Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση, με επίκεντρο την μεταβλητότητα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση, με επίκεντρο την μεταβλητότητα
ΑΓΟΡΑ: Το βαθύτερο νόημα των όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με τους δανειστές δείχνουν πως τελικά μπορεί να λέμε ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά εξακολουθούν να κάνουν άλλοι κουμάντο. Βέβαια δεν πέσαμε και από τα σύννεφα…

Η αγορά επηρεάζεται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι σημειώνουν ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τους στόχους και ένα δίκιο το έχουν. Μην πετάξουμε όσα με κόπο πετύχαμε. Αν και δεν πετύχαμε και πολλά.

Η χώρα δεν έχει αλλάξει σημαντικά, αφού οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος δεν έχουν γίνει, επενδύσεις δεν έχουμε προσελκύσει και φυσικά τα μεγάλα έργα αυτά που θα δώσουν πνοή δεν έχουν ξεκινήσει.

Το ότι εγκαινιάζουμε κανένα σταθμό μετρό και βλέπουμε ένα βαγόνι που θα ξεκινήσει δρομολόγια σε μερικά χρόνια δεν λέει κάτι. Στους ψηφοφόρους μπορεί να λέει σε κάποιους αλλά όσοι βλέπουν την πραγματική οικονομία είναι λίγο ανήσυχοι.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Ανοδικά ξεκίνησε η αγορά και το ζητούμενο είναι να γίνει μία συσσώρευση δυνάμεων εδώ και να μην προχωρήσει παρακάτω. Να περιοριστεί και η υψηλή μεταβλητότητα αν και σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές λένε πως θα διατηρηθεί.

ΕΛΠΕ: Η απομόχλευση είναι το μεγάλο ζητούμενο και έχει προχωρήσει. Θα συνεχιστεί αφού από το ταμείο της θα πληρώσει το ομόλογο που λήγει σε μερικές εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν όπως τα περίμεναν οι αναλυτές, δηλαδή αδύναμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Παραμένουν στο επίκεντρο αφού η μεταβλητότητα δίνει δυνατότητες στους βραχυπρόθεσμους για γρήγορα μπες-βγες. Η χαρά του trader. Η Πειραιώς έχει άνοδο άνω του 1% και οριακή είναι η άνοδος των υπόλοιπων. Παραμένει η Εθνική υψηλότερα σε κεφαλαιοποίηση έναντι της Alpha.

ΔΕΗ: Θα μπορέσει να κρατηθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ και να δει στη συνέχει υψηλότερα επίπεδα. Δεν βλέπουμε πάντως τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να «ιδρώνουν» από τις ζημιές που έβγαλε το 2018. Δεν βλέπουμε να θέλουν να πάρουν κάποιο μέτρο ή να κάνουν μια σύσκεψη για το μέλλον της.

Αυτά δεν έλυσαν τα μνημόνια. Δεν κατάφεραν να μπουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να βάλουν τάξη. Και βγαίνουν και μας μιλάνε για επταήμερη απασχόληση λες και δεν δουλεύει η μισή Ελλάδα τρελές ώρες. Τι να λέμε τώρα…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (απάντηση): Βλέπουμε πως βγαίνουν κάποια χαρτιά αλλά η τιμή κρατιέται κοντά στα 1,90 ευρώ. Θα θέλαμε λίγο πιο κάτω για να πιάσει ξανά τη στήριξη, αλλά τώρα δεν μπορούμε και να προβλέψουμε ακριβώς που θα… κάτσει.

Η αποτίμηση τώρα είναι στα 84 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 139 εκατ. ευρώ. Έχει αποθέματα 66,9 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες 53,6 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι στα 178,6 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 22,8 εκατ. ευρώ. Περίπου στα 80 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός δανεισμός.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν κατά πολύ τα δάνεια. Είχε αύξηση πωλήσεων αλλά μείωση κερδών στα 7,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή μας είναι ότι η αποτίμηση την αδικεί έστω και αν φέτος θα πετύχει τουλάχιστον τα ίδια κέρδη όπως λέει η διοίκηση.

ΕΥΔΑΠ: Τσάμπα και αυτή και η πρόσφατη διόρθωση δίνει ευκαιρίες. Και λίγο πιο κάτω να πάει αν χαλάσει το κλίμα δεν είναι λόγος ανησυχίας. Χωρίς τραπεζικό δανεισμό με γεμάτο ταμείο και καλά κέρδη στη χρήση που αν αφαιρέσουμε και το ταμείο δίνουν χαμηλό p/e.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης