Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η μαζική φυγή πολιτών από τη Βενεζουέλα θα επιταχυνθεί – Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κολομβία

DBRS: Η μαζική φυγή πολιτών από τη Βενεζουέλα θα επιταχυνθεί – Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κολομβία
Έκθεση της DBRS για τη Βενεζουέλα
Οι μαζική μετανάστευση των πολιτών από το 2015 αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για την οικονομία της ταλανιζόμενης Βενεζουέλας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από τη Βενεζουέλα από το 2015, το 10% του πληθυσμού της χώρας.
Οι παράγοντες οδήγησης πίσω από τη μαζική εκροή περιλαμβάνουν οξεία έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικής, οι πολιτικές αναταραχές και η αυξανόμενη βία.
Με την επιδείνωση της κρίσης στη Βενεζουέλα αυτήν την περίοδο, η μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να επιταχυνθεί.
Η πλειοψηφία των μεταναστών έχουν εγκατασταθεί στη Βενεζουέλα, μια χώρα με πληθυσμό 39 εκατομμύρια.
Η μετανάστευση από τη Βενεζουέλας δημιουργεί βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος αλλά και μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Κολομβία, σχολιάζει ο καναδικός οίκος.
Οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για τη στήριξη των πολλών μεταναστών είναι αρκετά μεγάλες, αλλά είναι απίθανο να έχουν δυσμενείς συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα, εκτός εάν η κρίση παραταθεί και η κυβέρνηση δεν προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, υπογραμμίζεται.
Η αξιοποίηση των ευκαιριών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Κολομβίας να ενσωματώσει τους μετανάστες στην οικονομία και να διαχειρίζεται τον αντίκτυπο των εισροών των μεταναστών σε συγκεκριμένες κοινότητες.
«Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα οδηγεί σε μαζική μετανάστευση εκτός της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων της Βενεζουέλας σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από περίπου 700.000 το 2015 σε 3,7 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2019.
Η κλίμακα και ο ρυθμός μετανάστευσης της Βενεζουέλας από το 2015 είναι παρόμοιο με τα τρία πρώτα χρόνια της πολέμου της Συρίας (2013-2016).
Στην πραγματικότητα, ο εκτοπισμός ανθρώπων θα μπορούσε να ξεπεράσει τη συριακή προσφυγική κρίση μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να φθάσει τα 5,75 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2019 και τα 8,2 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών της Βενεζουέλας παραμένουν στη Λατινική Αμερική. (…)
Η αύξηση της μετανάστευσης θα ασκήσει κάποια πίεση στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς της Κολομβίας βραχυπρόθεσμα.
Απαιτούνται πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη στέγαση.
Με βάση τη μέση εκτίμηση από διάφορα ιδρύματα, το κόστος είναι περίπου 0,4% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως βραχυπρόθεσμα.
Οι καθαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα έσοδα ανταποκρίνονται στην αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των δαπανών.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό σοκ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο εάν η κρίση της Βενεζουέλας επιδεινωθεί σημαντικά και οι προβλέψεις για τη μετανάστευση αποδειχθούν πολύ χαμηλές», σχολιάζει ο οίκος.
Τα διαγράμματα:

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης