Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ελευθεριάδης (υποψ. ευρωβουλευτής ΝΔ): Πώς θα μειωθούν τα πλεονάσματα;

tags :
Ελευθεριάδης (υποψ. ευρωβουλευτής ΝΔ): Πώς θα μειωθούν τα πλεονάσματα;
Άθρο του κ. Παύλου Ελευθεριάδη, υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ
Σε πολλές συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι επιδιώκει να ζητήσει από τους εταίρους μας να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που υποχρεούται η Ελλάδα να πετύχει τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το μνημόνιο Τσίπρα/Καμμένου.
Πώς όμως θα γίνει αυτό δυνατό; Μήπως η δήλωση αυτή είναι μια ανεδαφική υπόσχεση;
Δεδομένων των δημαγωγικών υποσχέσεων που έχουμε ακούσε από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο τα τελευταία χρόνια, είναι εύλογο ο ψηφοφόρος να είναι δύσπιστος προς όλους.
Η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ανήκει όμως σε αυτήν την κατηγορία.
Το κλειδί για την μείωση των αναγκαστικών πλεονασμάτων βρίσκεται στον λόγο για τον οποίον δημιουργήθηκαν.
Σε αντίθεση με όσα λέει ο Σύριζα, τα υψηλά πλεονάσματα δεν οφείλονται σε κάποιον «νεοφιλελευθερισμό» της Ευρώπης. Αν υπήρχαν «νεοφιλελεύθεροι» στην ηγεσία της Ευρώπης θα είχαν αφήσει τον μηχανισμό της αγοράς να οδηγήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Όσοι την δάνεισαν, δηλαδή οι βορειοευρωπαικές τράπεζες, θα έχαναν δίκαια, ενώ η Ελλάδα θα είχε και η ίδια υποφέρει τις συνέπειες της άφρονης πολιτικής της, αφού δεν τήρησε τελικά τις συμφωνίες για χαμηλά ελλείματα. Σε αυτό θα οδηγούσε η ψυχρή λογική της αγοράς, αν είχε αφεθεί να προχωρήσει. Όπως όλοι ξέρουμε η Ελλάδα έφτασε το 2009 να έχει έλλειμα 15%, αντί για το όριο του 3%.  Αυτή ή άποψη, για έξοδο της Ελλάδας – έστω και προσωρινή – ήταν η άποψη του γνωστού Γερμανού οικονομόλου Hans-Werner Sinn, αλλά η άποψη αυτή δεν εισακούστηκε. Μόνον ο κ. Σώυμπλε την υποστήριξε στο τέλος του καταστροφικού εξαμήνου Τσίπρα – Βαρουφάκη – Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου, κυρίως για πολιτικούς, όχι οικονομικούς, λόγους.
Επειδή όμως οι Ευρώπη δεν είναι «νεοφιλελεύθερη», βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την οικονομική καταστροφή με δημόσιο χρήμα. Ενώ αυτό δεν προβλεπόταν ρητά στις Συνθήκες, τα κράτη μέλη δεν άφησαν την αγορά να δώσει τη λύση και έδωσαν στην Ελλάδα πάνω από 300 δισεκατομμύρια Ευρώ οικονομική βοήθεια, από κρατικούς πόρους, δηλαδή από χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Πρέπει εδώ να επαναλάβω κάτι που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα καταλάβει πολλοί έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι: τα μνημόνια δεν έφεραν την λιτότητα. Την απέτρεψαν, ή τουλάχιστον την έκαναν λιγότερο έντονη. Αν είχαμε βγει βίαια από το Ευρώ τον Μάιο του 2010, χωρίς την σταδιακή προσαρμογή που μας επέτρεψε να έχουμε η βοήθεια της ΕΕ, θα είχαμε υποφέρει πολύ χειρότερη λιτότητα, θα είχαμε βγει από το Ευρώ και τώρα θα είχαμε στην τσέπη μας πληθωριστική δραχμή – και άδηλες συνθήκες στο πολιτικό σύστημα.
Την λιτότητα δεν την έφερε η Ευρώπη αλλά η πολύχρονη αμεριμνησία μας την περίοδο αφού μπήκαμε στο Ευρώ, η οποία ξεκίνησε όταν τα συνδικάτα απέρριψαν τις ρυθμίσεις Γιαννίτση στο ασφαλιστικό. Την λιτότητα την έκανε φυσικά χειρότερη και η δημαγωγία του Σύριζα που εμπόδισε με άκρατο λαϊκισμό τις μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2010-2015 και μετά κατέστρεψε την οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι παλιότερες γενιές έφεραν λοιπόν την λιτότητα στις νέες. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια που δεν θέλουν να βλέπουν πολλοί έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι – που τυχαίνει να ανήκουν ακριβώς στην γενιά της αμεριμνησίας ή στον κύκλο των δημαγωγών.
Τα χρήματα της διάσωσης της Ελλάδας ήταν και είναι κρατικοί πόροι, υπό τον έλεγχο των υπουργών οικονομικών που εκπροσωπούν τους φορολογουμένους που τα πλήρωσαν. Τα υπερ-πλεονάσματα ήταν ο όρος που έθεσαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα για να δώσουν την οικονομική βοήθεια. Η λογική τους είναι κατ’ αρχήν ότι η Ελλάδα θα βρίσκει τους πόρους να αποπληρώνει τα τεράστια χρέη της, χωρίς να επιστρέψει στην αμεριμνησία. Άρα για να μειωθεί η απαίτησή τους για υπερ-πλεονάσματα θα πρέπει να τους δώσουμε κάποια άλλη εξασφάλιση ότι τα χρέη θα πληρωθούν.
Η μόνη ρεαλιστική εξασφάλιση, εφόσον ένα κράτος δεν μπορεί να επιβάλει κάτι σε ένα άλλο με νομικούς τρόπους (δεν υπάρχει πτωχευτικό δίκαιο για κράτη), είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε τα φορολογικά έσοδά μας να ξεπερνούν το ποσό που απαιτείται για τοκοχρεωλύσια, ακόμα και αν τα πλεονάσματα είναι μικρά. Γι αυτό το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απόλυτα λογικό.
Η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει ένα γενικό αλλά συστηματικό κυβερνητικό σχέδιο που σύμφωνα με την γενική εμπειρία, αν πράγματι εφαρμοστεί αναμένεται να ανεβάσει κατά πολύ την ανάπτυξη.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με τον τίτλο «Για Μια Καλύτερη Ζωή», προβλέπει γενναίες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, την παιδεία και την οικονομία.
Φυσικά, ένα σχέδιο δεν αρκεί.
Γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα αφήσει να περάσει ένας χρόνος, όταν θα κάνει πράξη ακριβώς αυτό το σχέδιο αφού αναλάβει την κυβέρνηση. Η τήρηση των όσων υποσχέθηκε στους έλληνες πολίτες θα είναι η εγγύηση που θα του δώσει αξιοπιστία και προς τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Το κλειδί λοιπόν για την μείωση των υπερ-πλεονασμάτων είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εταίροι μας δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η θητεία Τσίπρα/Καμμένου δεν βελτίωσε την εικόνα της ελληνικής πολιτικής τάξης στο εξωτερικό.
  Όταν όμως δούν ότι ένας νέος έλληνας πρωθυπουργός – που δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα και έχει και ο ίδιος πραγματική επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προτού μπει στην πολιτική - δημοσιεύει κυβερνητικό πρόγραμμα με αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και το τηρεί, τότε θα αλλάξουν γνώμη. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσουν και οι καλές προσωπικές σχέσεις που έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η μείωση των υπερ-πλεονασμάτων δεν είναι συνεπώς ανεδαφική υπόσχεση. Είναι κομμάτι ενός συνεκτικού σχεδίου μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από μια νέα φιλο-ευρωπαϊκή και φιλο-αναπτυξιακή ελληνική κυβέρνηση, που θα χρησιμοποιήσει επιτέλους τις μεγάλες ευκαιρίες που μας παρέχει η παραμονή μας στην Ευρωζώνη.  

Παύλος Ζ. Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης