνηση.
Επανέρχεται η ανησυχία  για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο Donald Trump κατά της Huawei.
Το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Τους «παράλογους περιορισμούς» ως προς την πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά κατήγγειλε η κινεζική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Μια ακόμα σαφή και ξεκάθαρη προειδοποίηση απευθύνει στην Τουρκία το Κογκρέσο, το οποίο τονίζει ότι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες.
Ειδικότερα η  εξέλιξη θα επιφέρει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), την ακύρωση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και το σημαντικότερο ενδεχομένως, την απομάκρυνση από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35.
«Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του προέδρου Nicolas Maduro και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στο Όσλο, μετέδωσε το νορβηγικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, σύμφωνα με το NRK, το οποίο επισημαίνει ότι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Μαδούρο και του αντιπολιτευόμενου Juan Guaido έχουν γίνει στο παρελθόν και στην Κούβα.
Πάντα σύμφωνα με το NRK, οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται σε μια τοποθεσία που έχει παραμείνει μυστική, διαρκούν αρκετές ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,63%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,58% στις 2955,71 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακά κέρδη +0,05% στις 28283 μονάδες.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο D.Trump κατά της Huawei
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,4%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,95%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 με άνοδο +0,45%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,80%, ο S&P στο +1%, ο Nasdaq με κέρδη +1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,38% (7,89 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ανοδικά έκλεισαν Εθνική και Πειραιώς ενώ υποχώρησαν οριακά Eurobank και Alpha bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1120 ευρώ με άνοδο +3,48% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2210 ευρώ με πτώση -0,16% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4260 ευρώ με άνοδο +0,42% με όγκο 2,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 623 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7120 ευρώ με πτώση -0,42% με όγκο 9,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2580 ευρώ με πτώση -3,23% και κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1970 ευρώ με άνοδο +0,51% με όγκο 251 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,50 ευρώ με πτώση -0,79%  και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ

Με μεικτά πρόσημα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικήή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΧΑΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,09 ευρώ με άνοδο +0,63% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,33 ευρώ με πτώση -0,18% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,28 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 297 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7340 ευρώ με άνοδο +3,46% και κεφαλαιοποίηση 402 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με πτώση -0,36% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,10 με άνοδο +1,42% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,92 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,00 ευρώ με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 υρώ με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,18 ευρώ με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,7050 ευρώ με άνοδο +0,75% και με την κεφαλαιοποίηση στα 244 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0838 ευρώ με άνοδο +0,36% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,47%

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,47% μετά τις πρόσφατες πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια… 
Να σημειωθεί ότι στον αέρα βρίσκεται η έκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση φθάνει στο 3% από 2,90% που θα επιδίωκε το ελληνικό δημόσιο οπότε αναβάλλεται για μετά τις ευρωεκλογές.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις σταθεροποίησης με το 10ετές στο 2,69%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 78 μονάδες βάσης…  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,52 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,62% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,60%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,47 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,57 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,25 μονάδες βάσης και απόδοση 3,31% με απόδοση αγοράς 3,33% και απόδοση πώλησης 3,29%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,33 μονάδες βάσης και απόδοση 3,46% με απόδοση αγοράς 3,47% και απόδοση πώλησης 3,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,01 μονάδες βάσης και απόδοση 3,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 97,20 μονάδες βάσης και απόδοση 4,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 97,30 μονάδες βάσης και απόδοση 4,39%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 356 μονάδες βάσης από 361 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 328 μονάδες βάσης από 319 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,31% ή 330 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και Ιταλίας  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με το ιταλικό 10ετές να βρίσκεται στο 2,69%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/5/2019 στο -0,09% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,466% σημειώθηκε στις 16 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,074 που  σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,91% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,69% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης