Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με Χουλιαράκη στο EWG της 3ης Ιουνίου η κυβέρνηση – Επιστρατεύει το όπλο πρόσθετων εισπράξεων έως 350 εκατ. το 2019

tags :
Με Χουλιαράκη στο EWG της 3ης Ιουνίου η κυβέρνηση – Επιστρατεύει το όπλο πρόσθετων εισπράξεων έως 350 εκατ. το 2019
Οριστικά συμπεράσματα ακόμη δεν υπάρχουν, το επισήμανε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
Ραντεβού στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG), όπου θα έχει «κάτσει» η σκόνη από τις ευρωεκλογές, δίνουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί για το αυξημένο κόστος των παροχών ενώ δυο ημέρες μετά στις 5 Ιουνίου θα δοθεί στην δημοσιότητα η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι βέβαια καθ΄όλα ενήμεροι για το περιεχόμενο της έκθεσης που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Πέρα από τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.α) η έκθεση θα αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οριστικά συμπεράσματα ακόμη δεν υπάρχουν, το επισήμανε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ  -ο οποίος στο Eurogroup της Πέμπτης μίλησε για «προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών στα μέτρα Τσίπρα»- ενώ όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Κομισιόν θα υιοθετήσει την αυστηρή προειδοποίηση Ρέγκλινγκ  και στο κείμενο της έκθεσης.
Ο επικεφαλής του ESM άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ότι με τα μέτρα ελάφρυνσης που ψήφισε η Αθήνα ενδεχομένως να μην επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως η έμμεση στήριξη που παρείχε ο κ. Ρέγκλινγκ στο σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δείχνοντας ξαφνικά ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Ερωτηθείς για το σχέδιο της Αθήνας ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε ότι: «Η Ελλάδα δεν άλλαξε μονομερώς τους στόχους, αυτό είναι λάθος να το πούμε.
Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το 2019 και η Ελλάδα παραμένει πιστή σε αυτόν τον στόχο».
Η ελληνική πρόταση προβλέπει μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022 και δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς.
Κατά γενική ομολογία ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης πέρασε δύσκολες ώρες στο Eurogroup της Πέμπτης αντικαθιστώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το κακό είναι ότι στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου θα είναι πάλι ο ίδιος που θα κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από την φωτιά» και να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις ότι ακόμη και μετά τις παροχές ο στόχος του 3,5% στο πρόγραμμα επηρεάζεται στο παραμικρό.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει επενδύσει στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις ( εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για να θρέψει τα φορολογικά έσοδα και να φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Στοχεύει σε εισπράξεις 300 - 350 εκατ. ευρώ για το 2019 από μία πίτα χρεών 115 δισ. ευρώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικές.
Οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα και από την ανταπόκριση των οφειλετών θα φανεί κατά πόσο οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου θα μπορέσουν να επιτευχθούν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης