Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Φέγγος (VERSAL): Πρέπει ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τις 710 μονάδες

Κ. Φέγγος (VERSAL): Πρέπει ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τις 710 μονάδες
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Το να προσπαθείς να κάνεις χρηματιστηριακές προβλέψεις στην Ελλάδα, μια βδομάδα πριν από τριπλές εκλογές είναι μια άχαρη δουλειά.
Στις εκλογές το χρήμα ρέει άφθονο, από τους υποψηφίους, τα κόμματα, τις παρατάξεις αλλά και την κυβέρνηση (ιδιαίτερα τη σημερινή). Τώρα, από που θα βρεθούν τα πραγματικά χρήματα να πληρωθούν οι υποχρεώσεις, θα αποφασιστεί μετά τις εκλογές και όταν οι ψηφοφόροι θα έχουν αναλώσει το δικαίωμά τους.
Είναι το γνωστό «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Δυστυχώς οι επαγγελματίες της αγοράς πρέπει να λειτουργούμε και στις περιπτώσεις που ένα γεγονός μπορεί να ανατρέψει όλες τις προβλέψεις.
Ας πάρουμε λοιπόν τα δεδομένα και ας επικεντρώσουμε τις προβλέψεις για το διάστημα μετά τις εκλογές.
Σε προεκλογικές περιόδους το χρηματιστήριο συνήθως δεν είναι δυνατό, λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα και της χαλαρότητας που παρουσιάζει ο κυβερνητικός μηχανισμός.
Οι επενδυτές προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις με πιο αξιόπιστα δεδομένα και θέση σε τέτοιες περιόδους παίρνουν συνήθως οι πιο τζογαδόροι.
Την τελευταία βδομάδα το χρηματιστήριο σταθεροποιήθηκε στο εύρος 720 με 735 μονάδων του Γενικού Δείκτη και κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί και τις επόμενες μέρες.  
Εκτός αν έχουμε κάποια νέα που να επηρεάζουν την ψυχολογία.
Τεχνικά αν αυτή την προεκλογική περίοδο κρατηθούν οι 710 μονάδες του Γενικού Δείκτη, μπορούμε να ελπίζουμε σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης μετά τις εκλογές.
Για να πούμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και οι επενδυτές πρέπει να βιαστούν να τοποθετηθούν, πρέπει να ξεπεράσουμε πάλι τις 750 μονάδες.
Από άποψη θεμελιωδών μεγεθών, πολλές εταιρείες παρουσίασαν κέρδη το 2018 και αρκετές από αυτές θα δώσουν και μερίσματα. Τα spreads των ομολόγων κινούνται σε καλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν δίνει κίνητρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, οπότε κάτι φοβάται.
Τα κυβερνητικά μέτρα έχουν αρχίσει να προκαλούν δυσαρέσκεια στους δανειστές, αλλά και αυτοί βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο οπότε τα σχόλια είναι χαλαρά.
Στα θετικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί η εντατικοποίηση της προσπάθειας κάποιων τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, καθώς το θέμα δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο στο φως της δημοσιότητας.
Στο εξωτερικό δεν επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν δυνατή διόρθωση των χρηματιστηρίων, αλλά ούτε βλέπουμε και διάθεση για άνοδο.
Στα γεωπολιτικά της περιοχής υπάρχει κάποια ένταση και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει.
Με όλα τα παραπάνω, παραμένουμε με ρευστότητα πάνω από 30% στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν λίγο trading, πουλώντας σε αν βλέπουν ανοδικές εξάρσεις και αγοράζοντας αν βλέπουν πτωτικές.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης