Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύρκος (υποψ. Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι) στο BN: Ο πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες - Η εκστρατεία στην Κόκκινη Μηλιά να περιμένει

Κύρκος (υποψ. Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι) στο BN: Ο πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες - Η εκστρατεία στην Κόκκινη Μηλιά να περιμένει
Με win – win πολιτικές αντιμετωπίζεται το ενεργειακό πρόβλημα.
Στο DNA του Ποταμιού είναι η ενασχόληση του με τα δύσκολα.
Τολμά να ανοίγει διάλογο φέρνοντας στο προσκήνιο τα καυτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.  
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο έμπειρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Μίλτος Κύρκος, ο οποίος με συνέντευξη στο bankingnews... ταράζει τα νερά. 
Θεωρεί ότι η εκστρατεία για την Κόκκινη Μηλιά μπορεί να καθυστερήσει.
Ο κ. Μίλτος Κύρκος λέει ότι οι θέσεις της χώρας μας πρέπει να ενισχυθούν μέσω της διπλωματίας και πιστεύει ότι το ενεργειακό πρόβλημα με την Τουρκία θα επιλυθεί με win – win  πολιτικές.
 Πιστεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο  πλούτος του νησιού ανήκει και στις  δύο κοινότητες  και  ζητάει να γίνει εργαλείο επίλυσης του Κυπριακού και όχι διχοτόμηση του νησιού.  
Ακόμη ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Ποταμιού χαρακτηρίζει τη αξία της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες της 26 Μάιου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Είναι αρκετά καυστικός για το πακέτο παροχών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές.  

 Ακολουθεί η συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στο δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν αντιμετωπίζουν με την ανάλογη σοβαρότητα τις Ευρωεκλογές.
Μεγάλο ποσοστό απέχει από τις εκλογές, διότι έχουν κατανοήσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου δεν είναι ο πυρήνας της εξουσίας αφού οι φορείς εξουσίας βρίσκονται σε μη εκλεγμένα όργανα.
Πόσο κοντά ή μακριά είναι στην πραγματικότητα η προσέγγιση αυτή;


Μίλτος Κύρκος: Οι νόμοι που διέπουν την καθημερινότητα μας συναποφασίζονται με την καθοριστική παρέμβαση του Κοινοβουλίου.
Αυτό αφορούν οι ευρωεκλογές, σε αυτό εκλέγονται οι βουλευτές και η αποχή για τους λόγους που αναφέρατε δεν μειώνει την ισχύ των διαφόρων εξω-θεσμικών κέντρων αλλά αντίθετα τη δυναμώνει! Το πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι μπορεί να εκτονώνει το θυμικό αλλά δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα.
Και εγώ δεν διανοούμαι να υποτιμήσω κάποιον κρίνοντας τον από το εάν ψηφίζει ή κάνει αποχή, αλλά εάν παραπονεθεί μετά, να μην το κάνει σε εμένα.
Εγώ και όσοι  παλεύουμε για μια ΕΕ κοντά στον πολίτη χρειαζόμαστε την ψήφο όλων!

Πρέπει η νέα θητεία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να περιορίσουν (αν έχουν τη δύναμη) εν μέρει την εξουσία της Γερμανίας. Είναι εφικτό; Υπάρχει υποψηφιότητα για τη θέση του πρόεδρου που να υπερασπίζεται μία συνεργασία των χωρών της ΕΕ προς όφελος  όλων;  

Μίλτος Κύρκος: Η θητεία του Γιούνκερ ήταν μια συναινετική και προωθητική για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες προεδρία.
Στο χέρι των ψηφοφόρων είναι να εκλέξουν ευρωβουλευτές που θα στηρίξουν κάποιον υποψήφιο φιλοευρωπαϊστή όπως τον Γιούνκερ αλλά ακόμη πιο αποφασισμένο για την κοινωνική Ευρώπη. Και εδώ η αποχή μειώνει τέτοιες προοπτικές γιατί οι ακραίοι λαϊκιστές συμμετέχουν και αυτοί στις εκλογές και καλό είναι να μείνουν μειοψηφία.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομία δείχνει ότι χάνει ρυθμούς ανάπτυξης έναντι της Ασίας ενώ  βρίσκεται εν εξελίξει ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα; Η Ευρώπη έχει βρει τα πατήματά της;

Μίλτος Κύρκος: Όχι, και δεν είναι εύκολο να τα βρει όσο δεν μετασχηματίζεται σε Ομοσπονδία, όπως είναι και οι εμπορικοί μας εταίροι ή αντίπαλοι.
Με ένα μωσαϊκό 28 συγκρουόμενων κρατών κάθε κίνηση μας παίρνει τόσο χρόνο όσο χρειάζεται να καταλήξει αναποτελεσματική. Βήματα γίνονται αλλά ο χρόνος πια πιέζει πολύ.

Χώρες μέλη της ΕΕ έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στους μετανάστες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος  είναι ενιαία από τα επίσημα θεσμικά όργανα ή κάθε  χώρα  εφαρμόζει δική της πολιτική;

Μίλτος Κύρκος: Επιτροπή και Κοινοβούλιο έχουν συμφωνήσει για μια κοινή πολιτική ασύλου και υποδοχής, όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστερεί και χρονοτριβεί.
Όπως σας είπα, όσο δεν κάνουμε βήματα για κοινές πολιτικές, τόσο τα προβλήματα αντί να λύνονται, θα διογκώνονται.
Και κάποια στιγμή θα καταλήξουμε σε μια ΕΕ δύο η περισσοτέρων ταχυτήτων και θα αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε εκεί. Θα φτάσουμε εκεί από τους εθνικούς εγωισμούς και την προσπάθεια για μικροκομματικά οφέλη.

Το Ποτάμι και εσείς ως πιθανόν εκπρόσωπος στη νέα Βουλή ποια θεωρείτε ως τα βασικά προβλήματα της Ε.Ε;

Μίλτος Κύρκος: Την ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική Ευρώπη με την υποστήριξη των ασθενέστερων και την προετοιμασία για τη τεχνολογική επανάσταση που έρχεται. 
Εργαλεία μας είναι η ομοσπονδιοποίηση της Ένωσης, ένας κοινός, μεγάλος επενδυτικός και κοινωνικός προϋπολογισμός και η ουσιαστική χρήση των πολιτικών συνοχής για μείωση των αντιθέσεων και όχι ως ανεξέλεγκτα χρηματοδοτικά εργαλεία των εθνικών κυβερνήσεων.
Άμεσα καθήκοντα η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ρητορείας που ονειρεύεται επιστροφή στα αδύναμα πια κράτη μέλη αλλά και του λαϊκισμού που υπόσχεται εύκολους παραδείσους μέσα από έναν διχαστικό λόγο και ουσιαστικά καθυστερεί την επιλογή ευρωπαϊκών λύσεων.

Τα ελληνοτουρκικά είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ή και της ΕΕ. Η τουρκική  εξωτερική πολιτική οξύνει την κατάσταση αφού θέλει να κάνει έρευνες σε περιοχές του Αιγαίου που δεν τις ανήκουν Πρέπει η επιθετικότητα της Τουρκίας να αντιμετωπισθεί με σαφές μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό μπορεί να είναι ακόμη και πολεμικό;

Μίλτος Κύρκος: Η εκστρατεία για την Κόκκινη Μηλιά μπορεί να καθυστερήσει λίγο, προέχει η ενίσχυση των θέσεων μας μέσω διπλωματικών μέσων εντός της ΕΕ, η ανάπτυξη των συμμαχιών μας στο ΝΑΤΟ και η κατανόηση ότι το ενεργειακό πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με την Τουρκία στη γωνία αλλά με win-win πολιτικές.
Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με δική μας επιμονή στο πλαίσιο Γκουτιέρεζ.
Ο πλούτος του νησιού, που ανήκει και στις δύο κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει εργαλείο επίλυσης του Κυπριακού και όχι αιτία διχοτόμησης του νησιού.

Το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα διαστρεβλώνει το περιεχόμενο των ευρωεκλογών;  Αν είναι δεύτερο κόμμα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές!

Μίλτος Κύρκος: Πάντα όσοι κυβερνούν κάνουν προεκλογικές παροχές και θα ήταν περίεργο η Αριστερά, που αντέγραψε τόσα από το πολιτικό σύστημα που ήθελε να αναδιαρθρώσει εκ βάθρου να μην το αντιγράψει και αυτό. Το ότι κανέναν δεν έσωσαν αυτές οι παροχές δεν αποθαρρύνουν ιστορικά κανέναν γιατί πάντα μπορεί να υπάρξει η πρώτη φορά.
Όσο για το εάν θα πάμε σε εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές, τα κόμματα εξουσίας έχουν φροντίσει να μην έχουμε σταθερό εκλογικό τετραετή κύκλο αλλά να εναπόκειται στην ευχέρεια του πρωθυπουργού η απόφαση.
Οι  αδιέξοδες αποφάσεις τους μας ταλαιπωρούν δεκαετίες αλλά φυσικά δεν αποποιούνται των προνομίων όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση.
Οπότε η απάντηση είναι “εκλογές θα γίνουν όταν το θελήσει ο πρωθυπουργός και ευχαριστούμε πολύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους σημερινούς κυβερνώντες για τον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης